Reuters
StoryEditor

Irak zaútočil na Kirkúk. Sú Kurdi ďalej od nezávislosti?

18.10.2017, 15:26
Kurdi sú štvrtou najväčšou etnickou skupinou na Blízkom východe, vlastný štát sa im však nikdy nepodarilo vytvoriť. V Iraku tvoria 15-20 percent populácie, čo sa šplhá k 37 miliónov.

Iracké sily v pondelok zaútočili na severoiracké mesto Kirkúk, ktoré bolo v rukách Kurdov. Podarilo sa im dobyť hlavnú kurdskú vojenskú základňu, ropné polia a letisko, podobne sa zmocnili aj úradu v Kirkúku.

Podľa stanice al-Džazíra sa kurdské milície stiahli bez boja.

Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil vojakom, aby v meste zaistili bezpečnosť v spolupráci s miestnymi obyvateľmi a kurdskými milíciami pešmergami. Bagdad si chce v Kirkúte upevniť moc a zaistiť bezpečnosť.

Viacerí obyvatelia mesta sa však pre situáciu rozhodli mesto opustiť.

Najväčšie boje prebiehali na juhu od Kirkúku. Hovorí sa o viacerých obetiach, ktoré má na svedomí hlavne iracká armáda. Kurdi si na svoje čierne konto pripísali podľa ich generála dva zničené tanky.

Podľa irackej vlády poslali Kurdi do Kirkútu bojovníkov Strany kurdských pracujúcich, ktorých Západ považuje za teroristickú organizáciu. Bagdad za tým vidí vyhlásenie vojny, čo však Kurdi odmietli.

Posledný incident je tak prejavom vojny vo vojne. Pozornosť odpútava boj proti organizácii Islamský štát a menšie konflikty tak zostávajú skryté pod povrchom.

Irackým Kurdom sme sa venovali aj tu.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 11:22