Psychologička Olga Plíčková sa snami a hlbinnou psychológiou zaoberá už vyše dve desaťročia.FOTO: Radek Vebr, MAFRA
StoryEditor

Sny sú odkazy šité na mieru. Ich výklad nám môže pomôcť, hovorí psychologička

02.06.2024, 00:00
Autor:
Lidovky.czLidovky.cz
  • Výklad vlastných snov nám môže poslúžiť ako pravidelná psychická hygiena.
  • „Sú to oznámenia našej duše, podvedomia, Boha, vesmíru, alebo ako si to človek chce pomenovať, ktoré nás vedú, keď im správne porozumieme,“ hovorí psychologička Olga Plíčková.
  • Zabudnite o všetkom na snáre, cesta do hlbín snov vedie inde.

Lektorku, koučku a absolventku odboru psychológie na University of New York in Prague Olgu Plíčkovú sny fascinujú už viac ako dvadsať rokov. Sama si prešla obdobím životného tápania a práve porozumenie vlastným snom bolo jedným z podstatných impulzov, ktoré jej pomohli nájsť kľúč k sebe i okolitému svetu.

Snové obrazy chápe ako „jazyk našej duše“, prostredníctvom ktorého môžeme klásť otázky a dostávať odpovede. Podľa nej ide o jazyk veľmi individuálny a zároveň symbolický, ale ak sa naučíme v ňom „čítať“, môže nás doviesť k sebapoznaniu a osobnému rozvoju.

V rámci terapií učí pracovať so snami aj svojich klientov, ktorí o tento typ sebareflexie prejavia záujem. V rozhovore pre Lidovky.cz vysvetľuje, akým spôsobom s nami sny komunikujú, ako si ich lepšie pamätať, aj to, ako dešifrovať, čo nám hovoria.

image

Spánok ako zrkadlo tela. Odborník prezrádza, ako z neho vyčítať choroby

Čo je to vlastne sen?

To sa práve presne nevie. Neurobiologické výskumy spánku sa zhodnú na jedinom, že sny nejakým spôsobom súvisia s kognitívnymi funkciami. Keď v rámci pokusov určitú skupinu ľudí pravidelne budili v REM fáze, kedy sa sny zdajú najviac, dochádzalo k pomerne veľkému negatívnemu ovplyvneniu ich kognitívnych funkcií a pamäti – horšie si pamätali, ťažšie sa sústredili a tak podobne.

Existuje aj hypotéza, že sny sú len akýmsi odpadom denných zážitkov a vnemov, ktoré si mozog počas spánku triedi: niečo skončí v dlhodobej pamäti, niečo v krátkodobej a niečo je odsúdené na zabudnutie. Na opačnom konci spektra potom stojí prístup, ktorý tvrdí, že sny sú realita sama o sebe, a to ešte dôležitejšie ako tá naša bdelá. Takto to vnímajú napríklad niektoré tibetské duchovné smery – záujemcovia o duchovný rozvoj sa do snov chodia doslova učiť udržať si vyššie vedomie.

Sú presvedčení, že keď vo sne dokážu byť bdelí a uvedomovať si sami seba, že to potom zvládnu aj v okamihu smrti a vymania sa z reinkarnačného cyklu, v ktorý budhisti veria... Názory na to, čo je vlastne sen, sa naozaj dosť rôznia. Sny pre nás st...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tlmočník reči tela: blahobyt nás otupil. Ako čítať jeho signály? 02 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spánok ako zrkadlo tela. Odborník prezrádza, ako z neho vyčítať choroby 03 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sníva sa vám o nahote, lietaní, smrti či vražde? Vyznajte sa v snoch aj v tom, čo vám chcú povedať
01 - Modified: 2023-12-29 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vynašli spôsob, ako čítať sny. Budeš si ich tak môcť prehrať znova, pomáha aj umelá inteligencia 02 - Modified: 2023-12-28 11:30:00 - Feat.: - Title: Nočné mory môžu poriadne potrápiť. Vedci ich rozdelili do dvanástich kategórií, pozri sa, ktorá ťa v noci budí zo spánku 03 - Modified: 2023-12-23 11:09:40 - Feat.: - Title: Predsavzatia by nemali byť nereálne, ale malé a jasné: Takto sa vám ich podarí konečne dodržať 04 - Modified: 2023-09-15 08:35:56 - Feat.: - Title: VIDEO Vedcom sa podaril husársky kúsok. Pieseň, ktorú počuješ vo svojom sne, môžeš konečne preniesť do skutočného sveta 05 - Modified: 2023-05-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Sníva sa vám o nahote, lietaní, smrti či vražde? Vyznajte sa v snoch aj v tom, čo vám chcú povedať
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. jún 2024 16:54