archív
StoryEditor

Vydrží vláda celé funkčné obdobie?

23.11.2020, 23:00
V súčasnosti to teda vyzerá tak, že konflikt vnútri koalície prebieha výlučne medzi predsedami OĽaNO a SaS.

Šéf Sme rodina Boris Kollár, ktorý je považovaný za verného Matovičovho spojenca, sa momentálne zotavuje po ťažkej autonehode a do kľúčových rozhodnutí nezasahuje.
Šéfka štvrtej koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová sa postavila skôr na stranu Matoviča. Sulíkovi najnovšie vytkla najmä fakt, že o ďalšom rozhodovaní v otázke otvárania prevádzok komunikoval spod slnečníka v Dubaji namiesto toho, aby sa osobne zúčastňoval na rokovaní vlády. Matoviča zase skritizovala za jeho slovník.
Napriek všetkým sporom a čoraz ostrejším útokom si odborníci myslia, že Matovičova vláda sa teší stabilnejšej pozícii, než mal Radičovej kabinet pred necelou dekádou. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že Matovič má silnú podporu vnútri svojho vlastného hnutia. Nehrozia mu teda podobné problémy ako Radičovej, ktorú dostatočne nepodporovala jej najsilnejšia vládna strana SDKÚ pod vedením vtedajšieho ministra zahraničných vecí a dvojnásobného expremiéra Mikuláša Dzurindu.

Takisto je oveľa menej pravdepodobné, že by sa Sulík vzoprel Matovičovi až natoľko, že by bol ochotný riskovať pád vlády. Bolo by totiž celkom reálne, že by sa zopakovala situácia z roku 2012 a k moci by sa dostala súčasná opozícia. Podľa aktuálnych prieskumov má suverénne najviac preferencií Hlas expremiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa už ľudí pýta na možnosť vypísania predčasných parlamentných volieb. „Zatiaľ čo Matovič prešľapuje na mieste, Sulík je určite pragmatickejší typ politika. Musí si byť vedomý situácie, ktorú v roku 2012 spôsobili ruka v ruke s Matovičom pri povalení Radičovej vlády. Sulíkovi sa dozaista nechce vzdávať sa politického vplyvu, ktorý ako minister hospodárstva a predseda vládnucej strany má,“ uviedol v rozhovore pre HN Radoslav Štefančík, politológ a dekan Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
14. apríl 2024 20:47