Flickr
StoryEditor

E-cigarety menia krvný obeh už po jednom použití, ukázala nová štúdia

22.08.2019, 10:57
Autor:
jabjab
Sú elektronické cigarety naozaj bezpečnejšie ako klasické? Vedci si nie sú istí.

Zo štúdie publikovanej v časopise Radiology vyplýva, že takzvané "vapovanie" dočasne ovplyvňuje funkciu ciev, a to aj u zdravých ľudí. Magnetická rezonancia napríklad ukázala zmenu toku krvi v stehennej tepne už po jednom použití, uvádza portál lidovky.cz. Po niekoľkých minútach sa však všetko vráti do pôvodného stavu.

Výskumníci zatiaľ nedokázali určiť, ktorá z chemikálií má na svedomí zmeny, ktoré spozorovali. "Žiadalo by sa povedať - žiadna hrôza - nič sa nedeje," povedal autor výskumu Felix W. Wehrli, profesor rádiológie a biofyziky na Pensylvánskej univerzite. "Pokiaľ však niekto vapuje pravidelne, je možné, že sa veci do normálu len tak rýchlo nevrátia," dodal Wehrli.

Toxické arómy

Jeho tím spozoroval na testovaných zmeny, ktoré predchádzajú rozvoju kardiovaskulárnych chorôb, medzi nimi napríklad aterosklerózy. Vedci tento jav zaznamenali u 31 ľudí, ktorí nikdy nefajčili bežné ani elektronické cigarety, píše CNN.

Štúdia je najnovším príspevkom k výskumom sledujúcim vplyv e-cigariet na ľudské zdravie. Experti upozorňujú, že skúmanie ich vplyvu je v ranom štádiu - najčastejšie sa zatiaľ odohráva v laboratóriách alebo na zvieratách.

Iná štúdia, ktorá vyšla v máji tohto roka, ukázala, že aromatizujúce prísady e-cigariet môžu mať toxické účinky. Znižujú životaschopnosť buniek a zvyšujú riziko zápalu. Čím viac stúpa spotreba e-cigariet, tým viac rastie počet dôkazov o ich potenciálnej škodlivosti, tvrdia autori výskumu z Massachusettskej univerzity.

Nenápadné riziko

Okrem škodlivých účinkov nikotínu môžu prísady e-cigariet ohrozovať funkciu ciev. Navyše sú veľmi rozšírené medzi mladými ľuďmi. Experti sa dlho domnievali, že vapovanie predstavuje menšie zdravotné riziko ako fajčenie klasických cigariet.

Lekári však upozorňujú na potenciálnu škodlivosť aromatických látok, ťažkých kovov a iných zložiek používaných v e-cigaretách. "Nikto nevie, čo s ľudskými pľúcami urobí vdýchnutie aerosolizovaného propylénglykolu a glycerínu. Je to experiment. Výsledky uvidíme až po rokoch," vyhlásil minulý mesiac Robert Jackler, zakladateľ Standfordského výskumu vplyvu reklamy na tabak.

"Ochucujúce látky v potravinách môžu byť zachytené v črevách, nie je však jasné, čo sa stane, ak ich budeme dlhodobo vdychovať. Nepochybujem o tom, že vapovanie je bezpečnejšie než fajčenie normálnych cigariet. To však neznamená, že je to bezpečné," myslí si Jackler.

Pred týždňom priniesli médiá správu o viac ako desiatke tínedžerov z rôznych štátov amerického Stredozápadu, ktorí boli hospitalizovaní kvôli problémom s pľúcami. Podľa Fox News všetci títo fajčiari elektronických cigariet trpia podobnými symptómami: dýchavičnosťou, bolesťami na hrudi, kašľom a nevoľnosťami.

01 - Modified: 2019-05-30 21:30:20 - Feat.: 0 - Title: E-cigarety sú pre štát lacnejšie
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 23:31