Obzvlášť tie pochádzajúce z konvenčného poľnohospodárstva, ktoré sa dostávajú na pulty supermarketov. Zo zeleniny a ovocia totiž obsahujú najviac pesticídov, uvádza iDNES.
Na obsah pesticídov v ovocí a zelenine sa zamerala štúdia americkej organizácie Environmental Working Group. Pesticídy môžu u ľudí súvisieť s rozvojom rakoviny, neplodnosťou či obezitou. Bohužiaľ ich nájdeme takmer vo všetkých poľnohospodárskych produktoch.
Americká štúdia uvádza, že najviac ich je v jahodách a listovom špenáte. U jahôd výskumníci našli dvadsať rôznych pesticídov, špenátové listy obsahovali takmer dvojnásobok hmotnosti pesticídov ako akékoľvek iné ovocie alebo zelenina.
Aspoň jeden pesticíd obsahovalo viac ako 98 percent broskýň, čerešní a jabĺk. V rebríčku podľa obsahu pesticídov nasledujú po jahodách a špenáte nektárinky, jablká, hrozno, broskyne, čerešne, hrušky, paradajky, stopkový zeler, zemiaky a paprika.
Väčšina pestovateľov neprekračuje povolené limity pre použitie pesticídov. Ani to však nemusí pre ochranu zdravia stačiť. Ak budeme jesť tieto plodiny často a vo väčšom množstve, pesticídy telo nezvládne vyplaviť. Škodlivé látky sa začnú hromadiť a spôsobovať zdravotné ťažkosti.
Americká spoločnosť Environmental Working Group vydala aj zoznam ovocia a zeleniny, v ktorých opakovane vedci našli pesticídov najmenej. Sú to najmä ekologicky pestované plodiny ako avokádo, sladká kukurica, ananás, kapusta, cibuľa, hrášok, papája, špargľa, mango, baklažán, cukrový melón, kivi, ananásový melón, karfiol aj brokolica (celú štúdiu si môžete v angličtine prečítať tu).