Pixabay
StoryEditor

Dobrá správa pre milovníkov čokolády. Jeden druh znižuje tlak

08.04.2019, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Milovníci čokolády majú ďalší dôvod na oslavu. Podľa štúdie vedcov z portugalskej vysokej školy polytechnickej v Coimbre totiž konzumácia iba niekoľkých štvorčekov čokolády s 90-percentným podielom kakaa denne môže už za jeden mesiac prispieť k zníženiu krvného tlaku.

Prínosná podľa štúdie môže byť aj mliečna čokoláda, čím je ale obsah kakaa vyšší, tým je vplyv na zníženie tlaku podľa štúdie viditeľnejší. To si vedci z polytechnického inštitútu vysvetľujú predovšetkým tým, že horká čokoláda obsahuje viac silného antioxidantu flavanolu.

Blahodárne účinky čokolády sú predmetom vedeckých štúdií už dlho. Flavanol je spájaný s mnohými zdravotnými prínosmi od redukcie hmotnosti, cez urýchlenie hojenia, po zníženie inzulínovej rezistencie. V uplynulých rokoch preto tiež vzrástol záujem o potraviny, ktoré sú na flavanoly bohaté, píše web Daily Mail.

Vedci pri experimente podávali 30 zdravým dospelým vo veku od 18 do 27 rokov 20 gramov čokolády denne. Polovica z nich konzumovala čokoládu s 55 percentami kakaa, zatiaľ čo ostatní dostali čokoládu s 90percentným obsahom kakaa.

Tridsať dní pred začatím experimentu bol uchádzačom zmeraný tlak, arteriálna tuhosť a tep. Rovnaké indikátory vedci skúmali aj dva dni po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby po dobu experimentu nekonzumovali iné potraviny bohaté na flavanoly, teda napríklad bobuľoviny, čaj či víno.

Závery štúdie boli publikované vo vedeckom časopise Nutrition; podľa nich sa u všetkých účastníkov znížil krvný tlak, najvýraznejší rozdiel bol ale zaznamenaný u konzumentov horkej čokolády.

Vedci tiež uviedli, že prínosom štúdie bolo, že skúmala dopad konzumácie čokolády na zdravých mladých jedincov, zatiaľ čo predchádzajúce experimenty tohto typu sa sústredili skôr na ľudí v strednom veku so zdravotným ťažkosťami.

Výsledky štúdie aj preto podľa vedcov môžu podporiť tvrdenie, že čokoláda je účinná pri prevencii, pokiaľ ide o zdravie srdca. V ďalšej štúdii sa experti chcú zamerať na upresnenie optimálnej konzumácie kakaa.

01 - Modified: 2019-03-09 11:49:01 - Feat.: 0 - Title: Toto sú menej spomínané problémy, ktoré spôsobuje vysoký tlak 02 - Modified: 2017-11-10 13:31:21 - Feat.: 0 - Title: Existuje chorobná závislosť na čokoláde? Tu sú mýty a fakty o sladkej "droge" 03 - Modified: 2017-04-05 22:10:44 - Feat.: 0 - Title: Čokoláda, energetické nápoje, priveľa kávy. Toto sú životabudiče, ktoré nás uspávajú
01 - Modified: 2024-08-23 12:20:11 - Feat.: - Title: Vyrábajú Milku, získali aj Toblerone. Teraz chce čokoládový gigant na Slovensku investovať ešte viac 02 - Modified: 2024-07-04 11:18:49 - Feat.: - Title: Spotreba čokolády na Slovensku už druhý rok po sebe klesla, najviac jej zjedli Švajčiari 03 - Modified: 2024-05-29 13:04:14 - Feat.: - Title: Vedci objavili nový spôsob výroby čokolády. Má byť zdravšia a šetrnejšia k prostrediu 04 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 05 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. november 2024 16:19