StoryEditor

Kontrolky nášho zdravia. Pozrite sa, na ktoré zápaly si dať pozor

Obvykle si ich prítomnosť veľmi dobre všimneme. No sú aj zápaly, ktoré prebiehajú zdanlivo nebadane. O to ničivejšie následky môžu mať. Ktoré choroby môžu spustiť? A ako so zápalom môže súvisieť cvičenie alebo osamelosť?

Akútny, chronický, skrytý, bakteriálny, lokálny, nekontrolovateľný... ale aj celkom normálny. Zápal má mnoho podôb a prívlastkov. A rovnako pestrá je aj „ponuka“ toho, čo ho môže vyvolať alebo sprevádzať.

Pozrite si v galérii, ako sa napríklad prejavujú zápaly v bruchu:

​Kedy nás zápal lieči a kedy ničí? A prečo je hranica medzi oboma polohami taká tenká a nejednoznačná zároveň?

​Kým sa pustíme do pátrania po odpovediach aj na tieto otázky a odkrývanie ďalších (a neraz nečakaných) súvislostí, pripomeňme si ústami imunológa a alergiológa Petra Pružinca, že ide o vec bežnú a v podstate želateľnú.

„Zápal je fyziologický pochod organizmu, ktorý je jedným z obranných mechanizmov imunitného systému. Prebiehajú pri ňom reparačné mechanizmy poskladané z bunkových procesov v mieste, kde vznikol nejaký infekt, kam vnikla baktéria alebo vírus, ktoré následne poškodzujú tkanivo,“ povedal v rozhovore pre HN magazín.

„Keď to zjednodušíme, znamená to, že do daného miesta dorazia bunky imunitného systému produkujúce cytokíny,“ pokračuje vedúci Katedry klinickej imunológie a alergológie Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Cytokíny sú látky plniace funkciu akýchsi spojárov nášho organizmu. Tieto malé „potvorky“ majú v moci zápal vyvolať, posilniť, ale aj utlmiť. Ako to celé prebieha?

Zápalové proteíny

„Cytokíny sú proteíny alebo glykoproteíny nízkej molekulovej hmotnosti, ktoré svoju biologickú aktivitu uplatňujú väzbou na svoj špecifický receptor. Predstavujú určitú dorozumievaciu reč medzi bunkami, avšak nielen medzi bunkami imunitného systému, ale aj bunkami imunitného systému a nervového alebo endokrinného systému a ďalšími bunkami,“ vysvetlila pred časom pre HN magazín Mária Bucová z Imunologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Cytokíny by sme mohli prirovnať k vojakom. Predstavte si, že každá bunka nervového či endokrinného systému má na sebe akúsi telefónnu búdku – receptor.

Keď k nej dorazí cytokín, obrazne povedané zdvihne slúchadlo a dovnútra bunky zavolá rozkaz alebo dôležitú informáciu zo štábu.

Takéto receptory sa nachádzajú aj na povrchoch ciev a rôznych tkanív. Bunky však netvoria len jeden cytokín, naraz ich vylúčia viacero, ktoré môžu niesť rôznu informáciu k rôznym bunkám.

„Napríklad v prípade vylúčenia interleukínu 1 (IL-1) to znamená,zápal'. Keby sa vylúčil aj IL-6, tak sa zápal zosilní, keďže IL-6 tiež podporuje zápal. Naopak, keď ďalšie bunky vylúčia protizápalový a regulačný cytokín IL-10, prípadne TGF-beta (imunosupresívny cytokín), je to rozkaz, aby sa zápal zmiernil a tiež aby sa imunitná odpoveď znormalizovala – potlačila,“...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-03-21 08:57:25 - Feat.: 0 - Title: Aj mierny covid dokáže negatívne zasiahnuť imunitu. Môže spôsobiť viacero zápalov, varujú vedci 02 - Modified: 2021-12-03 16:07:29 - Feat.: 0 - Title: Ako si zachrániť pľúca. Prečo stúpa počet respiračných ochorení? 03 - Modified: 2021-11-06 18:05:37 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľné zápaly. Pozrite sa, ako nám ničia telo
01 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 15:05