Koža, tvár, pokožka (HN magazín) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Keď koža rozsvieti kontrolku: Čo z nej vieme vyčítať a kedy naozaj spozornieť?

28.05.2023, 00:00
  • Svrbenie, výsyp, pľuzgieriky, ale aj oveľa vážnejšie prejavy.
  • Ak vás trápi niečo podobné, nemusí to byť len problém vašej kože či pokožky.
  • Na jej povrchu sa totiž doslova odzrkadľuje takmer akákoľvek nepohoda v našom vnútri. Kedy naznačuje problémy s trávením či nebodaj rakovinu?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Keď sa štyridsaťročný Jozef vrátil po troch rokoch zo zahraničia, bol šokovaný. Otec, ktorého si pamätal ako dobre udržiavaného šesťdesiatnika chodievajúceho niekoľkokrát týždenne do posilňovne, sa zmenil na nepoznanie.

Oproti nemu stál vychudnutý strhaný muž s prepadnutou tvárou a namáhavou chôdzou. Ukázalo sa, že už dva mesiace má ťažkosti s trávením i vyprázdňovaním, nechutí mu jesť, bolí ho chrbát a zle spáva. „No keď som sa ho spýtal, či bol s ťažkosťami u lekára, povedal, že nie, lebo naňho len ‚niečo lezie‘ a potrebuje sa viac hýbať,“ krúti hlavou.

Absolvoval s otcom sériu vyšetrení, ktorá spočiatku naznačovala, že ide o rakovinu pľúc. „Bolo to zvláštne, pretože otec od mladosti nefajčil, ale lekárka hovorila, že stávajú sa aj také prípady,“ spomína Jozef. Biopsia však priniesla rozuzlenie záhady a, bohužiaľ, aj finálnu a neveselú diagnózu: malígny melanóm doslova rozlezený po celom tele: okrem pľúc boli zasiahnuté aj pečeň, obličky, žalúdok, črevá a dokonca niekoľko stavcov v chrbtici.

Ochrana verzus nedostatok vitamínu D

Natieranie sa krémami s vysokým UV faktorom, ktoré odporúčajú dermatológovia, naráža na schopnosť získavať vitamín D, po ktorom zas volajú internisti či imunológovia. Práve tohto „slnečného“ vitamínu (správnejšie hormónu) máme totiž dlhodobý nedostatok prakticky všetci. „Je potrebné nájsť taký spôsob používania ochranných faktorov, aby ich pozitívne efekty na zdravie pokožky neboli negované chorobnosťou iných orgánových systémov. Bohužiaľ, odporúčanie natierať sa faktorom 30 a viac ešte predtým, ako sa vystavíte slnečným lúčom, znamená pokles prirodzenej tvorby vitamínu D na nulu,“ upozornil v rozhovore pre HN magazín imunoalergiológ Radovan Košturiak, ktorý sa skúmaniu vitamínu D a jeho účinkom dlhodobo venuje. Riešenie pritom podľa neho nie je zložité: nechránená expozícia osem až desať minút denne okolo poludnia. „S dôrazom na slovo denne. Ak ste dnes zabudli, nepomôže vám zajtrajších 20 minút. Vaše denné možnosti tvorby vitamínu D sú limitované dostupnosťou prekurzorov v koži. Ďalšiu šancu dostanete až o 24 hodín,“ prízvukuje. A dodáva, že práve nárazová a neprirodzene dlhá expozícia neadaptovanej pokožky – typicky: kancelársky úradník či zamestnanec v nákupnom centre na desaťdňovej „grilovačke“ pri mori – sú najväčším rizikovým faktorom kožného melanómu. Môže sa z toho stať pekný rituál: na desať minút denne cez obed vybehnúť von, „nachytať“ slnečné lúče a až potom si natrieť ruky či nohy. Samozrejme, treba rátať s tým, že pokiaľ sedíte v presklenej budove, istú dávku UV žiarenia dostanete i cez okno a treba tomu prispôsobiť oblečenie či natieraciu rutinu.

„Zrazu do seba začalo všetko zapadať. Ako nám povedali lekári, nebezpečenstvo melanómu spočíva v tom, že je agresívny a veľmi rýchlo metastázuje do iných orgánov, čo sa stalo aj v otcovom prípade,“ pokračuje syn. Pri spätnom rozoberaní sa tiež ukázalo, že jeho otcovi sa zhruba pred rokom na chrbte akoby zapálilo znamienko a aj vtedy odignoroval naliehanie niekdajšej priateľky, aby s ním zašiel k doktorovi.

„Znamienko mu po čase celkom zmizlo a on sa namiesto zvýšenej ostražitosti upokojil. Podľa všetkého však nezmizlo, ale sa premenilo na melanóm, ktorý ho mesiace zvnútra zožieral,“ uzatvára nešťastný Jozef.

Aj tento pomerne extrémny prípad by mal byť mementom pre všetkých, ktorí váhajú s návštevou nielen kožného lekára. Nebudeme však príliš moralizovať a vyzdvihovať užitočnosť pravidelných preventívnych prehliadok. Pozrime sa, čo všetko nám naša koža môže prezradiť o tom, čo sa deje v našom vnútri. A kedy môže varovať pred naozaj vážnymi problémami.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 56% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-24 11:25:55 - Feat.: 0 - Title: Nové aj osvedčené metódy: Ako si nezničiť srdce a ako spoznať, že vám hrozí infarkt 02 - Modified: 2023-05-25 14:22:26 - Feat.: 1 - Title: Vedci rozchodili vozíčkara. Signály z mozgu mu číta umelá inteligencia 03 - Modified: 2023-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Baktérie nikdy nespia: Vedia sa „učiť“ lepšie než vírusy a kedy vzniká rezistencia na antibiotiká? 04 - Modified: 2023-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď telo vypína zdanlivo bez príčiny: Aké sú varovné príznaky a ako odhaliť nedostatok minerálov?
01 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme? 05 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo na seba prezradili Katka a Michal? Búrajú genderové stereotypy a ich príbeh znie ako telenovela
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 12:43