StoryEditor

Expert talks: Trendy vo vývoji elektromobilov

25.03.2021, 08:50
Aké sú najnovšie trendy vo svete elektromobilov? Dajú sa výkonom a kvalitou spracovania porovnať s autami na spaľovací pohon? Aké sú najnovšie trendy vo vývoji a výrobe elektromobilov? Odpoveď na tieto a mnohé ďalšie otázky nájdete v relácii Expert Talks.

O trendoch vo vývoji elektromobilov sa v HN televízii v relácií Expert Talks porozprávame s Michalom Dobrovičom, sales executive zo spoločnosti Siemens, Central Eastern Europe.

Keď sa na situáciu okolo elektromobilov pozrieme globálne, aktuálne je v predaji, resp. vo fáze vývoja 460 rôznych modelov. Z toho je približne 260 je autonómnych. O elektromobily je čoraz väčší záujem a tomuto trendu sa prispôsobujú aj výrobcovia automobilov.

„V roku 2015 sme mali asi pol milióna elektrických automobilov alebo kombinovaných hybridov. Dnes sa pohybujeme na hranici cez dva milióny a toto číslo stále rastie. Pomohli tomu aj štátne podpory, ktoré mali vplyv na rast predaja,“ hovorí pre HN Michal Dobrovič.

Nosnou témou rozhovoru je vývoj elektromobilov. Najväčší hráči pri vývoji a výrobe vozidiel sú dlhodobo Čína a USA. Aká je ale situácia s vývojom elektromobilov v súčasnosti? Stagnuje kvôli pandémii a s ňou spojenými opatreniami, alebo naopak je to opäť výzva hľadať nové riešenia?

Dozvieme sa, na aké atribúty sa v súčasnosti zameriavajú výrobcovia elektromobilov. Zákazníci v Spojených štátoch a Európe sú nároční na detaily a celkový vizuál auta. Chcú, aby elektromobily mali podobné vlastnosti ako autá na spaľovací pohon. Naopak, čínske elektromobily sú vyrábané prevažne pre lokálny trh. Rozhodujúca je cena a niektoré parametre idú bokom.

V rozhovore Michal Dobrovič popíše, v akých krokoch prebieha vývoj nového modelu elektromobilu a ako vieme pri vývoji nových modelov využiť tzv. digitálne dvojča. Zároveň sa dozvieme, aké výzvy čakajú vývojárov elektromobilov do budúcna.

Viac o téme sa dozviete v našom online rozhovore.

Ďakujeme za otázky do diskusie. Diskusia k rozhovoru bola ukončená.  Otázka č.3 Richard Zimmer 1. Priekopníkom v elektromobilite nie je Čína, ale americká Tesla. 2. Palivové články v osobnej elektromobilite nebudú hrať v budúcnosti podstatnejšiu úlohu. Siemens čím prispieva k rozvoju elektromobility? Michal Dobrovič Siemens co sa tyka cestnej dopravy ma najnovsie elektricke motory a inventory na pohon autobusov a nakladnych automobilov,ktore su svetova spicka z hladiska spotreby a spolahlivosti. Co sa tyka nastrojov a rieseni,ktore Siemens ponuka svojim zakaznikom, tam je to cele R&D portfolio Simcenter, PLM pre vyrobne podniky a taktiez fabriky na vyvoj a vyrobu baterii ako aj Silyzer - na produkciu vodika. Taktiez Siemens ma v ponuke najnovsie nabijacky pre elektromobily a nakladnu dopravu. Digitalne dvojca je plne podporovane pocas celeho vyvojoveho procesu v Siemens Simcenter rieseniach Otázka č.2 Jozef M. Je elektrina palivom budúcnosti na najbližších 50 rokov, alebo predpokladáte príchod iného typu paliva pre pohon automobilov? Michal Dobrovič Predpokladám, že automobily budú poháňať elektromotory, ale zdroj elektrickej energie pravdepodobne bude z vodikového článku. Takéto vozidlá už jazdia aj v Európe a dajú sa kúpiť zatiaľ od dvoch svetových značiek. Otázka č.1 Martin Automobilový priemysel má aktuálne problém s nedostatkom mikročipov. Dotýka sa tento problém viac automobilov s klasickým spaľovacím motorom, alebo elektromobilov? Michal Dobrovič Dotýka sa viac elektrických vozidiel, kvôli rôznym ovládacím prvkom, ale najviac sa týka autonómnych vozidiel pre ich elektronickú komplexitu.

(Špeciálny projekt)

01 - Modified: 2021-06-26 08:12:25 - Feat.: 0 - Title: Expert talks: Cyber security – ochrana, ktorú netreba podceňovať 02 - Modified: 2021-06-26 08:11:55 - Feat.: 0 - Title: Expert talks: Green mobility – ekologická doprava pre verejnosť by mala byť prioritou
01 - Modified: 2021-06-26 08:09:23 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 02 - Modified: 2021-06-26 08:24:28 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 03 - Modified: 2021-06-26 08:08:56 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 04 - Modified: 2021-06-26 08:25:08 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 05 - Modified: 2021-06-26 08:25:45 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť starostlivosti o diagnostické prístroje
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
14. apríl 2024 22:20