StoryEditor

Príbeh Slovenska nás vždy inšpiroval. Katalánci tu vždy našli záujem o spoluprácu aj otvorené dvere (ROZHOVOR)

29.08.2024, 00:00
  • Delegátka katalánskej vlády v strednej Európe Krystyna Schreiber vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • V čom môže byť cesta Slovenska k nezávislosti inšpiráciou pre Katalánsko.
  • Ako sa Barcelona pozerá na obvinenia, že jej hnutie za samostatnosť financuje Rusko.
  • Vďaka čomu sa podarilo zorganizovať festival katalánskeho folklóru Aplec v Prešove. 

Slováci a Katalánci majú mnoho spoločného, napríklad boj o vlastnú štátnosť. Nám sa nezávislosť podarilo získať pred vyše troma dekádami, vy sa o ňu stále usilujete. Môže byť pre vás príbeh Slovenska inšpiráciou?

Slovensko pre nás vždy bolo inšpiráciou. A túto skúsenosť máme aj ako delegácia katalánskej vlády v strednej Európe. Vždy sme u vás našli záujem a otvorené dvere. Sme presvedčení o tom, že hoci je Slovensko malá krajina, zaslúži si mať v Európe silný hlas. Ste mladý štát, ktorý sa snaží robiť politiku skutočne pre každého, a zároveň chce, aby ho bolo počuť v celej Európskej únii. Máte naozaj veľmi európske videnie sveta. Teda presne také isté, ako má aj Katalánsko. Takže medzi nami je to o spoločných hodnotách a záujmoch, nielen v otázkach politickej slobody, ale aj v oblastiach, ako sú technológie.

image

Krystyna Schreiber ako delegátka katalánskej vlády v strednej Európe má na starosti aj Slovensko. FOTO: Vláda Katalánska

Spoločné máme i to, že musíme o to intenzívnejšie bojovať o svoje miesto na Zemi, keďže máme väčších a silnejších susedov...

Určite áno. Uvediem vám jeden konkrétny príklad. Keď ste menšia krajina a máte svoju vlastnú víziu budúcnosti, je veľmi dôležité, aby ste boli inovatívni a kreatívni, ak sa chcete presadiť. Katalánsko má dosť jasnú predstavu, čím chce byť. Ľudia vedia, kým sú a čo chceme spoločne dosiahnuť. Každý si je vedomý toho, aké pozície Katalánsko zastáva a za čo bojuje. A práve toto vedomie tvorí našu kultúru, ekonomiku, politiku či akademickú sféru ako celok. Každý si to síce robí po svojom, ale hodnoty máme rovnaké, chceme byť modernou, inovatívnou proeurópskou spoločnosťou. A presne to vidíme aj na Slovensku, spolu zdieľame európske hodnoty a kráčame rovnakým smerom.

V Prešove sa nedávno uskutočnil 36. ročník medzinárodného katalánskeho festivalu Aplec. Nerobí vám španielska vláda problémy, keď takýmto spôsobom propagujete v zahraničí katalánsku kultúru?

Takéto obavy absolútne nie sú opodstatnené, obzvlášť čo sa týka našej kultúrnej propagácie. Dokonca je zakotvené v španielskej ústave, že vláda v Madride má povinnosť robiť na medzinárodnej úrovni maximum pre propagáciu jednotlivých regiónov v oblasti kultúry, jazyka, tradícií i ekonomiky. A my robíme presne toto. Takže by nedávalo žiadny zmysel, aby centrálna vláda akýmkoľvek spôsobom bránila festivalu Aplec v Prešove či kdekoľvek inde. Ja som si istá, že to iba pomôže Španielsku ako celku. Ľudia majú možnosť uvidieť pozitívne hodnoty, ktoré do zahraničia vyváža katalánsky folklór i kultúra všeobecne.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-08-12 11:54:50 - Feat.: 0 - Title: Tri dni, keď Prešov patril Kataláncom. Španielsky región sa na Šariši prezentoval obrami i ľudskými vežami 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-08-03 05:45:46 - Feat.: 0 - Title: Zákaz Airbnb či turisti postriekaní vodnými pištoľami. Ako Katalánci bojujú proti masovému cestovnému ruchu?
01 - Modified: 2024-08-28 18:03:01 - Feat.: - Title: Španielske ulice zaplavila červená. Na tradičnej paradajkovej bitke sa zúčastnilo 22-tisíc ľudí 02 - Modified: 2024-08-28 12:46:13 - Feat.: - Title: Podiel dane z nehnuteľností na daňových príjmoch na Slovensku je pod priemerom EÚ 03 - Modified: 2024-08-28 10:23:15 - Feat.: - Title: Slovensko bude mať vo vzdušnom priestore jednu traťovú zónu spoplatňovania 04 - Modified: 2024-08-28 09:53:06 - Feat.: - Title: Vláda odsúhlasila dohodu o riešení finančných sporov s Alžírskom 05 - Modified: 2024-08-28 09:35:59 - Feat.: - Title: Dohoda medzi Slovenskom a Uzbekistanom by mala prispieť k hospodárskej spolupráci
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. august 2024 00:02