StoryEditor

Tuky v tele. Kedy sú naozaj nebezpečné?

09.08.2020, 00:00
Počuli ste už o váhocentrizme? Áno, ide o posadnutosť ideálnym množstvom telesných kilogramov. Odborníci však čoraz viac apelujú na to, že najdôležitejším údajom o našom zdraví nie je naša hmotnosť. Oveľa viac zaváži množstvo tuku v tele. A to môže byť nebezpečne vysoké aj u pomerne štíhlych jedincov.

„Už si sa odvážila odvážiť?“ zvykol sa položartom pýtať ujo svojej manželky po Vianociach alebo inom blahobytnejšom období. Mal na to dôvod: jeho mama pre nadváhu dostala cukrovku a následne jej amputovali nohu.

Zvyčajne až po tejto vete teta neochotne vytiahla spod stoličky onen stresujúci prístroj a s povzdychom naň vstúpila. Keď bola ručička pod sedemdesiatkou, široko sa usmiala. Ale to sa stávalo iba zriedkavo.

​Videné s odstupom, možno sa obaja stresovali zbytočne. Teta Gabika mala vždy útly pás, veľa bicyklovala a aspoň jeden víkend do mesiaca trávila na horách. Trápilo ju len mierne objemové kolísanie v typicky ženských partiách.

A to sa na základe najnovších výskumov považuje oveľa viac za estetický ako zdravotný problém. A estetika je, ako všetci vieme, rýdzo subjektívna záležitosť. To, samozrejme, neznamená, že by odborníci v 21. storočí spochybňovali riziká spojené s nadváhou.

Práve naopak, čoraz hlbšie prenikajú do zhubných dôsledkov, ktoré prináša. Na druhej strane však čoraz viac zdôrazňujú, že číslice na váhe nie sú všetko a treba si na svojom tele všímať aj ďalšie parametre.

Tuk je normálny

V prvom rade si treba uvedomiť jedno: tuk potrebujeme. Na tanieri aj v tele. Ideálom naozaj nie je pozostávať len zo svalov, kostí a kože. Koniec koncov, ani to nie je možné.

„Každá bunka v nás je tvorená na báze tuku,“ zdôrazňuje nutričná poradkyňa Eva Kuhnová zo Sveta zdravia pre Mladú frontu DNES. „Tuky sú zásobárňou energie a majú rozhodujúci význam pre náš metabolizmus. Tukové tkanivo chráni orgány a pomáha udržiavať správnu termoreguláciu. Podiel telesného tuku má rozhodujúci význam pre náš mozog, srdce i svaly.“

Hana Málková z organizácie Stop obezite (STOB) dodáva, že tuk „slúži napríklad ako mechanická ochrana našich orgánov, tepelná izolácia a ako zásobáreň energie na horšie časy. Tukové tkanivo sa podieľa aj na hormonálnych a imunitných funkciách organizmu. U žien slúži zásobný tuk tiež ako rezerva pre tehotenstvo a dojčenie,“ konštatuje špecialistka na výživu. Inými slovami, fatálne ovplyvňuje hormonálne hladiny.

Samozrejme, platí, že príliš veľa tuku škodí. Pre správne a zdravé fungovanie organizmu je ideálne mať tuku tak akurát. Ale koľko to je? Jednoznačná odpoveď neexistuje. Množstvo tuku kolíše v závislosti od veku, pohlavia, etnického pôvodu alebo na stravovacích a pohybových návykov. Iné množstvo tuku bude mať vzpierač a iné maratónec, iné potrebuje drevorubač a iné zase pokladníčka v supermarkete.

„Rozmedzie ideálneho podielu telesného tuku je individuálne,“ hovorí Eva Kuhnová. Isteže, určitý rámec, ktorý by sme nemali prekročiť, existuje. „Obézny je každý dospelý muž, u ktorého tuk tvorí viac než 25 percent, a každá dospelá žena, u ktorej tuk tvorí viac než 30 percent z celkového telesného zloženia,“ píšu v brožúre Prečo treba liečiť obezitu lekári na čele s Ľubomírou Fábryovou z Ambulancie diabetológie a porúch látkovej premeny a výživy.

Na páse záleží

Ako spoznať, či sme tieto hodnoty neprekročili? Hmotnosť skutočne nie je tým správnym kritériom. Podstatne viac nám napovie populárny BMI, teda index telesnej hmotnosti. Ako väčšina z nás vie, vypočíta sa vydelením telesnej hmotnosti (kg) druhou mocninou telesnej výšky (m2).

„Iba výnimo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-06-13 11:05:52 - Feat.: 0 - Title: Klamstvá o tukoch. Je zdravší olivový olej alebo bravčová masť?
01 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-04-03 13:58:14 - Feat.: - Title: Nová daň z cukru len vytiahne peniaze z vreciek ľudí, zamestnávatelia odporúčajú iné opatrenia 03 - Modified: 2024-03-15 10:39:14 - Feat.: - Title: Svetový deň obezity: Obezita ohrozuje pečeň rovnako ako alkohol, dôležitá je prevencia 04 - Modified: 2024-03-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Nová štúdia odhalila počet obéznych ľudí na svete. Slováci majú podľa nej vážny problém 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Chudnutie nemá bolieť. Obezita je zápalové ochorenie a to, že sa po antidepresívach priberá je len mýtus
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:06