Reuters
StoryEditor

Rozhovor: Migrantov múr iba spomalí, migráciu však nezastaví

04.01.2019, 23:00
Analytik českého výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky Petr Boháček v staršom rozhovore uviedol, že ak sa Trump dostane do väčšieho sporu s republikánmi, bude sa správať ešte radikálnejšie. Zápas však podľa neho už prehral.

Otočil Trump v svojej rétorike ohľadne financovania múru? V apríli 2015 ešte hovoril, že ho zaplatia z mexickej zahraničnej pomoci.

Áno, úplne. Nedávno sa ešte snažil argumentovať tým, že USA budú môcť využiť peniaze, ktoré ušetria vďaka novej obchodnej zmluve s Mexikom a Kanadou. Tá však stále nie je ratifikovaná, a tak veľký prínos neprinesie. Trump požaduje vyše päť miliárd dolárov a o nič menej. Avšak demokrati chystajú návrh na predĺženie financovania vlády, v ktorom sa financovanie bezpečnosti na hraniciach nijako nezvýši.

Prečo si vybral práve múr ako objekt svojho záujmu, na ktorom viazlo aj financovanie federálnych úradov?

Trump od začiatku hovoril, že za shutdown bude brať plnú zodpovednosť a nebude z toho viniť demokratov, pretože ide o národnú bezpečnosť. To je, samozrejme, najdôležitejšia téma jeho voliča, ale teraz sa, naopak, ukazuje, že nie je schopný splniť svoj najdôležitejší volebný sľub.

Bude mať vôbec nejaký vplyv na nelegálnu migráciu do krajiny?

Múr problém nijako nevyrieši. Viac ako 40 percent nelegálnych migrantov sa totiž do krajiny dostáva legálne lietadlom či cez priechod vďaka platným vízam a po ich vypršaní zostávajú v krajine. Výstavba ich spomalí iba na pár minút, ale nezastavuje migráciu. Tá sa zastavuje riešením situácie v krajine pôvodu, ktorú Trump, naopak, zhoršuje, keď hrozí obmedzením finančnej pomoci stredoamerickým krajinám. Na hraniciach Európy máme najväčšiu prírodnú stenu v podobe stoviek kilometrov mora a ani tá migráciu nespomaľovala.

Je situácia naozaj taká vážna? Aj minulý január a február bol v USA shutdown...

Vážnejšia je kvôli politickému kontextu. Republikáni stratili štvrtkom kontrolu nad Snemovňou a všetky kroky budú musieť vychádzať z kompromisu s demokratmi. Trump nie je schopný pracovať s lídrami strán v rámci straníckej hierarchie, ale skôr s tým, koho si obľúbil a súhlasí s ním. Situácia je zložitejšia, pretože aj keď sa obe strany dohodnú, Trump s tým nemusí súhlasiť. Ďalšou vážnou rovinou je narastajúci tlak na Trumpa pre jeho vyšetrovanie, ekonomiku, blížiace sa voľby a nízke volebné preferencie. Môže sa tak správať omnoho radikálnejšie, hlavne keď dôjde k väčšiemu rozkolu s republikánskou stranou.

Ako sa môže situácia ďalej vyvinúť?

Trump podľa mňa už prehral a teraz snaží iba nájsť spôsob, ako situáciu uhrať tak, aby nevyzeral ako porazený. On i republikáni budú musieť spraviť významné ústupky v iných oblastiach, aby sa zvýšili financie na výstavbu múru. I tak však pochybujem, že by získali požadovaných päť miliárd dolárov.

Ako situáciu vnímajú v Mexiku? Už predchodca súčasného prezidenta Nieto sa od platby za múr dištancoval.

Platba nepripadá do úvahy. Bude skôr zaujímavé, ako nový mexický prezident využije migráciu do USA na dosiahnutie ústupkov v iných oblastiach, napríklad v znížení reštrikcií na dovoz poľnohospodárskych či automobilových produktov z Mexika do USA. To však môže byť pre Trumpa pomerne drahé.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 03 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 14:03