TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Desať rokov vzťahu. Ako Matovič pritvrdzuje boj proti Sulíkovi?

23.11.2020, 23:00
Vzťah medzi dvoma koaličnými lídrami pripomína od začiatku akési politické manželstvo. Ich rozchod napriek hádkam príliš pravdepodobný nie je.

Október 2011, dlhová kríza v Grécku. Šéf koaličnej SaS Richard Sulík, ktorý pred vyše rokom posunul na svojej kandidátke do najvyššej politiky Igora Matoviča, sa ostro stavia proti tomu, aby Slovensko odkleplo pomoc juhoeurópskej krajine zaťaženej obrovskými dlhmi. Neustupuje ani po tom, ako sa premiérka Iveta Radičová rozhodla spojiť hlasovania o eurovale a o vyslovení dôvery jej vláde. Výsledkom je pád kabinetu a predčasné voľby, po ktorých sa v roku 2012 opäť ujíma moci Robert Fico a jeho Smer. Sulík sa spolu s Matovičom sťahujú na osem rokov do opozície. November 2020, celosvetová kríza vyvolaná pandémiou koronavírusu. Sulík sa znovu dostáva do konfliktu s predsedom vlády. Tentoraz už s premiérom Igorom Matovičom z najsilnejšieho vládneho subjektu OĽaNO, s ktorým sa sporia o to, ako čo najlepšie zvládať boj proti nákaze. Hoci aktuálne padajú podstatne expresívnejšie výrazy než v spore s Radičovou, o možnosti predčasného konca vlády nehovorí nikto, azda s výnimkou opozičných lídrov Petra Pellegriniho či Roberta Fica. V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, odkedy sa ťahajú problémy medzi oboma koaličnými lídrami, čo najnovšie vyhrotilo ich vzájomné vzťahy, aj prečo dnes Sulík nekoná tak neústupčivo ako pred deviatimi rokmi.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 04:17