StoryEditor

Dávate výpoveď? Na toto si dajte pozor

29.12.2014, 14:32
Autor:
mramra
Ak plánujete odísť zo zamestnania, odchod si radšej dobre naplánujte.

„Dal som výpoveď ku koncu novembra s tým, že už som už mal dohodnutý nástup u nového zamestnávateľa od 1. decembra tohto roka,“ hovorí čitateľ portálu HNporadňa.sk. Na tom by možno nebolo nič zlého, keby mu súčasný zamestnávateľ neposlal poštou list, že s jeho výpoveďou nesúhlasí. „Môžem opätovne požiadať o posúdenie žiadosti o ukončenie pracovného pomeru dohodou alebo sa voči jeho odpovedi odvolať?“

Dohoda musí byť obojstranná, inak neplatí

Zákonník práce hovorí hneď o niekoľkých spôsoboch ukončenia pracovného pomeru. „Pracovný pomer možno skončiť dohodou, výpoveďou (a to zo strany zamestnanca ale aj zamestnávateľa), okamžitým skončením alebo skončením v skúšobnej dobe,“ hovorí pre HN advokát Róbert Bános. Ako však dodáva, ukončiť pracovný pomer dohodou možno len vtedy, ak súhlasia obe strany, a teda nie je možné, aby si buď zamestnanec alebo firma určili dátum bez súhlasu toho druhého.

Dohoda musí byť okrem iného uzatvorená písomne, pričom by sa mali v nej uviesť aj dôvody, prečo sa pracovný pomer končí, pokiaľ to zamestnanec požaduje. „Ak skončil pomer z dôvodu, že bol zamestnanec nadbytočný, teda pre firmu nepotrebný, alebo ak sa firma či jej časť ruší či premiestňuje a tiež ak zamestnanec nemôže pracovať pre svoj zhoršený zdravotný stav - aj vtedy je potrebné uviesť tieto dôvody,“ upozorňuje advokát.

Najdlhšie trvá výpoveď. Kvôli výpovednej dobe

Róbert Bános tak potvrdzuje, že čitateľ, ktorého výpoveď dohodou zamestnávateľ neakceptoval, sa bude musieť rozhodnúť pre iný spôsob. „Ak existujú dôvody, pre ktoré môžete skončiť pracovný pomer okamžite, skúste využiť túto alternatívu,“ odporúča. Pokiaľ však dôvody na okamžité skončenie pomeru nie sú, ďalšou možnosťou je podať výpoveď zo strany zamestnanca. Pri výpovedi však treba rátať s tým, že môže trvať aj niekoľko mesiacov, kým uplynie výpovedná doba. Advokát tak odporúča pokúsiť sa o dohodu s firmou ešte raz a s riešením, ktoré bude prípustné pre obe strany.


Ako možno ukončiť pracovný pomer

  • dohodou - s dohodou musia súhlasiť obe strany, teda zamestnanec aj zamestnávateľ, musí byť písomná,
  • výpoveďou - môže skončiť pracovný pomer zo strany zamestnanca i zamestnávateľa, výpoveď musí byť doručená písomne, inak je neplatná. Firma môže dať zamestnancovi výpoveď len v určitých prípadoch, napríklad pri nadbytočnosti alebo porušení pracovnej disciplíny, inak je neplatná. Dôvody musí zamestnávateľ vo výpovedi uviesť. Ak dáva výpoveď zamestnanec, dôvody nemusí určiť. Výpovedná doba (najmenej jeden mesiac, ak ale zamestnanie trvalo viac ako jeden rok, tak sú to dva mesiace a pokiaľ pracovný pomer trval najmenej päť rokov, tak to budú tri mesiace - pokiaľ nie je výpovedná doba určená v pracovnej zmluve) začína plynúť od prvého dňa v mesiaci po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená firme či zamestnancovi.
  • okamžitým skončením - firma môže skončiť pracovný pomer so zamestnancom iba vtedy, ak bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin alebo porušil závažne pracovnú disciplínu. Zamestnanec môže skončiť pracovný pomer okamžite, ak nemôže kvôli zdravotnému stavu pracovať, ak mu firma nevyplatila mzdu, cestovné náhrady či iné náhrady do 15 dní po uplynutí ich splatnosti alebo ak je ohrozený život či zdravie zamestnanca.
  • skončením v skúšobnej dobe - pracovný pomer sa môže skončiť okamžite, bez uvedenia dôvodu, skončenie však musí byť písomné. Firma nemôže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou - iba ak vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, no musí to písomne odôvodniť.
  • po uplynutí dohodnutej doby pri pracovnom pomere na dobu určitú.
01 - Modified: 2007-02-02 09:37:36 - Feat.: 0 - Title: Veda ešte stále nie je prioritou
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 05 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 07:37