Tieto párky patria medzi tie najpopulárnejšie, ktoré si Slováci vyberajú.
Svedčí o tom aj to, že ich Európska komisia zaregistrovala ako slovenskú tradičnú špecialitu vrátane jej predpísanej prípravy.
Nemilou správou tak bolo zistenie, že párky obsahovali iný podiel mäsa, ako podľa receptúry mali a navyše aj sóju a farbivo E120.
Problémom bolo aj to, že nenapĺňali desať percent čistej svalovej bielkoviny z podielu mäsa.
Spišské párky by podľa správnosti mali mať 80,2 percenta mäsa, 12 percent bravčových koží a papriku, čo im v porovnaní s inými párkami tvorí omnoho vyšší podiel mäsa.
Prekvapili už prvé testy párkov, keď ani jeden výrobca nimi neprešiel.
Testy sa následne opakovali. Kauza vyústila až do toho, že Štátna veterinárna a potravinová správa odobrala výrobcovi ochrannú známku, čo bolo prvýkrát v histórii. Iným výrobcom zas uvalila pokuty.
01 - Modified: 2024-10-28 14:21:08 - Feat.: - Title: Zomrel zakladateľ slovenského mäsokombinátu Berto Ignác Bertovič, zahynul pri dopravnej nehode
02 - Modified: 2024-08-27 07:38:24 - Feat.: - Title: Ceny agrokomodít sa v júli znížili, klesali najpomalšie od minulého roka
03 - Modified: 2024-08-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Bezmäsité mäso malo zachrániť svet, realita vyzerá inak. Firmy doň naliali vyše miliardy, ľudia oň nemajú záujem
04 - Modified: 2024-08-02 09:04:02 - Feat.: - Title: Svetové ceny potravín v júli mierne klesli. Klesajúce ceny obilnín vykompenzovala vyššia cena mäsa
05 - Modified: 2024-07-04 15:19:35 - Feat.: - Title: Lacnejšie mäso na slovenských pultoch? Vrátilo by sa nám ako bumerang pre spor s Čínou