StoryEditor

"Ľadový muž" Wim Hof radí, čo nás zachráni pred vírusmi

Tisíce ľudí sa kvôli nemu na záhradách ponárajú do kadí s ľadovou vodou, ďalší organizujú výpravy na vrcholky hôr len v spodnej bielizni.

Guru otužilcov z celého sveta Holanďan Wim Hof o svojej metóde posilňovania imunity, jednoduchom riešení súčasnej pandémie a o tom, ako prebudiť šťastie, zdravie a silu.

Kedy a ako ste prišli na to, že dychové cvičenia a otužovanie sú tou pravou cestou k lepšej imunite?

Cítil som to. Samozrejme, k tomu však neviedla jednoduchá cesta. Snažil som sa prísť na to, ako porozumieť fungovaniu organizmu človeka – či už tela alebo mysle.

A vo svojich sedemnástich rokoch som zistil, čo dokáže studená voda, vďaka nej som sa naučil dýchať inak. Hlbšie. V zime je hlboký dych automatickou reakciou tela, ako sa prirodzeným spôsobom zahriať.

A všetko mi zrazu začalo dávať zmysel: keď zhlboka dýchate, do tela a jeho najhlbších partií dostanete viac kyslíka. Vlastne kŕmite všetky bunky a chémia tela sa akoby prebudí. Iba prostredníctvom vzduchu tak dostávate do tela silu.

Rozhýbu sa aj neurotransmitery vašej vôle, ktoré vlastne predstavujú vaše vedomie, a vy ste tak schopní stať sa silnejšími. V tele si vytvárate prúd, vďaka ktorému sa cítite zdraví, šťastní a silní.

Tieto metódy dokážu skrátka telo aktivovať k jeho plnej kapacite. Dychové cvičenia a studené sprchy posilnia vašu myseľ. Bude taká silná, že sa vaše vlastná vôľa naučí nakladať so stresom.

Dychové cvičenia, myseľ, silná vôľa, otužovanie ... Nebáli ste sa, že si o vás ľudia pomyslia, že ste len ďalší ezoterický blázon?

Iste, hovorievali mi: „No áno, ale ty si ľadový muž.“ A ja som všetkým odpovedal: „Nie, som len dobrý muž a ukážem vám, že to isté, čo ja, dokáže každý.“ Neverili až do roku 2014, keď sme zverejnili výsledky štúdie, a zmenili tak univerzitné učebnice lekárskej vedy.

Kedy ste svoju metódu začali konzultovať s vedcami?

V roku 2010 som dostal ponuku, aby som sa zúčastnil na vedeckom experimente a, samozrejme, že som súhlasil. Vtedy som sa pripojený na prístroje ponoril na 80 minút do nádrže plnej ľadu. Moja telesná teplota sa za celý čas nezmenila.

Ponorenie do ľadovej vody znamená, že sa v mojom tele prebudí adrenalín a vďaka nemu sa telo pripraví na hroziace nebezpečenstvo a je schopné ho zvládnuť.

Neskôr som si v rámci ďalšieho výskumu nechal aplikovať do krvného obehu baktériu E. coli, ktorá normálne spôsobuje agresívnu reakciu, teda opäť predstavuje pre telo nebezpečenstvo.

Na túto situáciu som už však naučený z ľadovej vody, preto v mojom prípade nebezpečná baktéria nespôsobila vôbec nič.

Telo má svoj vlastný obranný mechanizmus a samo rozpozná, že doň preniklo niečo zlé, čo nenechá vstúpiť ďalej a rozvinúť sa. Než stihne napáchať škodu, imunitný systém ho zlikviduje.

V súčasnosti máte milióny fanúšikov po celom svete....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 15:44