Pavol Funtál
StoryEditor

Spišské párky

07.02.2019, 23:00
Tieto párky patria medzi tie najpopulárnejšie, ktoré si Slováci vyberajú.

Svedčí o tom aj to, že ich Európska komisia zaregistrovala ako slovenskú tradičnú špecialitu vrátane jej predpísanej prípravy.

Nemilou správou tak bolo zistenie, že párky obsahovali iný podiel mäsa, ako podľa receptúry mali a navyše aj sóju a farbivo E120.

Problémom bolo aj to, že nenapĺňali desať percent čistej svalovej bielkoviny z podielu mäsa.

Spišské párky by podľa správnosti mali mať 80,2 percenta mäsa, 12 percent bravčových koží a papriku, čo im v porovnaní s inými párkami tvorí omnoho vyšší podiel mäsa.

Prekvapili už prvé testy párkov, keď ani jeden výrobca nimi neprešiel.

Testy sa následne opakovali. Kauza vyústila až do toho, že Štátna veterinárna a potravinová správa odobrala výrobcovi ochrannú známku, čo bolo prvýkrát v histórii. Iným výrobcom zas uvalila pokuty.

01 - Modified: 2024-11-14 13:00:00 - Feat.: - Title: Nevedia si predstaviť život bez mäsa: Týmto znameniam vegetariánstvo či raw strava nič nehovorí 02 - Modified: 2024-11-12 13:14:46 - Feat.: - Title: Viete, ako správne rozmrazovať mäso? Nerobte tieto zásadné chyby 03 - Modified: 2024-10-28 14:21:08 - Feat.: - Title: Zomrel zakladateľ slovenského mäsokombinátu Berto Ignác Bertovič, zahynul pri dopravnej nehode 04 - Modified: 2024-08-27 07:38:24 - Feat.: - Title: Ceny agrokomodít sa v júli znížili, klesali najpomalšie od minulého roka 05 - Modified: 2024-08-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Bezmäsité mäso malo zachrániť svet, realita vyzerá inak. Firmy doň naliali vyše miliardy, ľudia oň nemajú záujem
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. november 2024 11:06