Aj keď na alkohole nie sú varovné zábery následkov pitia, každý si vie predstaviť, kam môže viesť alkoholizmus. Avšak alkohol vie škodiť aj v oveľa subtílnejších množstvách. V črevách, kde sa hlavne vstrebáva do tela, napríklad narúša funkciu miestnej mikroflóry. Zmeny funkcie čriev potom môžu následne poškodiť aj fungovanie imunitného systému v pečeni - tá je následne náchylnejšia na infekciu. A tak ďalej.pxhere.com
StoryEditor

Ktoré bary sa oplatí navštíviť?

10.07.2019, 00:00
Už dávno nie je módou chodiť do barov iba za kvantitou a alkohol si vychutnávať iba „v hlavnej úlohe“.

Každoročne pribúda kokteil barov, ktoré zákazníkov lákajú piť na úrovni. Svedčí o tom nielen bohaté a obmieňajúce sa menu, ktoré vyhovie každej chuti, ale aj zariadenie baru a prístup personálu. Zvládnutie tejto kombinácie zaradilo viaceré bary dostať sa do svetovej topky.

Vlaňajším najlepším barom na svete bol vyhlásený Dandelyan v Londýne. Zaujal nielen zariadením, ale aj kokteilmi, ktoré vás nútili rozmýšľať. Menu „Moderný život rastlín“ zaujímavo zaraďoval prírodu do nášho stravovania. Prekvapením tak nebolo ani keď ste v svojom kokteili našli slimačiu ulitu. Dandelyan kládol dôraz okrem luxusu aj na udržateľnosť.

Nezabudnuteľný zážitok sprevádzal výhľad na londýnsky južný breh a Katedrálu svätého Pavla. Bar však v marci zatvorili, aby sa zmenil na nový koncept Lyaness a až ďalší rebríček ukáže, či mu táto zmena nezobrala prvú priečku. Ich terajšie menu je rovnako prevratné, namiesto kokteilov si zakladá iba na siedmich hlavných ingredienciách.

Na druhej priečke skončil podľa viacerých barových odborníkov jeden z najlegendárnejších barov, v ktorom vzniklo asi najviac kokteilov. American Bar v hoteli Savoy v Londýne. Je totiž najstarším kokteil barom v Británii – prvých zákazníkov privítal už v roku 1893. Ten svoje menu zas nazýva Savoyským spevníkom, vzdáva totiž úctu legendárnym hudobníkom a skladateľom, ktorí dekády zabávali ľudí. Posledné roky bol headbarmanom Erik Lorincz.

Slovák, ktorý nielen robí dobré meno Slovenska v zahraničí, ale je aj najlepším barmanom posledného desaťročia. Filmovým fajnšmekrom ulahodí, že miešal drinky pre Daniela Craiga, ktorý viackrát stvárnil James Bonda. Do kokteilovej histórie sa zapísal zas tým, že k 60. výročiu panovania kráľovnej Alžbety II. naplnil fontánu na nádvorí hotela 360 litrami kokteilu.

Teraz sa rozhodol otvoriť vlastný bar Kwānt v londýnskej štvrti Mayfair. „Interiér baru je dizajnovo situovaný do 19. storočia a spája dobovú britskú gentlemanskú eleganciu s africkým dekórom,“ opisuje bar, ktorý by rozhodne chcel navštíviť Jan Vlachynský, ktorý v neďalekom Brne rozbehol sieť barov. Jedným z najznámejších je Bar, ktorý neexistuje, ktorý sa tiež oplatí vyskúšať.

E. Lorincz

Z Londýna sme sa na tretej priečke presunuli do najlepšieho baru v Ázii Manhattan v Singapúre. Vitajte v ťažkom luxuse, kde masívne chesterfieldské sedačky čakajú na to, aby ste si v nich užili svoju chvíľu. Bar v sebe spája dokonalosť servisu amerických hotelových barov a vášeň ho inovovať podľa vlastných podmienok.

Má viac ako sto malých sudov, každý z nich obsahuje iný kokteil, ktorý v pokoji odpočíva, aby dozrela jeho vynikajúca chuť. Zastúpenie tu má aj American Whiskey Embassy, ktorá ponúka kolekciu vyše 200 vzácnych bourbonov či ražných a remeselných whiskey, ktoré nenájdete nikde inde.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 03 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 04 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd 05 - Modified: 2024-03-19 14:32:05 - Feat.: - Title: Na opitého autobusára na východe Slovenska zavolali cestujúci políciu. Ten ich zamkol v autobuse a pešo ušiel preč
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 15:10