StoryEditor

Nezdaniteľnú sumu chcú opäť okresať

29.06.2011, 00:00
Nezdaniteľná suma, o ktorú si znižujeme svoje príjmy, by sa mala od januára zvýšiť o vyše 85 eur. Vypočítava sa totiž z násobku životného minima, ktoré sa od júla zvyšuje.

Podľa zákona o dani z príjmov je nezdaniteľná časť základu dane ročne na daňovníka 19,2-násobkom životného minima. „V prípade, že sa suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu vo výške 185,38 eura, ktorá platí do 30. 6. júna, od 1. júla nahradí sumou 189,83 eura, tak ako je to navrhnuté v návrhu opatrenia, potom 19,2-násobkom životného minima na rok 2012 bude 3 644,74 eura,“ hovorí Zita Kajanovičová z Daňového riaditeľstva.



Chcú z neho ubrať
Zvýšenie nezdaniteľnej sumy, na ktorú má nárok každý daňovník by znamenalo, že na dani zaplatíme od nového roku o čosi menej. Tento predpoklad však môže zostať len na papieri.

V odvodovej reforme totiž ministerstvo financií počíta so znížením násobku z 19,2 na 18-násobok pre každého daňovníka. To bude znamenať zníženie nezdaniteľnej sumy až o vyše 142 eur na 3 416, 94 eura a zvýšenie dane.

Čo hovorí ministerstvo financií
Ministerstvo financií tvrdí, že zmena výšky nezdaniteľnej časti základu dane z 19,2-násobku životného minima na 18-násobok je len jednou z mnohých pripravovaných parametrických zmien v daňovo-odvodovom systéme. „Preto ani nie je možné selektívne hodnotiť, že zmena nezdaniteľnej časti základu dane znamená len zvýšenie daňového zaťaženia. Z pohľadu pracujúceho človeka je najdôležitejšie, koľko mu zostane čistý disponibilný príjem z jeho hrubej (superhrubej) mzdy,“ vysvetľuje Zuzana Bruteničová z ministerstva financií. To podľa jej slov sleduje celkovú úroveň daňovo-odvodového zaťaženia. „Z tohto hľadiska bola výška nezdaniteľnej časti základu dane primerane nastavená tak, aby sa celkové daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov znížilo (viac ako 99,5% všetkých zamestnancov) a ich disponibilný príjem zvýšil.“

Odborníci si myslia iné
V daňovo-odvodovej reforme sa okrem zníženia nezdaniteľnej sumy počíta aj so zrušením tzv. milionárskej dane. V súčasnosti sa totiž táto odpočítateľná položka na daňovníka od určitej výšky príjmu progresívne znižuje, až je pri základe dane 31 490 eur nulová. Reštrikcie by sa mali týkať nezdaniteľnej časti na manželku. Uplatniť si ju bude môcť od januára len manžel, respektíve manželka, ktorých partner sa stará o nezaopatrené dieťa – teda nielen poberatelia materského či rodičovského príspevku. Znižovať príjem o túto sumu si budete môcť len na aktívne príjmy. Takými sú príjmy zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Pasívne príjmy, na ktoré sa nebude vzťahovať možnosť uplatnenia nezdaniteľného minima, sú napríklad príjmy z prenájmu nehnuteľností, z kapitálového majetku, z predaja hnuteľných vecí, z príležitostných príjmov, zo zdedených práv z priemyselného alebo duševného vlastníctva, výhier. Okrem zníženia nezdaniteľnej časti na daňovníka je ďalšou zmenou zrušenie nezdaniteľných častí základu dane na účelové sporenie, životné poistenie a doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré bolo možné uplatniť do výšky 398,33 eura. Pre daňovníka to znamená, že tento rok zaplatí daň z príjmov vyššiu o 75,68 eura oproti roku, kedy si túto nezdaniteľnú časť uplatniť mohol.

„Nastavenie nezdaniteľnej časti základu dane odvíjajúce sa od sumy životného minima je dobré, vítam tiež zrušenie jej znižovania v závislosti od výšky príjmov, naopak, nepáči sa mi rozdelenie príjmov na aktívne a pasívne a uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane v súvislosti s týmto rozdelením,“ hovorí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska. „Vo vládnom návrhu zníženia nezdaniteľnej časti základu dane z 19,2-násobku životného minima na 18-násobok sa argumentuje tým, že zároveň dôjde k zrušeniu tzv. milionárskej dane a nezdaniteľná časť teda bude rovnaká pre všetkých bez ohľadu na výšku dosiahnutých príjmov,“ hovorí Lukačovičová. Podľa jej názoru vládny návrh, aj keď ponúka zjednodušenie odvodového systému a zníženie odvodov, na druhej strane zavedie viac krokov v oblasti uznania daňových výdavkov a tiež možnosti uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane len na aktívne príjmy a tiež jej zníženie. „Konečným dôsledkom bude zvýšenie základu dane, a teda aj samotnej dane z príjmov tak pre samostatne zárobkovo činné osoby, ako aj pre osoby s kombináciou príjmov alebo príjmami z prenájmu,“ dodáva Lukačovičová. V návrhu reformy sa uvažuje, že zmeny by mali pridať zamestnancom na výplatách okolo 10 eur mesačne. Krátenie nezdaniteľnej sumy však zaťaží zamestnanca daňou vyššou ako 27 eur.

Daňový bonus o niečo vyšší
Na životné minimum je naviazaná aj ďalšia daňová suma – daňový bonus. Ten sa totiž zvyšuje rovnakým koeficientom a za rovnaké kalendárne mesiace zdaňovacieho obdobia ako suma životného minima. Upravená suma daňového bonusu sa zaokrúhľuje na eurocenty nahor. „Ak sa životné minimum nahradí sumou 189,83 eura, potom mesačný daňový bonus platný do 30. júna v sume 20,02 eura sa zvýši s účinnosťou za mesiac júl 2011 o 2,4 percenta, to je na sumu 20,51 eura,“ hovorí Zita Kajanovičová z Daňového riaditeľstva. Teda na jedno dieťa si budete môcť uplatniť od júla o 49 centov viac.

01 - Modified: 2004-04-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 26. 4. 2004 02 - Modified: 2004-04-26 00:50:16 - Feat.: 0 - Title: Časť ĽS-HZDS volá po spolupráci so Smerom 03 - Modified: 2004-04-26 00:52:11 - Feat.: 0 - Title: Baníci sa obávajú privatizácie Slovenských elektrární 04 - Modified: 2004-04-26 00:53:45 - Feat.: 0 - Title: Vyšetrovanie nelegálneho odpočúvania je v záverečnej fáze 05 - Modified: 2004-04-26 00:56:18 - Feat.: 0 - Title: Komerčné úvery bánk na vysokoškolské štúdium
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:43