StoryEditor

Vitamínové podvody a nebezpečenstvá. Kedy treba ovocie doplniť tabletkami?

16.04.2022, 00:00
Ktoré látky nám dlhodobo chýbajú a pri ktorých doslova vyhadzujete peniaze von z okna? A kedy vám nadmerná dávka céčka či železa narobí viac škody ako úžitku?

Aj vy sa napriek uplynulým slnečným dňom cítite, akoby vás prešiel parný valec? Receptov na jarnú únavu je nepreberné množstvo. Vrátane výziev trochu obohatiť liekovú poličku. O rôzne životabudiče vrátane (multi)vitamínových prípravkov.

Má to však vôbec zmysel? Ktoré látky nám dlhodobo chýbajú a pri ktorých doslova vyhadzujete peniaze von z okna? A kedy vám nadmerná dávka céčka či železa narobí viac škody ako úžitku?

Keď sa 43-ročná Petra ocitla po sérii vyšetrení na denzitometrii a lekár jej interpretoval výsledky, všetko začalo do seba pomaly zapadať.

Na začiatku boli prudké bolesti, ktorých pôvodcami sa ukázali obličkové kamene, ktoré jej počas jedného roka museli dvakrát odstraňovať.

„Mladá doktorka na urológii v nemocnici mi odporučila, aby som okrem nefrológa a endokrinológa požiadala aj o vyšetrenie hustoty kostí,“ spomína mama troch chlapcov na udalosti spred niekoľkých mesiacov.

„Lekárke sa totiž nezdalo, že by moje ťažkosti boli čisto dedičné, aj keď môj otec aj starý otec sa s obličkovými kameňmi takisto borili,“ pokračuje.

Ukázalo sa, že má pravdu. Hoci endokrinológia problémy so štítnou žľazou nepreukázala a ani obličky nevykazovali žiadne abnormality, reumatológ Petru po denzitometrii privítal so slovami: „Nuž, zdá sa, že budete naša pacientka.“

Diagnóza? Začínajúca sa osteoporóza. „Teda podľa toho, čo lekár hovoril, skôr ešte predštádium. V každom prípade vysvitlo, že sa mi z kostí vo zvýšenej miere vylučuje vápnik a spolu s ďalšími látkami vytvára obličkové kamene,“ opisuje previazanosť procesov.

Krvné testy navyše ukázali extrémne nízke hodnoty vitamínu D. Nuž a práve ten sa spolupodieľa aj na tom, aby sa vápnik zadržiaval v kostiach. Petra tak okrem lieku podaného injekčne dostala predpis na doplnok výživy s vysokým obsahom vitamínu D.

„Po poslednej kontrole to vyzeralo nádejne. Hodnoty déčka síce ešte stále nemám úplne ideálne, ale zlepšili sa. Okrem toho sa zatiaľ neobjavili žiadne ďalšie kamene,“ tešila sa.

Nedostatkové déčko

Nemusíte zachádzať ani tak ďaleko ako ona, aby ste si povedali, že potrebujete pridať vitamínov. S ich nedostatkom totiž okrem iného môže súvisieť aj celkové vyčerpanie známe ako už spomínaná jarná únava.

Sú však takéto úvahy namieste? Nuž v prípade vitamínu D áno. Aj keď ako v rozhovore pre HN magazín uviedol imunoalergiológ Radovan Ko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 14:01