StoryEditor

MASIP: Generačnú výmenu sme úspešne zvládli

25.05.2019, 00:00
Zakladateľ spoločnosti MASIP Milan Sivák dnes pomáha svojim synom v riadení firmy ako poradca a konzultant.

S podnikaním začal ešte v roku 1992 ako živnostník. Ako firma rástla, jeho rodina sa rozhodla realizovať podnikateľské aktivity pod značkou MASIP. „Medzi našich obchodných partnerov už vtedy patrili väčšie spoločnosti, ako napríklad Slovak Telekom. Prechod k spoločnosti s ručením obmedzeným v roku 1998 mal svoj význam z hľadiska nášho postavenia v obchodných vzťahoch. Taktiež v tom vzhľadom na rastúce obraty zohral úlohu i manažment rizika,“ tvrdí pre HN Milan Sivák, zakladateľ a spoločník firmy MASIP, ktorý v nej momentálne pôsobí ako poradca a konzultant.

Šesť členov rodiny
Spoločnosť so sídlom v Hubine v okrese Piešťany dnes patrí medzi popredných výrobcov plastových produktov pre automobilový či telekomunikačný priemysel, ale aj pre akvaparky. „Tento segment podnikania som si vybral najmä kvôli tomu, že v oblasti výroby plastov som po roku 1989 pôsobil v rámci pridruženej výroby v poľnohospodárskom družstve. Preto som mal potrebné znalosti a skúsenosti v danej oblasti. Veľkú úlohu v počiatkoch taktiež zohral môj brat, ktorý sa spolupodieľal na vývoji niektorých produktov pre oblasť telekomunikácií,“ spresňuje Sivák.

Kým on rozvíjal firmu MASIP, jeho brat si neskôr založil vlastnú spoločnosť. Sivákovi synovci tak dnes rovnako úspešne pokračujú v odkaze svojho otca pod hlavičkou firmy Komplex.
Na začiatku pôsobenia spoločnosti MASIP nebolo úplne jasné, či pôjde čisto o rodinný biznis. „Postupne sa z nás však kombináciou rastu podnikania, záujmu mojej manželky, oboch synov a neskôr i ich manželiek o podnikanie rodinná firma stala,“ hovorí Milan Sivák.
Podnik má momentálne 28 zamestnancov, z toho je šesť členov rodiny Sivákovcov. Okrem zakladateľa Milana Siváka v nej pracuje jeho manželka Alžbeta ako konateľka a finančná riaditeľka aj starší syn Milan ako konateľ a obchodný riaditeľ s manželkou Nikoletou Sivákovou ako účtovníčkou. Vedenie firmy dopĺňa mladší syn Ladislav ako konateľ a technický riaditeľ s manželkou Janou ako účtovníčkou.
Čo sa týka ďalších príbuzenských vzťahov mimo rodiny Sivákovcov, v rámci spoločnosti pracujú ako zamestnanci na úrovni stredného manažmentu bratia Juríkovci. Medzi pracovníkmi vo výrobe má MASIP tiež manželský pár so synmi.

Generačná výmena
Kým mnoho slovenských rodinných firiem sa zatiaľ len pripravuje na generačnú výmenu, MASIP má už tento krok za sebou. Prevzatie vedenia firmy fakticky prebehlo začiatkom tohto roka, keď sa konateľmi spoločnosti stali synovia Milan a Ladislav. Obaja sa však do riadiacich aktivít prakticky zapájali už predtým, pretože kľúčové rozhodnutia sa robili v rámci rodinnej rady. Sivák starší sa formou poradenstva síce plánuje do riadenia firmy zapájať aj naďalej, väčšinu času však už chce venovať vnukom a poľovníctvu.
Zakladateľ spoločnosti je presvedčený, že nastupujúca generácia už priniesla do firmy novú energiu aj technologické znalosti. „A vidieť to aj na výsledkoch. Synovia vyvíjajú aktivity podniku už na celoeurópskej úrovni. Portfólio našich zákazníkov sa rozrástlo o firmy z Nemecka, Rakúska, Francúzska a zo Slovinska. V rámci výstavby atrakcií v akvaparkoch sme realizovali úspešné projekty na Slovensku a v Česku. V spolupráci so zákazníkmi sa naša spoločnosť podieľa už i na vývoji výrobkov z kompozitov, a to v takých aktuálnych oblastiach, ako napríklad elektromobilita.“
Podnikanie má podľa Siváka svoju dynamiku a vždy je nutné pripravovať plány do budúcnosti. Firma v máji spustila zavádzanie nového podnikového informačného systému a pracuje na ďalších rozvojových plánoch, ktoré by však ešte v tejto fáze nechcela spresňovať.
Sivák pripomína, že pridanú hodnotu firmy vytvárajú schopní, zodpovední a pracovití zamestnanci. „My sme radi, že takých máme. Viacerí naši zamestnanci u nás pracovali od začiatkov firmy až do odchodu do dôchodku, prípadne u nás ešte stále pracujú. Mnohí sa po skúsenostiach v iných spoločnostiach k nám vrátili. Pri takejto veľkosti firmy ešte vždy môžete a hlavne musíte poznať každého zamestnanca osobne,“ dodáva zakladateľ spoločnosti.
Vzhľadom na to vie podľa neho vedenie vyjsť v mnohých, hlavne osobných záležitostiach, zamestnancom v ústrety. Pri väčších spoločnostiach to vzhľadom na pevne stanovené mantinely nebýva možné.

Za jeden povraz
Rodina Sivákovcov má vypracovaný systém, ako zvládať prípadné nezhody pri riadení firmy. „Snažíme sa prijímať racionálne rozhodnutia, ktoré vznikajú v rámci rodinných debát a brainstormingov. Veľakrát prídu veľmi vhod spoločné dlhé pracovné cesty autom. Dá sa pri nich prebrať veľmi veľa vecí, na ktoré niekedy pri bežnej operatíve vo firme nezostáva čas. Ak sa vyskytne kríza, rôzne názory a emócie, odložíme rozhodnutie a vrátime sa k nemu neskôr, keď sa veci každému rozležia v hlave,“ hovorí Milan Sivák starší.
Podľa neho je výhodou, že firmu riadia členovia rodiny. „Vieme, že všetci musíme ťahať za jeden povraz, inak to nebude fungovať. Výhodou je, že rozhodnutia nie sme vyslovene nútení vždy prijímať primárne s orientáciou na krátkodobú maximalizáciu zisku. Už viackrát sa nám potvrdilo, že dlhodobú udržateľnosť zabezpečujú podnikaniu také rozhodnutia, ktoré síce krátkodobo nemaximalizovali zisk, zabezpečili však dobré vzťahy tak na pracovisku, ako i s odberateľmi a dodávateľmi.“
V konečnom dôsledku takéto rozhodnutia síce spočiatku prinesú možno trochu menší, ale zato dlhodobý profit. Dávajú tiež základ rastu spoločnosti, pretože spokojný zákazník sa väčšinou vracia s ďalšími projektmi a zákazkami.
Oddeľovať súkromný život od práce je podľa Siváka ťažké, ale nutné. „Našťastie sa nám darí uchovať si pri tom všetkom čas aj na osobné záľuby. Napríklad mužská časť našej rodiny sú vášniví poľovníci. Dovolenky sa snažíme tráviť bez riešenia firemných záležitostí, ale firemným témam sa pri bežných spoločných stretnutiach rodiny určite nedá vyhnúť.“

01 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 02 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané! 03 - Modified: 2024-02-22 10:09:10 - Feat.: - Title: Marek Fašiang priznal čo ho v súkromí dokáže riadne potrápiť. V obchodoch to má ťažké! 04 - Modified: 2024-02-21 14:09:28 - Feat.: - Title: FOTO Pozri si najkrajšie fotografie roka nasnímané pod vodou. Víťaz pre prvenstvo plával až na dno Atlantiku 05 - Modified: 2024-02-15 23:33:46 - Feat.: - Title: Milión v lotérii alebo smartfón za pár stoviek. Možno vás prekvapí, kedy musíte výhru priznať pri platení daní
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 11:33