Nadmerná konzumácia cukru, a to predovšetkým fruktózy, zvyšuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny prsníka a pľúcnych metastáz, ukázal nový výskum. Podľa amerických vedcov za to môže zvýšená hladina hormónu inzulínu v krvi a tiež metabolické procesy, ktoré uľahčujú rast nádoru a šírenie rakoviny v tele.
Výskum amerických vedcov osvetľuje mechanizmus, ktorý vyvoláva "nebezpečnú súvislosť" medzi konzumáciou sladkostí a vznikom nádoru. Nie je to len otázka kilogramov navyše a estetického vzhľadu. Hojná konzumácia cukrov, typická pre západné stravovanie, zvyšuje nebezpečenstvo vzniku zhubných národov na prsiach a metastáz v pľúcach. Novým spôsobom osvetľuje "sladké nebezpečenstvo" štúdia vedcov z prestížneho Andersonovho centra pre výskum rakoviny americkej Texaskej univerzity.
Už skoršie epidemiologické štúdie preukázali, že prísun cukrov pochádzajúcich z jedla má významný vplyv na vývoj karcinómu prsníka. Podporuje totiž zápalové mechanizmy alebo vedie k zvýšenej hladine inzulínu v krvi. To prispieva k vzniku choroby.
Inzulín je hormón, ktorý organizmus produkuje v reakcii na zvýšenie hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však aj iné stránky fungovania nášho organizmu, a preto je považovaný za kľúčový hormón vo vzťahu medzi jedlom a rakovinou. Príliš veľa inzulínu v krvi napríklad vedie u žien k nadmernej produkcii testosterónu, mužského pohlavného hormónu. Inak inzulín prispieva k produkcii rastového faktoru IGF- 1, ktorý je doslova "hnojivom" pre bunky, obzvlášť tie rakovinové.
Americkí vedci najprv skúmali vplyv cukru na mliečne žľazy u pokusných zvierat v laboratóriu a potom ukázali vplyv konzumácie cukrov na aktiváciu metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenázy), ktorý uľahčuje rast nádoru a šírenie metastáz. Zamerali sa pri tom osobitne na fruktózu, ktorá sa priemyselne získava z cukrovej trstiny, cukrovej repy alebo kukurice, a glukózu, ktorá sa vyrába najmä z rastlinného škrobu.
"Na vine je najmä fruktóza, a to viac ako glukóza," uvádza Lorenzo Cohen, spoluautor štúdie a docent Texaskej univerzity. "Všeobecne ale vieme, že nadmerný prísun cukrov, amidov a sacharidov vedie k zvyšovaniu telesnej hmotnosti, čo končí až obezitou, stresom, poškodením drobných ciev a vedie ku kardiovaskulárnym chorobám. Teraz ale bolo viackrát potvrdené, že existuje vzťah medzi nadbytkom cukrov a nádorom," dodáva Cohen, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera.
Aby sme udržali hladinu inzulínu v krvi nízku, musíme značne znížiť (alebo úplne vylúčiť) konzumáciu bieleho i hnedého cukru a na sladenie používať napríklad slad z jačmeňa. V jedálničku by sme tiež mali obmedziť rafinované sacharidy (bielu múku alebo ryžu), a to v prospech celozrnnej múky či celozrnnej ryže a zemiakov. Tiež by sme sa mali zoznámiť s glykemickým indexom, ktorý ukazuje, ako dané jedlo zvýšilo hladinu cukru v krvi. "Všeobecne sa nadužívanie cukrov v potrave dáva do súvislosti so vznikom civilizačných chorôb a tiež so zvýšeným vznikom zhubných nádorov, nielen prsníka," dodáva k tomu Alena Bílková, vedúca lekárka pražského Mammacentra Zelený pruh.
"Ak je žena obézna - s tým, že obezita môže vzniknúť práve z nadmernej konzumácie cukrov, ktoré sa v tele prestavujú na tukové tkanivo - potom sa v nadbytku tukového tkaniva tvorí ženský hormón estrogén, ktorý má vplyv na vznik rakoviny prsníka," dodáva s tým, že dodržiavanie správnej životosprávy a dostatok pohybu všeobecne pôsobí ako prevencia mnohých závažných chorôb.