StoryEditor

Dlhá cesta k múdrosti: Prejdite sa s nami úskaliami inteligencie

  • Celosvetovo nám vraj dlhodobo klesá. Čím vyššie, tým lepšie. Naozaj?
  • Hodnota IQ je niečo, čím sa radi popýšime. Prečo však môže byť niekedy na škodu? A ako (ne)súvisí so skutočnou múdrosťou? Pred ktorými chorobami nás môže ochrániť a ako si ho zvýšiť?
  • Prečítajte si článok publikovný v HN magazíne.

Múdrosť rastie s vekom do výšky, hlúposť sa šíri do priestoru, tá nerastie, iba sa šíri, neplatí na ňu zemská príťažlivosť, preto sa dostane všade, aj do parlamentu. Je veľmi pohodlná, nenáročná, človeka vôbec neunavuje a nafukuje, takže hlúpi ľudia vždy ako keby lietali na balónoch primeranej veľkosti.

Myslím si, že každý človek má zbierku tých balónov, na ktorých si polietal a ktoré časom praskli. Niektorí ľudia ani nikdy nepristanú, zomrú vo svojej hlúposti... Predchádzajúce vety nie sú z pera žiadneho filozofa či psychológa.

Ich autorkou je anonymná žena, o ktorej vieme iba to, že v čase ich napísania mala 44 rokov a vysokoškolské vzdelanie a bola frekventantkou doplnkového dvojsemestrálneho diaľkového štúdia sociálnej práce.

Zadanie opísať, čo je to múdrosť a hlúposť a akými kvalitami sa vyznačujú hlúpi a múdri ľudia, jej ako súčasť ukončenia kurzu zadal (podobne ako desiatkam ďalších) dnes už zosnulý významný psychológ Damián Kováč.

Bývalý emeritný vedecký pracovník Ústavu experimentálnej psychológie SAV z týchto výstupov čerpal bázu pre svoje skúmanie nielen dvoch spomenutých fenoménov. Tento krátky úryvok však pekne naznačuje, akými rozličnými spôsobmi sa dá na múdrosť (a jej opak) nazerať.

Múdrosť sa totiž pomerne ťažko špecifikuje. Respektíve každý má na jej definíciu svoj vlastný názor. My sa skúsime pozrieť bližšie na to, aký je rozdiel medzi múdrosťou a inteligenciou a ako si jednu i druhú vieme zvýšiť.

Úbytok inteligencie

Prvé pokusy merať IQ sa odohrali na prelome 19. a 20. storočia. Jeden z prvých inteligenčných testov vytvorili Alfred Binet a Theodore Simon. Pojem IQ zaviedol nemecký psychológ Wiliam Stern ešte pred prvou svetovou vojnou.

Testy merajú matematické, jazykové aj priestorové schopnosti. Na základe mnohých výskumov sa ukázalo, že inteligencia je do istej miery vrodená, ale výrazný vplyv má na ňu aj prostredie. Vo vývine dieťaťa existujú t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Entomológ Peter Takáč: Múčny červ chutí ako mandle, využitie hmyzu je celkovo veľmi široké. 02 - Modified: 2023-03-23 07:18:37 - Feat.: 1 - Title: Mnohí pacienti pred operáciou kĺbov nepodstúpia správne vyšetrenia, môže to mať za následok jej zrušenie 03 - Modified: 2023-03-18 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jednoduchá zvieracia kultúra. Čmeliaci dokázali vyriešiť komplikovanú úlohu, trik potom odovzdali ostatným
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 21:48