Pixabay
StoryEditor

Tuk v jednej časti tela je obzvlášť nebezpečný. Vedec odporúča, čo s tým môžete urobiť

29.09.2018, 00:01
Autor:
sansan
Tuk, ktorý sa hromadí v strednej časti tela, môže mať vážne dôsledky pre vaše zdravie.

Väčší obvod pása je lepším ukazovateľom zdravotných problémov než bežne používané merania, ako je index telesnej hmotnosti (BMI). Konkrétne, obvod pása väčší ako 101 centimetrov u mužov alebo 88 centimetrov u žien koreluje s vyšším rizikom rozvoja cukrovky 2. typu a srdcového infarktu. Existujú dokonca dôkazy o tom, že viac brušného tuku súvisí s nižším kognitívnym výkonom, píše Business Insider.

Výskumníci si myslia, že brušný tuk sa odlišuje od iných typov - tuk pod kožou alebo okolo rúk, či stehien nemusí mať nutne negatívne účinky na zdravie - pretože môže byť znakom toho, že máte väčší viscerálny tuk. To je typ tuku, ktorý sa hromadí okolo vnútorných orgánov, poškodzuje ich funkcie a zvyšuje úroveň stresu. Hoci potrebujeme určité množstvo telesného tuku, aby sme boli zdraví, choroby spojené s nadmerným brušným tukom sú dôvodom na zníženie jeho hladiny.

Cvičenie alebo chirurgický zákrok
Rôzne faktory môžu ovplyvniť to, koľko brušného tuku máte, vrátane genetiky, hladiny hormónov, zlej stravy, nadmerného množstva kalórií z alkoholu a straty svalovej hmoty, ku ktorej dochádza v dôsledku starnutia. Predovšetkým muži majú tendenciu hromadiť brušný tuk.

"Ak chcete schudnúť z brucha, zamerajte sa na stravu a cvičenie," povedal Shawn Arent, riaditeľ Centra pre zdravie a ľudské výkony na univerzite Rutgers a člen Americkej akadémie športovej medicíny. Cvičenie je okrem chirurgického zákroku podľa neho jediný spôsob, ako zmeniť tvar tela.

Zlou správou je, že neexistuje žiadne cvičenie alebo pohyb, ktoré sa zameriava zvlášť na brušný tuk. Najlepší prístup je zníženie celkového telesného tuku. Ďalším kľúčovým spôsobom, ako celkovo schudnúť, je udržiavať kvalitnú stravu. To znamená vyhnúť sa pridávaniu cukrov, spracovaných sacharidov a nadmerným kalóriám z alkoholu. Namiesto toho jesť celozrnné obilniny, veľa zeleniny a dostatok bielkovín.

Nezabudnite na silový tréning
Silový tréning je podľa Arenta obzvlášť dôležitý pre zníženie brušného tuku, pretože vám umožňuje budovať svalovú hmotu. Pri hodnotení fyzickej úrovne jednotlivca je dôležité, koľko celkovej telesnej hmotnosti tvorí svalovina a koľko tuk, upozorňuje odborník.

Ak niekto chce znížiť percento telesného tuku, je obzvlášť dôležité začleniť do režimu cvičenia silový tréning. Zoštíhlieť je tiež možné s aeróbnym cvičením, pretože tieto cvičenia môžu spáliť tuk. Ale začlenením silového tréningu spaľujete tuk počas získavania svalov, čo vedie k rýchlejšiemu zníženiu percenta telesného tuku. Navyše, ako sa stávate silnejším a svalová hmotnosť rastie, vaše telo spaľuje viac kalórií. Zvýšenie svalovej hmoty podľa Arenta ukázalo zníženie hladín viscerálneho tuku.

Aeróbne cvičenie môže navyše znížiť riziko niektorých chorôb a zlepšiť kognitívne výkony. Aeróbne tréningy a silový tréning sú tiež spojené s prínosmi pre duševné zdravie a nižšou mierou depresie a úzkosti. Prostredníctvom silového tréningu môžu ľudia zvrátiť stratu hustoty svalov a kostí, ktorá prichádza so starnutím, čo uľahčuje vyhnúť sa zraneniam.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 04 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Presvedčí vaše svaly, že cvičia. Tabletka má simulovať účinky telesnej aktivity
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 01:45