Strana, ktorá mala bod v programe: Smer Vytvoriť 100-tisíc pracovných miest si predsavzala strana Smer a tento bod zaradila aj do svojho tretieho sociálneho balíčka. Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti si myslí, že sľuby o nových pracovných miestach a znížení nezamestnanosti sú vágne. „Buď to spravia tak, ako to robili posledné štyri roky, že nájdu štatistiku, kde to nejako dosiahnu. Alebo reálne vytvoria 100-tisíc miest na území Slovenska, čo nebude lacné. Pri automobilke Kia platili okolo 50-tisíc za jedno pracovné miesto,“ hovorí. Premiér Robert Fico pri prognóze vzniku nových pracovných miest počíta s ekonomickým rastom. Nové miesta tak vygeneruje z veľkej časti trh. Samotnou aktívnou politikou trhu práce vzniklo pár tisíc nových pracovných miest. Napríklad projekty na zamestnávanie mladých vytvorili za tri roky 13-tisíc nových pracovných miest.
StoryEditor

Bude zamestnávanie cudzincov jednoduchšie?

21.02.2018, 10:25
Zákon upravuje aj ich podiel vo firmách.

Okrem Zákonníka práce parlament schválil aj zákon o službe zamestnanosti, ktorý upravuje zamestnávanie cudzincov z tretích krajín.

Ministerstvo práce vytvorí v nasledujúcich dňoch zoznam nedostatkových profesií, ktoré budú fungovať v zľahčenom režime.

V prípade, že firma bude chcieť na tieto pozície obsadiť cudzincov, nebude musieť prejsť všetkými krokmi a celý proces by sa mal skrátiť aspoň o polovicu.

Platí to však iba pre regióny kde nezamestnanosť dosiahla menej ako päť percent.

To vadí členovi predstavenstva firmy KON-RAD Pavlovi Konštiakovi. Uvoľneniu podmienok sa teší, no „keď budeme hovoriť iba o nejakých profesiách a budeme to obmedzovať tak to vlastne bude obmedzovanie podnikania ako takého,“ skonštatoval.

Zákon okrem iného upravuje aj podiel cudzokrajných pracovníkov vo firmách, ich počet nemôže prekročiť 30 percent.

Novela chce taktiež bojovať proti sociálnemu dampingu, a preto zvyšuje administratívnu záťaž.

Po novom bude musieť právnická alebo fyzická osoba, ku ktorej budú vyslaní štátni príslušníci tretích krajín, odložiť doklad o zabezpečení primeraného ubytovania, ktoré spĺňa podmienky určené v zákone o podpore verejného zdravia.

Zároveň budú musieť firmy v prípade, že zamestnajú ľudí vyslaných z inej krajiny Európskej únie, predložiť doklad o tom, že majú v danom štáte sociálne poistenie, ako aj pobyt.

01 - Modified: 2024-02-25 08:23:52 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok. Čaká ich hlasovanie o desiatkach návrhov 02 - Modified: 2024-02-02 16:05:08 - Feat.: - Title: Na Slovensku pracuje viac ako 100-tisíc cudzincov. Ukrajincov je toľko ako Zvolenčanov 03 - Modified: 2023-12-24 14:28:03 - Feat.: - Title: Na ruskom pracovnom trhu chýbajú milióny ľudí. Problém bude pretrvávať aj v budúcom roku 04 - Modified: 2023-12-20 12:33:28 - Feat.: - Title: Finančný sektor sa ochladil. Ekonomika a pracovný trh sa vyvíjajú stabilne 05 - Modified: 2023-11-07 14:55:57 - Feat.: - Title: Minimálna mzda a príplatky za prácu cez víkendy či sviatky porastú. Pozrite si nové sumy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 13:39