Štítna žľaza má v organizme pod palcom oveľa väčšie množstvo procesov, ako sa nazdávame.FOTO: Flickr.com
StoryEditor

Recept na zdravú štítnu žľazu. Ako si nerozladiť sivú eminenciu v krku

29.08.2023, 00:00
  • Ochorení štítnej žľazy pribúda – vrátane tých onkologických.
  • A navzdory bežnému povedomiu môžu vypuknúť aj v mladosti, dokonca v detstve.
  • Čo pre zdravie tohto malého, no dôležitého orgánu môžeme spraviť my sami?

Keď sa pokazí, vnímame to ako „osud“. Akoby išlo o výbuch vrodenej, načasovanej míny. Inými slovami, ochorenia štítnej žľazy nezvykneme radiť do kategórie tých, ktoré máme vo svojej moci – čiže takzvaných odvrátiteľných.

image

Skrytí zabijaci. Ako rozpoznať infarkt či zápal

Presnejšie, berú sa tak od čias plošnej jodizácie potravín, ktorými sa podarilo prakticky úplne vykynožiť nevzhľadné strumy na krku či znížené IQ v oblastiach s prirodzeným nedostatkom tohto minerálu.

Nechceme tým tvrdiť, že za jej zníženú či zvýšenú funkciu – čo sú najčastejšie a všeobecne známe poruchy štítnej žľazy – si môžeme primárne sami. Ale ani to neznamená, že neexistujú spôsoby, ktorými si tento motýlí či rohatý orgán (záleží na predstavivosti) môžeme ochrániť.

Stojí za to venovať im pozornosť, keďže štítna žľaza má v našom organizme pod palcom oveľa väčšie množstvo procesov, ako sa obvykle nazdávame. Veď aj preto ju lekári občas nazývajú sivou eminenciou. Keď sa „rozladí“, „rozladíme“ sa aj my.

Žiaľ, existujú aj typy ochorení štítnej žľazy, na vznik ktorých predsa len nemáme zrejme žiadny vplyv. No ani zoči-voči tomu nemusíme zostať úplne bezmocní.

Zbystrite aj pri zachrípnutí

Rakovina štítnej žľazy je pomerne zriedkavá diagnóza. Podľa najnovších odhadov tvorí približne 1,1 až 1,9 percenta všetkých zhubných nádorov. No jej výskyt celosvetovo stúpa.

Za pozornosť stojí aj fakt, že u detí a adolescentov predstavuje piatu najčastejšiu malignitu. A aj u žien – ktoré postihuje trikrát častejšie ako mužov – sa radí do prvej desiatky. Príčina jej vzniku zostáva neznáma.

Medzi rizikové faktory však dokázateľne patrí už spomínané ženské pohlavie, predchádzajúce ožarovanie krku (vrátane röntgenového), výskyt nádorov štítnej žľazy v rodine, dedičná mutácia niektorých génov či prekonaná rakovina prsníka v mladom veku. A, samozrejme, život v oblasti, kde došlo k jadrovej katastrofe či nedostatok jódu.

Ak sa teda vo vašej rodine toto ochorenie vyskytlo, neotáľajte s genetickým vyšetrením. Mimoriadne významnú preventívnu rolu, ako vo svojich osvetových materiáloch upozorňuje aj Pracovisko radiačnej onkológie zo Všeobecnej nemocnice Rimavská Sobota, môže zohrať najmä pri takzvaných medulárnych karcinómoch, ktoré sa „šíria veľmi často a rýchlo do lymfatických uzlín na krku alebo do uzlín horného medzihrudia. Šíria sa aj krvnou cestou, predovšetkým do pečene, kostí a pľúc.“

Pri familiárnom výskyte sa tieto nádory objavujú aj pred desiatym rokom života, niekedy dokonca i omnoho skôr. „Včasné zistenie geneticky postihnutých osôb s medulárnym karcinómom má veľký význam hlavne u detí. Tie treba ešte pred začatím školskej dochádzky, ale najneskôr do 10. roku života, operovať....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skrytí zabijaci. Ako rozpoznať infarkt či zápal 02 - Modified: 2023-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O únave, ktorá nikdy nekončí. Mnohým zobrala takmer všetko: prácu, vzťah, koníčky aj spoločenský život 03 - Modified: 2023-12-13 21:35:12 - Feat.: 0 - Title: Štítna žľaza. Ako zachytiť jej varovné signály 04 - Modified: 2022-06-27 13:43:36 - Feat.: 0 - Title: Trápi vás únava, chute aj nezáujem o sex. Pozor na choré nadobličky
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 20:26