Pixabay
StoryEditor

Pri vyprážaní vdychujeme škodlivý olej. Najhorší je wok, tvrdia vedci

26.12.2017, 10:38
Autor:
brvbrv
Je jedno, čo vyprážate. Pokiaľ pri tom stojíte pri panvici, nezdravé to bude vždy.

To preto, že pri smažení inhalujete čiastočky oleja, ktoré vo väčšom množstve môžu škodiť zdraviu. Tvrdí to aspoň skupina vedcov z texaskej univerzity, uvádza iDNES.

Šli na to experimentálne. V panvici zahriali oheň, pridali kvapky vody a sledovali, čo sa stane. Každý vie, že olej pri stretnutí s vodou začne prskať, ale podľa výskumníkov bol výsledok pri bližšej ohliadke doslova "dramatický".

Do vzduchu sa pri smažení uvoľňujú drobné kvapôčky oleja. Podľa vedcov je ich však oveľa viac, ako sme si mysleli. Väčšinou sú voľným okom neviditeľné a je veľmi ľahké ich vdýchnuť. Vo väčšom množstve potom vraj môžu byť potenciálne nebezpečné, jedná sa totiž o cudzorodú látku, ktorá do dýchacieho ústrojenstva nepatrí.

"Aj jediná kvapka vody pritom uvoľní veľké množstvo oleja. Ten vodu v panvici obalí akýmsi filmom, ale v teple sa voda začne odparovať. Film potom praská a kvapôčky oleja sa rozletia do vzduchu," opisuje Jeremy Marston z Texas Tech University, ktorá sa na výskume podieľa.

Znie to skoro komicky, ale podľa Marstona môže ísť o dôležité zistenie. "Už vieme, že každý rok na svete zomrú milióny ľudí kvôli znečisteniu vzduchu v miestnostiach. Zatiaľ ale nevieme, koľko z nich majú na svedomí zle vetrané kuchyne." 

S pomocou najnovších technológií teraz spolu so svojím tímom nahráva, čo sa pri smažení deje, a doslova počíta kvapky. Meria tiež, ako ďaleko dopadnú a aký druh ventilácie môže riziko zmenšiť.

Najhoršia situácia je podľa vedcov v kuchyniach čínskych reštaurácií. Na woku sa tam smažia hromady zeleniny a často tiež kura. Práve zelenina a hydina pritom obsahujú najväčšie množstvo vody, a olej sa tak uvoľňuje v obrovskom objeme.

Nezdravé prostredie vraj ale pri smažení vzniká aj doma. Riešenie? Čo najviac vetrať. Alebo si niekoľko rokov počkať na výsledky výskumu, ktoré vraj možno odštartujú úplne nový trend v navrhovaní ventilačných systémov.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:01