Flickr/Scott Robinson
StoryEditor

Pozor na kožné znamienka. Môžu sa ľahko zmeniť na zhubný nádor

07.07.2021, 00:00
Autor:
petpetkaškaš
Začali sme si obliekať tričká a tielka, nosíme krátke nohavice a miesto vysokých topánok sandále. To znamená, že si viac všímame kožu. A niekedy objavíme nové materské znamienka alebo zistíme, že tie staré vyzerajú nejako inak.

Ak si objavíme nové materské znamienko, nemali by sme príliš otáľať s návštevou kožného lekára. Mnohí z nás vyšetrenie často odkladajú až na jeseň, pretože keď je nutné znamienko odstrániť, treba pár dní potom nechodiť na slnko, uvádzať portál iDNES.cz.

Vyšetrenie lupou alebo digitálne

Riziko, že je znamienko prejavom melanómu, teda nebezpečnej rakoviny kože, je ale potrebné čo najskôr vylúčiť.

Materské znamienko, ktoré sa zväčšuje, vyvyšuje nad povrch, mení farbu alebo kontúru okrajov a pod., je nutné skontrolovať vždy a odstránenie býva nevyhnutné.

Ranku potom musíme mať niekoľko dní prekrytú a nosiť cez dané miesto pokiaľ možno odev. Za istotu to však naozaj stojí.

Materské znamienka, pehy a ďalšie pigmentové prejavy na koži nám vyšetria v každej dermatologickej ambulancii.

Lekár znamienko prehliadne: bežne vyšetruje pohľadom (jednoducho sa pozorne pozrie), prípadne s použitím lupy. Niektoré pracoviská majú k dispozícii aj digitálny dermatoskop.

Digitálny dermatoskop je zväčšovacie zariadenie, ktoré presvieti vrchné vrstvy kože a zväčší štruktúry znamienka, takže sú vidieť aj zmeny, ktoré ani pod lupou neuvidíme.

Dermatoskop navyše znamienko vyfotografuje, počítač ho potom porovná s celosvetovou databázou a vyhodnotí jeho rizikovosť. Snímky sa uložia, takže ak chodíme na kontroly na rovnaké miesto, lekár môže fotografie porovnať a ľahko tak zistiť, čo a ako sa zmenilo.

Nestačí len odstrániť

Ak lekár zistí zdravotný dôvod na odstránenie znamienka, je potrebné to urobiť chirurgicky, nie laserom, pretože odobrané tkanivo musí byť ešte histologicky vyšetrené. Ide o istotu, akého pôvodu znamienko je.

Keby išlo o rakovinu, je možné okamžite začať s liečbou, kým sa nádor nerozšíri, a nie sú preto potrebné razantné zásahy. 

Ak lekár nezistí zdravotný dôvod na odstránenie a vyšetrenie znamienka, ale pacient to požaduje z estetických dôvodov, hradí si zákrok sám, aj keby sa rozhodol pre chirurgický postup.

Na čo si dať pozor pri kontrole znamienok

  • Veľkosť

Prvým kritériom pri hodnotení podozrivého znamienka je jeho veľkosť. Lekári uvádzajú, že to podozrivé, ktoré by nás malo varovať, býva väčšie ako 5 milimetrov.

  • Tvar

Znamienka môžu mať rôzny tvar. Keď sú v poriadku, je pravidelný. Ak sa však začne v krátkom čase meniť, je to jeden z príznakov, že sa znamienkom nemusí byť niečo v poriadku.

"Zmena tvaru je myslená v zmysle asymetrického rastu, či už plošného v rovine kože alebo nepravidelné vyvýšenie nad povrch kože," vysvetľuje dermatologička Naděžda Vojáčková.

  • Okraje

Ohraničenie znamienka by malo byť ostré a pravidelné. "Ak sú okraje zlievajú, nepravidelne prerušované alebo inak narušené, mali by sme spozornieť," upozorňuje dermatologička.

  • Farba

Dôležitým znakom v diagnostike rakoviny kože je tiež farba znamienka. Našu pozornosť si zaslúži hlavne tie znamienka, ktoré sú tmavo hnedé až čierne alebo nepravidelne škvrnité.

01 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian 02 - Modified: 2024-02-05 08:44:22 - Feat.: - Title: V nemeckých nemocniciach klesá počet pacientov s rakovinou 03 - Modified: 2024-01-15 14:32:21 - Feat.: - Title: Šupiny na koži nepodceňujte. Môže to byť rakovina, varujú lekári 04 - Modified: 2023-11-12 09:30:00 - Feat.: - Title: 14-ročný americký vedec šokoval starších kolegov. Vynašiel mydlo, ktoré doslova zmýva rakovinu kože 05 - Modified: 2023-10-24 16:59:19 - Feat.: - Title: Prekvapivé zistenie: Najsmrteľnejšia forma rakoviny kože nie je melanóm
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 15:05