StoryEditor

Ako si môžeme usporiť peniaze na horšie časy

01.11.2020, 23:00
Ťažké časy ukazujú, aké je dôležité, aby rodina mala finančnú rezervu. Aj z malých súm, ktoré mesačne domácnosť usporí a zhodnotí, môže vzniknúť základ na investície v budúcnosti.

Kríza spôsobená pandémiou koronavírusu pripravila množstvo ľudí o príjmy. Rodiny sa dostali do situácie, že museli siahnuť aj na železné rezervy a požiadať banky o odklad splátok úverov. Význam sporenia a finančnej rezervy na horšie časy sa tak ukazuje práve v týchto mesiacoch priamo v praxi.

Ako sú na tom s financiami slovenské domácnosti, ukázal aj nedávny prieskum Nadácie Partners a agentúry Focus. Podľa neho poznačila prvá vlna pandémie financie až 44 percent slovenských domácností. Viac než polovica z nich pritom ešte v júni počítala s tým, že sa tento stav nezmení a dokonca sa bude počas ďalších mesiacov zhoršovať. Prieskum tiež ukázal, že až tretina domácností bola nútená siahnuť na svoje financie, najčastejšie to boli práve domáce finančné rezervy a sporiace produkty v bankách. Pozitívnejšou správou z prieskumu je, že väčšina domácností, až 78 percent, si sporí na horšie časy. Z toho 20 percent rodín má ideálnu rezervu vo výške šesťnásobku mesačného príjmu, 24 percent opýtaných od dvoj- do päťnásobku mesačného príjmu a 16 percent má rezervu aspoň do výšky dvojnásobku mesačného príjmu.

Najčastejším argumentom Slovákov býva, že zarábajú príliš málo na to, aby mohli sporiť a odložiť si do rezervy. Ale podľa odborníkov treba sporiť aj v ťažkých časoch. „Zo skúseností vieme, že takmer vždy sa v rodinnom rozpočte nájdu voľné prostriedky. Nemusí ísť o veľkú sumu, no sporiť sa dá aj z mála, aj keby to malo byť len 20 eur mesačne, i tie pomôžu v ťažkých časoch,“ tvrdí Andrea Straková, odborníčka na osobné financie z Partners Group SK. Aby rodina prekonala prípadné ťažšie finančné obdobie, je nevyhnutné mať odloženú rezervu vo výške šiestich mesačných príjmov. „Pre mnohých je to nepredstaviteľná úloha a aj suma. Ideálne je vytvoriť si zo sporenia zvyk a každý mesiac z výplaty odložiť aspoň 10 percent,“ vysvetľuje. Ak rodiny počas týchto náročných mesiacov o rezervu prišli, je nevyhnutné ju opäť postupne vytvoriť,“ radí Andrea Straková.

Sporiť sa oplatí každému

V minulosti bolo bežnou praxou sporiť na vkladnej knižke, dnes trh ponúka rôzne možnosti, ako zhodnotiť usporené peniaze. Napriek tomu ľudia často držia časť finančnej hotovosti doma. Odborníci na financie však upozorňujú, že najbezpečnejšie sú banky. „Na sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch peniaze podliehajú Fondu ochrany vkladov do výšky 100-tisíc eur. Výhodou sporiacich účtov je tiež rýchla dostupnosť financií. Peniaze môžete kedykoľvek vybrať. Nevýhodou je nízky úrok, keďže väčšina týchto produktov má úrokovú sadzbu blízku nule,“ vysvetľuje Iveta Hudáková z portálu Finančný kompas. Väčšina bánk ponúka sporiaci účet bez poplatku. V niektorých je však potrebné splniť niekoľko podmienok, ako sú minimálny mesačný vklad a žiadny výber. Na vytvorenie finančnej rezervy by tak mohol postačovať sporiaci účet v banke. Ak plánujete sporenie na dlhodobejšie ciele, napríklad na rekonštrukciu bývania, kúpu bytu či domu, nové auto alebo štart do života pre deti, vtedy je vhodnejšie investovanie. Odborníci odporúčajú investovanie prostredníctvom podielových fondov na dlhodobé ciele, aj vďaka flexibilite a možnosti sporiť od nízkej sumy. Dôležitý je však investičný cieľ, časový horizont a ochota podstúpiť určitú mieru rizika.

Peniaze na bývanie nájdete aj vPSS

Na rozdiel od obyvateľov západnej Európy si Slováci nehnuteľnosti viac kupujú ako prenajímajú. Bývať vo svojom – to majú jednoducho v DNA. A bytov na prenájom je mizivé percento. Ceny bytov sa tento rok šplhajú aj napriek kríze do astronomických výšok. Naproti tomu hypotéky majú historicky najnižšie úroky. Háčik je v tom, že bez vlastných našetrených peňazí vám už banka hypotéku vzhľadom na sprísnené podmienky neposkytne. Nezostáva teda nič iné, len sporiť. Dôležité je však sporiť si tam, kde vaše peniaze bezpečne zhodnotia a v budúcnosti sa postarajú aj o vaše nové a lepšie bývanie.

Prvá stavebná sporiteľňa poskytla svojim spokojným klientom už viac ako 600-tisíc úverov na financovanie bývania. Vďaka stavebnému sporeniu každý môže veľmi jednoducho pripraviť pre seba, ale aj pre svoje deti nevyhnutnú finančnú rezervu do budúcnosti.

Ak svojim deťom teraz v PSS uzatvoríte zmluvu o stavebnom sporení a pravidelne im sporíte do ich 18 rokov za vedenie účtu neplatíte. K novému sporeniu pre deti ponúka PSS uzatvorenie zmluvy aj pre rodiča, resp. zákonného zástupcu s až 50-percentnou zľavou z poplatku za vedenie účtu počas šiestich rokov.  Ak vaše dieťa ešte pri uzatvorení zmluvy nedovŕšilo jeden rok, neplatíte ani poplatok za uzatvorenie zmluvy.* Sporenie v Prvej stavebnej sporiteľni je flexibilné a prispôsobí sa vašim potrebám. To znamená, že dobu sporenia a výšku vkladov si určíte sami.

PSS je dlhodobo stabilná a najväčšia stavebná sporiteľňa na slovenskom finančnom trhu:

Už viac ako 27 rokov je lídrom v stavebnom sporení a má približne 2,5 milióna spokojných klientov s takmer 5-timi miliónmi uzavretých zmlúv, čo je približne polovica populácie Slovenska.

Nový pohľad na financovanie vášho bývania od PSS. Spoznajte môjDOMOV

Prvá stavebná sporiteľňa, váš partner v oblasti riešenia financovania vášho bývania, prichádza s novinkou môjDOMOV, ktorá nadväzuje na dlhodobú a obľúbenú tradíciu stavebného sporenia a pridáva k nej niečo dôležité navyše.

Príprava financií prostredníctvom výhodnej kombinácie pravidelného sporenia a úveru zo stavebného sporenia, na týchto dvoch pilieroch stojí novinka môjDOMOV. Prvá stavebná sporiteľňa ho ponúka ako ideálne riešenie pre tých, ktorí si chcú svoju budúcnosť zodpovedne naplánovať. To znamená, že sa nechcú spoliehať na šťastie alebo náhodu. Napokon riešenie financovania bývania je v súčasnosti čoraz náročnejšie. Ak teda hľadáte výhodnú formu financovania kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, chcete si bezpečne sporiť, získať štátnu prémiu a tiež nárok na stavebný úver s výhodnou úrokovou sadzbou, potom je pre vás novinka môjDOMOV tou správnou voľbou.

Sporenie je dobrý zvyk

Viete, čo je najväčším problémom pri splnení sna o vlastnej streche nad hlavou? Nikto asi nebude dlho hádať. Sú to, samozrejme, peniaze. Komu by sa chcelo požičiavať si v banke závratné sumy a potom ich ťažko a dlho splácať? A preto dnes každý, kto chce lepšie bývať, musí myslieť na niekoľko k(rokov) dopredu. Jednoducho povedané, čím skôr si začnete sporiť, tým lepšie a výhodnejšie v budúcnosti bývate. môjDOMOV ponúka nový pohľad na financovanie vášho bývania. Ak si už dnes začnete pravidelne sporiť s touto novinkou od PSS, získate úver zo stavebného sporenia s výhodnou garantovanou úrokovou sadzbou počas celého obdobia splácania. A túto ponuku nájdete v PSS. môjDOMOV ponúka klientom aj flexibilitu. To znamená, že ak sa vaša finančná situácia nečakane zmení, je možné prispôsobiť tomu aj podmienky sporenia.

Finančné plánovanie budúcnosti pre deti

môjDOMOV môže byť ideálnym riešením aj pre rodičov, ktorí chcú pripraviť finančnú rezervu svojim deťom. Pravidelným sporením do 18. roku veku im totiž zabezpečia výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a úveru zo stavebného sporenia s garantovanou úrokovou sadzbou v budúcnosti, keď sa rozhodnú osamostatniť. Ak teda chcete svojim deťom uľahčiť vstup do života a postaviť ich na vlastné nohy, je potrebné, aby ste im čo najskôr začali vytvárať dostatočný finančný základ na kúpu ich vlastného bývania v budúcnosti.

Sporte s novinkou môjDOMOV

Koronakríza zmenila vnímanie sporenia a väčšina Slovákov si už dnes uvedomuje, že je veľmi dôležité byť pripravený na nečakané udalosti. Novinka môjDOMOV ponúka riešenie pre všetkých, ktorým záleží na domove ako na najdôležitejšom mieste pre život. Môžete ju využiť na kúpu nového bývania, ak vám chýbajú potrebné prostriedky na komplexné financovanie vášho nového bývania alebo na rekonštrukciu bývania. Ak napríklad plánujete obnovu kúpeľne, kuchyne, nadstavbu či prístavbu svojho domu alebo jeho ekologickú modernizáciu. 

Stavebné sporenie so štátnou prémiou Stavebné sporenie so štátnou prémiou

Naplánujte si budúcnosť

Plánujete v budúcnosti kúpu nového bývania alebo rekonštrukciu toho aktuálneho? Novinka môjDOMOV prináša výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a stavebného úveru. Ak začnete pravidelne sporiť už teraz, získate stavebný úver s výhodnou garantovanou ročnou úrokovou sadzbou počas celého obdobia splácania.

  

 (Špeciálny projekt)

01 - Modified: 2020-11-25 08:28:29 - Feat.: 0 - Title: Prečo treba mať našetrené pred kúpou nehnuteľnosti
01 - Modified: 2024-01-22 13:11:08 - Feat.: - Title: PSS svoju novú kampaň postavila na výrazných individualitách 02 - Modified: 2023-10-03 07:07:36 - Feat.: - Title: PSS zvyšuje úrokový bonus a spúšťa novú kampaň na podporu sporenia 03 - Modified: 2023-07-06 07:20:35 - Feat.: - Title: PSS prichádza s netradičnou metalovou náborovou kampaňou 04 - Modified: 2023-05-05 14:06:23 - Feat.: - Title: PSS spustila novú kampaň na podporu sporenia 05 - Modified: 2023-03-16 15:03:35 - Feat.: - Title: Otvorenosť, efektivita a rýchlosť: Tieto témy dominujú internej komunikácii (anketa)
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
30. apríl 2024 11:25