„My chceme vyrábať, my chceme zamestnávať a chceme dodávať slovenské potraviny,“ zhrnul priania slovenských výrobcov predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
Vychádzajúc z Koncepcie rozvoja pôdohospodárstva na roky 2013 až 2020, Slovensko by malo byť už o dva roky na 80 percent potravinovo sebestačné.
To, že v obchodoch máme z veľkej časti najmä zahraničné výrobky, možno vysvetliť aj tým, že oproti minulému roku sme doviezli o vyše 30 percent viac agropotravinárskych výrobkov.
„Približne 60 percent dovozových agropotravinárskych výrobkov predstavujú tie, ktoré by vedeli naši domáci poľnohospodári a potravinári vyrobiť,“ hovorí Holéciová a približuje, že saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo do augusta tohto roka pasívne v objeme vyše jednej miliardy eur.