Tieto párky patria medzi tie najpopulárnejšie, ktoré si Slováci vyberajú.
Svedčí o tom aj to, že ich Európska komisia zaregistrovala ako slovenskú tradičnú špecialitu vrátane jej predpísanej prípravy.
Nemilou správou tak bolo zistenie, že párky obsahovali iný podiel mäsa, ako podľa receptúry mali a navyše aj sóju a farbivo E120.
Problémom bolo aj to, že nenapĺňali desať percent čistej svalovej bielkoviny z podielu mäsa.
Spišské párky by podľa správnosti mali mať 80,2 percenta mäsa, 12 percent bravčových koží a papriku, čo im v porovnaní s inými párkami tvorí omnoho vyšší podiel mäsa.
Prekvapili už prvé testy párkov, keď ani jeden výrobca nimi neprešiel.
Testy sa následne opakovali. Kauza vyústila až do toho, že Štátna veterinárna a potravinová správa odobrala výrobcovi ochrannú známku, čo bolo prvýkrát v histórii. Iným výrobcom zas uvalila pokuty.
01 - Modified: 2023-02-10 12:00:00 - Feat.: - Title: Bezmäsité mäso malo zachrániť svet, realita vyzerá inak. Firmy doň naliali vyše miliardy, ľudia oň nemajú záujem
02 - Modified: 2023-01-21 12:09:54 - Feat.: - Title: Mäsu predpovedali “špirálu smrti”, chceli zachrániť svet. Vyzerá to však na prepadák
03 - Modified: 2023-01-28 08:00:00 - Feat.: - Title: Chceš sa stravovať ekologicky ale nechceš sa vzdať mäsa? Pozri si, ktoré živočíšne produkty sú najšetrnejšie k životnému prostrediu
04 - Modified: 2022-10-27 07:36:51 - Feat.: - Title: Znova problémová hydina z Poľska. Vyše sto kilogramov nakazeného mäsa skončilo v našich domácnostiach
05 - Modified: 2022-10-13 09:34:18 - Feat.: - Title: Škandál s mäsom: Šéf veterinárov sa sťažuje, že Poliaci nekomunikujú. Nemôžeme, odkazujú mu