StoryEditor

Biznis s doplnkami stravy je na výslní. Nesadnite mu na lep

01.08.2014, 18:47
Pomôžu s boľavými kĺbmi, zabezpečia zdravie i krásu. Moderné výživové doplnky sú všeliekmi. Ale – je to tak? Zvažujme, či a kedy po nich siahneme.

„V skúškovom období si kupujem všetko možné, či je to ginko biloba, kofeín s taurínom alebo lecitín a ženšen,“ vyťahuje zo šuflíka a ukazuje škatuľky s potravínovými doplnkami dvadsaťpäťročná Lenka. Pracuje v nadnárodnej firme a popri zamestnaní študuje vysokú školu. Napriek pracovnému a študijnému náporu nevyzerá unavene.
Za jej sviežosť vraj môžu spomínané preparáty.

Krátkodobý výsledok

„Povzbudzujúce potravinové doplnky pomôžu na určité krátke obdobie, napríklad v skúškovom období alebo pri mimoriadne vyťažujúcej práci, väčšinou sa však nehodia na trvalé užívanie. Treba ich brať rozumne,“ radí magistra farmácie z istej pražskej lekárne.

Plati to podľa nej najmä pre výrobky s kofeínom, taurínom alebo guaranou. Dodajú síce energiu, no vyčerpaný organizmus sa tým nedá oklamať. Po niekoľkých dňoch strávených na stimulantoch bude chcieť za vynaložené úsilie zrelaxovať a poriadne si oddýchnuť. Človeka užívajúceho doplnky potom môže nepríjemne prekvapiť absolútny nedostatok energie a pretrvávajúca únava.

„Zázračné“ tabletky na chudnutie

„Napríklad začiatok skúškového obdobia spoznám okamžite. Chodia k nám hlavne študenti a chcú niečo proti únave alebo na podporu mozgovej činnosti,“ vyratúva farmaceutka. V zime sú žiadané multivitamíny a doplnky na posilnenie obranyschopnosti. Pred Vianocami zase rastie dopyt po drahších kĺbových preparátoch, ktoré sa zvyknú kupovať ako darček pre babičku či dedka.

Naopak, celoročne sa podľa jej skúseností predávajú doplnky, ktoré maju zabepečiť ženám a dievčatám krásu. Bezchybný vzhľad pokožky, vlasov alebo nechtov sľubujú špeciálne preparáty s obsahom vitamínov, aminokyselín či zinku. Pred plavkovou sezónou „letia“ doplnky s chrómom aj čaje na chudnutie.

Bezpečnosť verzus účinky

„Každý z predávaných potravinových doplnkov má na obale presne uvedené účinné látky a ich množstvo,“ ubezpečuje farmaceutka. Na otázku, či sú uvedené udaje aj pravdivé a ich účinky preukázané, len pokrčí plecami. Sama vraj ich účinkom verí , vitamínové prípravky si aj sama pravidelne kupuje.

Iné než veriť blahodárnym účinkom tabliet nám často ani nezostáva. Napríklad ústav pre kontrolu liečiv sa nimi nezaoberá a ich zloženie ani účinky nijako nekontroluje. Potravinárska inšpekcia zase zastáva stanovisko, že subjekt, ktorý vyrába, dováža alebo uvádza do obehu doplnky stravy, sa považuje za prevádzkovateľa potravinárskeho podniku so všetkými vyplývajúcimi dôsledkami.

Pred uvedením na trh prejde síce každý výrobok rukami laborantov Štátneho zdravotného ústavu, tí však skúmajú iba jeho bezpečnosť, nie účinky. Podľa nariadenia Európskeho parlamentu síce firmy nesmú na obaloch, ani v reklame používať klamné tvrdenia o účinkoch použitých látok, nič to však nemení na tom, že do obsahu tabliet nik nevidí.

Kĺbová výživa: spása, alebo biznis?

„Základ, ktorý naše telo potrebuje, nie je problém získať z prirodzenej čerstvej stravy. Ak jete zdravo, doplnky nepotrebujete. Pokiaľ jete nezdravo, doplnky vám nepomôžu,“ tvrdí lekár Jan Hnízdil. Pre človeka je podľa neho oveľa lepšie prijímať vitamíny a minerály z prirodzených zdrojov, než vo forme tabliet. V ovocí a zelenine sú totiž vo vyváženej podobe ak ďalšími vitamínmi, enzýmami a účinnými látkami. Navyše nehrozí predávkovanie.
Za priam nemorálne považujú niektorí lekári najmä masívnu reklamu na doplnky sľubujúce zdravé kĺby cielené predovšetkým na seniorov.

„Artróza nie je choroba, ale prirodzený prejav starnutia organizmu. Stav kĺbov zodpovedá tomu, koľko máme rokov a ako so sebou zaobchádzame,“ tvrdí doktor. Výrazne spomaliť opotrebovanie však vraj možno prijatím režimových opatrení, napríklad pravidelným pohybom bez extrémneho preťažovania. V prípade pacientov s nadváhou alebo obezitou je kľúčové znížiť hmotnosť. Prostriedky na kĺbovú výživu podľa doktora skôr ponúkajú ilúziu o jednoduchom riešení a odvádzajú od aktívneho prístupu.

Fakty o doplnkoch stravy

  • potravinové doplnky prechádzajú pred uvedením na trh povinnými laboratórnymi testami, ktoré potvrdia ich zdravotnú bezchybnosť
  • laboratórne testy nezaručujú účinnosť
  • najčastejšie kupovanými preparátmi sú multivitamínové tablety a kĺbová výživa
  • veľmi obľúbené sú aj prípravky na chudnutie a energetické stimulanty
    Zdroj: lidovky.cz
01 - Modified: 2006-08-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj americké firmy zaostávajú
01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:14