Vysokým tlakom trpí viac ako 1,2 miliardy ľudí na planéte, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia. Spája sa s ním množstvo ochorení, zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb vrátane mŕtvice, chorôb srdcových tepien, srdcového zlyhania, ale tiež riziko chorôb obličiek, demencie.
Lekárska veda s hypertenziou bojuje dlho. A dlho vsádza na stôl silné odporúčanie: menej soli. Lenže štúdie vyjavujú, že s vysokým tlakom a rizikami, ktoré s ním súvisia, sa dá aj inak. Podľa autorských tímov oných prác snáď dokonca účinnejšie ako obmedzením solenia pokrmov.
Cesta môže byť skôr opačná: obohatiť jedálniček alebo sa uistiť, že obsahuje dostatok prvku, ktorý naše kardiovaskulárne zdravie zásadne ovplyvňuje, draslíka. Pre ľudské telo je esenciálny, nevytvára si ho samo, získavame ho z potravy.
Najprv priblížime štúdie, ktoré prínos draslíka pre zdravý krvný tlak a srdce preverili a ocenili. Potom zhrnieme, aké potraviny nám draslík doprajú najviac.
Draslík, sodík a evolúcia
Melissa Stadtová, vedúca výskumu Univerzity Waterloo, ktorý bol publikovaný tento rok na jar, pritom poukazuje na evolúciu a históriu ľudského tela a stravy.
„Prví ľudia jedli veľa ovocia a zeleniny, výsledkom je, že sa regulačné systémy nášho tela vyvinuli tak, že najlepšie fungujú pri takej konzumácii, ktorá zaistí veľa draslíka a málo soli,“ pripomína v tlačovom vyhlásení na webe univerzity.
Dodáva však, že moderná doba v západnom svete ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.
