Reuters
StoryEditor

Múr, ktorý rozhádal krajinu. Je migrácia z Mexika naozaj taký problém?

18.02.2019, 23:00
Pre nedosiahnutie dohody medzi demokratmi a republikánmi nastal v Spojených štátoch aj vládny shutdown.

1,4 miliardy dolárov na výstavbu múru. Kongres minulý týždeň schválil nadstranícky návrh zákona, ktorý zabráni opätovnej platobnej neschopnosti federálnych úradov. Pokiaľ by k tomu nedošlo, od soboty by časť federálnych úradov nemala peniaze na svoju prevádzku.

Trump pôvodne žiadal 5,7 miliardy dolárov, zvyšné peniaze chce získať pomocou vyhlásenia stavu núdze. Bude tak môcť čerpať rozpočtové prostriedky vo výške niekoľkých miliárd dolárov určených na vojenské stavby či boj proti drogám.

Chce tak obísť Kongres, ktorý mu financie na tento účel schváliť odmietol. Ak teraz v hlasovaní schváli odmietavé uznesenie k jeho dekrétu, je pripravený uplatniť si právo veta.

Vyhlásenie tohto stavu Trumpovi neprejde len tak a justičný výbor Snemovne reprezentantov sa už pustil do jeho prešetrenia. Vidí za tým porušenie deľby moci.

Problémy zo získaním peňazí pre výstavbu múru sa ťahajú už dlhšie. Trumpov zámer vystavať bariéru spomaľuje to, že Snemovňu reprezentantov po vlaňajších voľbách ovládajú demokrati. „Po dvoch rokoch temnoty majú demokrati prostriedky, ako bojovať späť,“ opisoval vtedy zmenu v rozložení síl v analýze na BBC reportér Anthony Zurcher.

Časť federálnych úradov bola na prelome roku viac ako mesiac zablokovaná bez toho, aby mala peniaze na prevádzku.

HN sa v otázkach a odpovediach pozreli na kauzu výstavby múru.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 18:10