Jaroslav Kmeť, štátny tajomník ministerstva dopravy. FOTO: Lenka Imrichova
StoryEditor

Cogito ergo sum: Slovenská pošta

22.02.2023, 00:00

Znižovanie návštevnosti pobočiek spolu so zvyšovaním cien energií prinútilo vedenie konať.

Keď cestujem smerom na východné Slovensko, mám niekoľko obľúbených výhľadov. Zastávok, ktoré sú ako starí známi. Vždy sa poteším, keď ich vidím. Patrí k nim aj pohľad na naše Tatry. Keď je dobrá viditeľnosť, šoférov sprevádzajú hodný kus cesty. Vždy a znova prekvapia svojou grandióznosťou. Obdivoval som ich aj v pondelok, keď som cestoval za primátormi Popradu a Spišskej Novej Vsi, aby sme prerokovali transformovanie miestnych pobočiek pošty. Pri veľkosti Tatier som sa neubránil paralele so Slovenskou poštou. S ďalším obrom, ktorý nám v priebehu dekád akosi skamenel. Ak má taký veľký kolos – s vyše 12-tisíc zamestnancami a približne 1 500 pobočkami – poskytovať moderné služby a nebyť v strate, musí sa viac prispôsobiť potrebám spotrebiteľa.

image

TIOP pre Ivetu

Súčasťou transformačného plánu, ktorým Slovenská pošta prechádza, je aj optimalizácia pobočiek s nízkymi tržbami. Na porovnanie, priemerné ročné tržby na jednu pobočku sú na Slovensku okolo 200-tisíc eur, kým v susednom Rakúsku je to napríklad 1,1 milióna a v Nórsku až 1,6 milióna eur. Znižovanie návštevnosti pobočiek spolu so zvyšovaním cien energií prinútilo vedenie podniku konať. Treba však zdôrazniť, že tam, kde dochádza k optimalizácii pobočiek pošty, služby poštových doručovateľov ostávajú nezmenené. Slovenská pošta tiež spolupracuje s vyše tridsiatkou partnerov, ktorých sieť sa po Slovensku postupne rozrastá. Takáto prevádzka poskytuje najčastejšie žiadané poštové služby ako príjem listových zásielok a balíkov, peňažných poukazov, platobných dokladov SIPO a podobne.

Tieto zmeny vedú k udržateľnosti Slovenskej pošty a transformácii „skameneného obra“ na živý, zdravý organizmus reagujúci na výzvy 21. storočia. Do budúcnosti sa plánuje aj s rozšírením ponuky služieb v oblasti finančných, doplnkových a eGovernment služieb.

Aj pri náročnom procese, akým je modernizácia Slovenskej pošty, je potrebné postupovať ruka v ruke so samosprávami. V prípade popradských pôšt nedôjde k uzatvoreniu pobočiek dovtedy, pokiaľ mesto nenájde v spolupráci so Slovenskou poštou zabezpečenie poštových služieb pre obyvateľov. V Spišskej Novej Vsi bude až do konečného vzájomne odsúhlaseného zabezpečenia poštových služieb momentálne uzatvorená pobočka opätovne zapojená do poštovej siete. Takto znie pondelňajšia dohoda s primátormi a rovnako chceme na ministerstve postupovať aj pri rokovaní s ďalšími samosprávami. Tak aby občan proces premeny Slovenskej pošty vôbec nepocítil.

01 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-04-10 14:04:42 - Feat.: - Title: Rezort dopravy hľadá riešenia. Výstavbu diaľničného tunela Višňové by mohli urýchliť, vyhlásil Ráž 04 - Modified: 2024-04-10 13:39:23 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na falošné SMS vydávajúce sa za Slovenskú poštu 05 - Modified: 2024-04-08 12:27:28 - Feat.: - Title: Renault vylepšuje svoj kompaktný crossover. Novinka prináša mnoho zásadných zmien
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 03:36