StoryEditor

Sulík má v spore s Matovičom jednu zásadnú výhodu, tvrdí politológ

20.11.2020, 23:00
Konflikty medzi SaS a OľaNO môžeme pozorovať od vzniku vládnej koalície, tvrdí pre HN Radoslav Štefančík, politológ a dekan Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Podľa nedávno zverejneného prieskumu agentúry Median pre RTVS by v parlamentných voľbách jasne zvíťazil Hlas, prepad oproti februárovým voľbám zaznamenalo druhé OľaNO. Prekvapilo vás to?
Rastúci trend Hlasu je dlhodobý. Je vidieť, že bývalému premiérovi Petrovi Pellegrinimu sa v tomto kontexte darí. Premiér Igor Matovič sa zase stáva nepopulárnou osobnosťou vzhľadom na objektívne podmienky, ktoré zažívame s pandémiou koronavírusu a s ochorením COVID-19. Vôbec ma teda neprekvapuje, že opozičný subjekt kritizujúci vládne strany stúpa a, naopak, politická strana, ktorá zvíťazila vo voľbách, v súčasnosti klesá.

Kde ešte vidíte dôvody tohto vývoja?
Momentálne je veľmi veľa ľudí negatívne vymedzených a frustrovaných z aktuálnej situácie spojenej s pandémiou koronavírusu. Samozrejme, koho iného z nej viniť, ak nie predsedu vlády?

Naopak, Smer sa výrazne prepadol. S čím to môže súvisieť, s nedávnym zatýkaním bývalých šéfov polície alebo s tým, že Hlas mu elektorát jednoducho vykradol?
Určite to súvisí jedno s druhým. Podstatný je fakt, že Smer upadá už dlhšie. Percentá mu klesali už v období, keď bol jeho súčasťou Peter Pellegrini. Najvýraznejší pokles však zažil Smer práve po jeho odchode. Veľmi dôležité je, že Pellegrinimu sa pravdepodobne podarilo pozbierať hlasy voličov, ktorí síce v minulosti volili Smer, neboli však spokojní s politickými rozhodnutiami Roberta Fica a zároveň nedôverovali ani vtedajším opozičným stranám.

Odzrkadľujú tieto výsledky aj konflikty, ktoré v poslednom období prepukli medzi Igorom Matovičom a šéfom koaličnej SaS Richardom Sulíkom? Matovič napríklad v stredu zmietol Sulíkov pandemický plán zo stola s tým, že ho môže ponúknuť Mongolom...
Konflikty medzi SaS a OľaNO je možné pozorovať prakticky od vzniku vládnej koalície. Treba povedať, že Richard Sulík vystupuje v tomto spore ako racionálnejší. Naopak, Igor Matovič je ten, ktorý skôr podlieha emóciám. A volič vládnej koalície sa skôr prikloní ku konkrétnym a racionálne znejúcim opatreniam než povedzme k emocion...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 23:38