Jednou z hlavných atrakcií víkendového festivalu katalánskych ľudových tradícií v centre Prešova pred Konkatedrálou svätého Mikuláša boli drevené figuríny obrov. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Katalánci sa vždy cítili ako Európania spojení so Stredomorím. A svoje tradície sme prezentovali aj v Prešove

13.08.2024, 16:40
  • Delegátka katalánskej vlády v strednej Európe Krystyna Schreiberová vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo sa Katalánci rozhodli pre miesto tohtoročného medzinárodného festivalu Aplec zvoliť práve Prešov.
  • Aké ľudové tradície z Katalánska do metropoly Šariša priviezli.
  • Aké sú ich väzby na Európu a na stredomorský región.

Môžete priblížiť medzinárodný festival katalánskej kultúry Aplec, ktorý sa uplynulý víkend uskutočnil v Prešove?

Tento festival sa koná raz ročne, zakaždým v inom meste a v inej krajine. Doteraz prebehlo 36 ročníkov, ten prvý sa uskutočnil v roku 1988. Vynechali sme iba jeden ročník pre pandémiu koronavírusu. Aplec organizuje Združenie katalánskej ľudovej kultúry a jeho hlavnou myšlienkou je dostať tradície Katalánska do medzinárodného povedomia. Niektoré z nich sú naozaj veľmi staré, majú 200, 500 či dokonca 800 rokov. Aj týmto spôsobom sa snažíme šíriť hodnoty Katalánska a predstaviť domácim obyvateľom život i tradície jeho občianskej spoločnosti.

image

Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami

Podľa čoho si vyberáte miesto konania festivalu?

Základnou ideou je ísť do rôznorodých miest po celom svete, predovšetkým však v Európe. Vyberáme si najmä mestá, ktoré majú záujem prezentovať aj svoje vlastné tradície. Takže sa v podstate konajú dva festivaly súčasne – katalánsky a domáci. Pretože všetko to je o zdieľaní spoločných emócií a zážitkov, ale aj o vzájomnej výmene skúseností a znalostí.

image

Krystyna Schreiberová je delegátkou katalánskej vlády v strednej Európe. FOTO: exteriors.gencat.cat

Môžete spomenúť nejakú konkrétnu tradíciu, ktorú ste so sebou priviezli do Prešova?

Ako príklad môžem uviesť spoločnú výstavu čipkárskeho remesla, ktorá sa koná v priestoroch Krajského múzea v Prešove. Je to veľmi špecifická a stará tradícia, ktorej sa venujú rôzne skupiny ľudového remesla po celej Európe. A toto umenie bolo predstavené slovenskými i katalánskymi čipkárkami v priebehu celého festivalu.

A čo ďalšie atrakcie, ktoré Katalánci predstavili v metropole Šariša?

Boli to tradície z celého Katalánska ako drevené figuríny obrov, ľudské stavby, šou ohnivých diablov či všetky druhy tancov a spevov. Ešte by som podotkla, že účastníci týchto prezentácií sú zástupcovia skutočne všetkých vekových kategórií. Vidno to napríklad v prípade veží postavených z ľudí. Možno to nie je taká stará tradícia ako niektoré iné, v každom prípade je však zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

image

Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž)

Ide o ľudskú stavbu zloženú z niekoľkých poschodí, keď si ľudia stoja na pleciach, pričom dole ich zo všetkých strán podopiera a zaisťuje bezpečnosť niekoľkých ďalších členov skupiny. V Prešove sa predstavilo hneď niekoľko takýchto skupín a stretli sa s veľkým záujmom verejnosti...

Presne tak, stavba zahŕňa veľmi malé deti, ktoré stoja na jej úplnom vrchole, ale aj oveľa starších ľudí naspodku. Najstarší účastník má 78 rokov. No ako vravím, toto je skôr mladšia tradícia. Ďalšie tradície, ako je spomínané čipkárstvo, prípadne drevení obri, majú 300 či 400 rokov. Tieto drevené figúry v niekoľkonásobnej veľkosti dospelého človeka sú všetko originály, ktoré majú až 150 alebo dokonca 200 rokov. Ľudia s nimi cestujú po Európe v rámci festivalu Aplec. Teraz celý rok čakali a tešili sa, keď sa počas tohto podujatia predstavia obyvateľom východného Slovenska.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 16% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-12 11:54:50 - Feat.: 0 - Title: Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-08-03 05:45:46 - Feat.: 0 - Title: Zákaz Airbnb či turisti postriekaní vodnými pištoľami. Ako Katalánci bojujú proti masovému cestovnému ruchu?
01 - Modified: 2024-08-13 12:00:00 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Odborník na spánok Tomáš Eichler: Všetko čo by ste mali vedieť o spánku 02 - Modified: 2024-08-12 13:19:15 - Feat.: - Title: Nová vláda Katalánska zložila prísahu, vedie ju socialista Salvador Illa 03 - Modified: 2024-08-12 11:54:50 - Feat.: - Title: Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami 04 - Modified: 2024-08-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf firmy Westinghouse pre HN: Atómka je tlačiareň na peniaze. Američania sú pripravení financovať Bohunice 05 - Modified: 2024-08-10 16:29:06 - Feat.: - Title: Puigdemont uviedol, že sa počas návštevy Španielska neplánoval vydať úradom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
13. august 2024 16:41