Jed Fahey rovnako z tejto univerzity tak trochu provokuje: "Jesť selektované ovocie a zeleninu alebo plody zbavené horkej chuti je to isté, ako jesť prázdne kalórie," hovorí. Rozhodne by sme si pre svoje dobro mali zvyknúť tolerovať trochu viac trochu horkú chuť aj z toho dôvodu, že fytonutrienty s nepríjemnou chuťou sú najlepším regulátorom chuti k jedlu. "Ak vylúčime zo svojho jedálnička horké potraviny rastlinného pôvodu, pripravíme sa nielen o látky užitočné pre naše zdravie, ale narušíme si schopnosť konzumovať menšie porcie," vysvetľuje Daniele Del Rio z Parmskej univerzity.Pixabay
StoryEditor

Horké potraviny: Kedy sú ich látky nebezpečné a kedy naopak zdravé?

29.11.2017, 10:52
Autor:
ČTKČTK
Grapefruity a jablká sú dnes sladšie ako bývali, urobíme však lepšie, ak oceníme príjemne horkasté ovocie a zeleninu.

Tie sú zdravé a vďaka svojej chuti takisto regulujú chuť do jedla, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Čo sa stalo so starými grapefruitmi, z ktorých sme vytláčal trpkú šťavu, takže mnohých z nás prešla chuť jesť ďalej? Vďaka komerčnému výberu, kríženiu medzi druhmi a metódam premeny potravín horká chuť takmer vymizla z našich stolov. Do supermarketov sú dodávané červené grapefruity, ktoré nie sú také kyslé. Paradajky dnes obsahujú asi dvestokrát menej svoje pôvodne výraznej chuti a priemysel pri príprave ovocných džúsov odstraňuje z plodov substancie, ktoré vyvolávajú horkú chuť.

Tieto voľby nijako neprekvapujú, pretože človek odjakživa mal voči horkej chuti podozrenie. Sladké je symbolom okamžitej energie, slané slúži organizmu k tomu, aby mohol fungovať, zatiaľ čo horkosť je varovným signálom, aby sme potravinu nejedli.

Mnohé prirodzené látky s trpkou chuťou totiž vyrábajú rastliny ako pesticídy, aby odradili baktérie a hmyz. Bohužiaľ práve tieto látky, ktoré niektorým druhom zeleniny a ovocia dodávajú horkú chuť, sú ich tajomstvom: vo vysokých dávkach môžu byť nebezpečné a človek sa vyvíjal tak, že rozpoznával nebezpečenstvo, ale v malom množstve sú veľmi vhodné na to, aby sme si udržali zdravie.

Horké jedlá sú zdravé práve preto, že sú "toxické". V našej galérii sa o nich dozviete viac.

01 - Modified: 2024-11-19 14:45:26 - Feat.: - Title: Zdravá strava ohrozuje USA. Nedostatok jódu môže viesť k poklesu IQ u detí, ale aj k úmrtiu 02 - Modified: 2024-11-15 07:20:19 - Feat.: - Title: Vláknina vám môže pomôcť schudnúť 03 - Modified: 2024-11-12 13:49:14 - Feat.: - Title: Tretina ľudí uprednostňuje menej kvalitné potraviny, aby ušetrila, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-11-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Zlo, čo urýchľuje starnutie. Štúdia skúmala, ako cukor škodí 05 - Modified: 2024-10-31 11:02:52 - Feat.: - Title: Putin miliardové sídlo zapiera, no má smolu. Fitness aplikácia Strava prezradila pohyb jeho bezpečnostných zložiek
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. november 2024 05:23