Tá je často jediným príznakom takzvaného tichého infarktu. Je oveľa nebezpečnejší, lebo srdce postihuje rovnako, no keďže o ňom človek nevie, nezačne sa liečiť. Známky tichého infarktu môžu tiež zahŕňať nepohodlný tlak v čeľusti, hornej časti chrbta alebo ramien. Žiadna bolesť v hrudi však neprichádza.Flickr
StoryEditor

Môže sa skončiť samovraždou. Čo treba vedieť o zimnom smútku

06.12.2018, 23:01
Autor:
petpetsansan
Úbytok slnečného svitu a chladné počasie môže u niektorých ľudí vyvolať zhoršenie nálady, extrémnu únavu či pocit úplného vyčerpania. Tieto a ďalšie príznaky potom môžu byť varovným signálom, že trpíte ochorením nazývaným sezónna afektívna porucha.

Sezónna afektívna porucha (SAD), tiež nazývaná ako zimný smútok/depresia, sa vyskytuje štyrikrát častejšie u žien ako u mužov, a to práve teraz v období jesene a zimy. „Bohužiaľ sa prejavuje od foriem ľahších až po tie najťažšie, ktoré sa môžu skončiť i samovraždou,“ uviedla pre iDNES.cz terapeutka Lucie Mucalová. Podľa psychiatra Normana E. Rosenthala, ktorý ako prvý pomenoval sezónnu afektívnu poruchu, ňou veľmi často trpia vysokoškolskí študenti.

„Na strednej škole rodičia pomáhajú deťom ráno vstávať,“ povedal juhoafrický vedec pre server AccuWether. „Keď sú však na vysokej škole, študenti vstávajú neskoro, pijú viac, chodia spať neskoro.“

Barnard uviedol, že hoci niektorí študenti sú si vedomí tejto poruchy a jej účinkov na nich, mnohí netušia, o čo ide a myslia si, že majú bežnú depresiu. Pri SAD sa na rozdiel od depresie dá vyhnúť liekom a namiesto toho nasadiť behaviorálnu liečbu.

Príznakom je únava aj prejedanie

Odborníci sa domnievajú, že hlavným dôvodom výskytu sezónnej afektívnej poruchy je znížené množstvo slnečného žiarenia typické práve v období zimy. Jeho nedostatok potom môže znížiť hladinu sérotonínu a dopamínu, čo často vedie k depresii. Ľudia so SAD majú navyše nerovnováhu hladín melatonínu, ktorá má negatívny vplyv na ich spánok a náladu. Veľká únava tak u chorých pretrváva väčšinou po celý deň.

Príznaky sezónnej afektívnej poruchy sú podobné ako pri iných typoch depresie, s výnimkou toho, že sa neobjavujú celý rok, ale len na jeseň či v zime a trvajú až do jari. „Najčastejšie sa u týchto ľudí začnú vyskytovať zmeny nálad, prevažujú hlavne tie zlé. Postupne prichádza strata energie, enormná potreba spánku, izolácia, zvýšená až nekontrolovateľná chuť do jedla, priberanie na váhe, strata chuti na intímny život, nechuť stýkať sa s priateľmi a ľuďmi všeobecne, potlačenie koníčkov, neschopnosť sústrediť sa, kreatívne myslieť a, bohužiaľ, v najťažších formách sa dostavujú depresie,“ vysvetľuje terapeutka Mucalová.

Pomôže svetlo aj terapia

K zmierneniu a niekedy aj úplnému vymiznutiu príznakov sezónnej afektívnej poruchy môže až u dvoch tretín pacientov prispieť efekt svetelnej terapie. Tú môžete podstúpiť v špecializovaných zariadeniach, v niektorých zdravotníckych zariadeniach, ale môžete si ju aplikovať aj sami doma pomocou špeciálnej lampy s intenzívnym bielym svetlom. Je však potrebné poradiť sa s odborníkmi, ako ju správne využívať. Väčšina z nich radí zapnúť ju aspoň na pol hodiny ráno.

Odborníci ďalej ľuďom s príznakmi SAD odporúčajú prechádzky na dennom svetle, zapaľovanie si sviečok, ale aj používanie aromaterapie. Vhodné je si tiež naplánovať na zimu cestu za teplom a toľko potrebným slnkom. „Ak je váš stav akútny, depresívny, okamžite vyhľadajte odborníka. Pomôcť môže pravidelná psychoterapia a v niektorých prípadoch antidepresíva,“ dodáva terapeutka Mucalová.

01 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 02 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 03 - Modified: 2024-01-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Najznámejšia česká OnlyFans modelka Xholakys si prešla peklom. V minulosti sa pokúsila o samovraždu, dnes žiari 04 - Modified: 2024-01-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Naozaj je toto najdepresívnejší deň v roku? Takto prežiješ Modrý pondelok bez ujmy 05 - Modified: 2024-01-03 14:29:36 - Feat.: - Title: Veľká časť dospievajúcich dievčat je na hranici depresie, varuje psychologička. Chlapci sú väčšinou spokojní
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 17:03