Reuters
StoryEditor

Ako Katalánsko zvláda pandémiu?

12.03.2021, 16:32
V Katalánsku sa koronavírus šíril inak, než u nás.

Tamojšie úrady klasifikujú pandémiu do troch najvýraznejších vĺn. Prvá zasiahla región v marci a v apríli minulého roka, druhá v októbri a v novembri a napokon tretia v decembri a v januári. V súčasnosti sa Katalánsko nachádza vo fáze ústupu tretej vlny. Na prílišné nadšenie je však priskoro. Postele na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú naďalej obsadené pacientami v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii. Úrady preto musia v otázke prípadného uvoľňovania opatrení konať veľmi starostlivo, aby sa vyhli prípadnej štvrtej vlne infekcie.

Vzhľadom na to, že jednotlivé vlny sa od seba navzájom odlišovali, katalánska vláda sa rozhodla prispôsobiť špecifické opatrenia každému epidemiologickému momentu zvlášť. Zámerom tejto stratégie bolo umožniť, aby sa pandémiu podarilo čím skôr dostať pod kontrolu.

Podobne ako v mnohých ďalších zasiahnutých regiónoch, aj v Katalánsku vyhlásili už na samotnom začiatku pandémie tvrdý lockdown. Ľudia zostali zavretí doma, v regióne fungovali len základné služby a obchody ako potraviny či lekárne.

Dnes sa lockdown zavádza či ruší podľa aktuálnej situácie v jednotlivých okresoch, takzvaných komarkoch. Na základe akejsi katalánskej verzie nášho covidového automatu sa v nich líšia opatrenia ako je obmedzenie otváracích hodín pre bary, reštaurácie alebo obchody. Ľudí s rúškami či respirátormi na tvári každopádne stretnete všade – povinné sú vo všetkých verejných priestoroch už od vypuknutia prvej vlny pandémie.

Okrem toho platia prísne reštrikcie aj pri zhromažďovaní. Voľne sa môže schádzať maximálne šesť ľudí z nanajvýš dvoch rodín. Bez ohľadu na to katalánska vláda odporúča obyvateľom vyhýbať sa hromadným stretávkam. V prípade, že tak urobia, malo by to byť na otvorenom priestranstve, pričom všetci účastníci musia používať rúško a udržiavať od seba minimálnu vzdialenosť 1,5 metra.

Čo sa týka pracovnej sféry, katalánskym firmám bola rovnako ako tým našim adresovaná výzva úradov, aby nariadili svojim zamestnancom home office, kedykoľvek je to len možné. Ak to povaha práce nepovoľuje, firmy musia pripraviť flexibilný rozvrh, vďaka ktorému sa vyhnú koncentrácii mnohých ľudí na pracovisku naraz. Zároveň sú povinné zaviesť všetky potrebné hygienické a dezinfekčné opatrenia vrátane častého čistenia či vetrania priestorov. Zamestnanci dostávajú od firmy mydlá alebo gély, aby si pravidelne umývali ruky. Samozrejmosťou je používanie rúšok a dodržiavanie dostatočnej vzdialenosti medzi jednotlivými pracovníkmi.

Podobne ako na Slovensku, aj v 7,5-miliónovom Katalánsku úrady pokračujú v masívnych skríningoch obyvateľstva. Dodržiavanie opatrení sa síce vymáha i pomocou pokút, vláda sa však spolieha najmä na zmysel každého človeka pre občiansku spoluzodpovednosť a na transparentnú komunikáciu s ľuďmi. A práve fakt, že celý národ takpovediac ťahá za jeden povraz a nedochádza ku konfliktom medzi jednotlivými aktérmi, je jedným z kľúčov k úspechu protipandemického boja.

Katalánska spoločnosť vynakladá v tomto smere podľa Schreiberovej skutočne kolektívne úsilie. Jedným z hlavných cieľov je uchovať starších ľudí v bezpečí a zároveň ponechať školy či centrá detskej starostlivosti otvorené. „Možné je to iba vďaka úzkej a zodpovednej spolupráci medzi zdravotníckymi úradmi, riaditeľmi škôl, učiteľmi a rodinami detí. Prirodzene, veľmi dôležitý je aj vakcinačný proces. Všetky tieto opatrenia dohromady sú neoddeliteľnou súčasťou progresu, ktorý sa nám dnes darí robiť.“

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 13:55