StoryEditor

Muži, nejedzte fast food. Budete viac zabúdať

25.06.2015, 00:00
Autor:
stlstl
Takzvané trans-tuky majú podľa všetkého obzvlášť zlý vplyv na „pánov tvorstva“ v produktívnom veku.

Nová štúdia zistila, že muži v produktívnom veku, ktorí pravidelne konzumujú takzvané trans tuky, majú horšiu pamäť. Štúdia, ktorú nedávno zverejnil časopis  PLoS One, je prvá, čo spája tieto dve skutočnosti.

Vedci zo San Diego School of Medicine Kalifornskej univerzity poskytli svojimi zisteniami ďalší argument, prečo by sa mali trans-tuky odstrániť z potravinárskych výrobkov. Do štúdie bolo zapojených 1 018 účastníkov, ktorí vypĺňali podrobný dotazník o svojom stravovaní a spotrebe trans-tukov. Okrem toho podstúpili sériu testov, pri ktorých si mali pamätať slová. 

Test prebiehal tak, že im ukazovali 104 kartičiek, pričom na každej bolo jedno slovo. 82 kartičiek malo slovo unikátne, na 22 sa opakovalo. Účastníci mali povedať, či slovo, ktoré vidia, je nové, alebo sa už opakuje. Analýza ukázala, že muži vo veku do 45 si v priemere zapamätali 86 slov. Toto číslo sa však znížilo o 0,76 slov s každým gramom trans-tuku navyše v ich strave. Muži s najvyššou spotrebou trans-tukov mali až o 14 percent horšiu pamäť, v porovnaní s tými, ktorí mali stravu s nulovým množstvom trans-tukov. Zaujímavé pritom bolo, že výsledky boli rovnaké aj po zohľadnení faktorov ako vek, cvičenie, vzdelanie či rasa.


ČO SÚ TO TRANS-TUKY

Trans-mastné kyseliny (z trans fatty acids, TFA) alebo takzvané trans-tuky sú jednou z foriem nenasýtených mastných kyselín. Nachádzajú sa v hovädzom, baraňom a jahňacom tuku, ako aj v mäse a mlieku týchto zvierat, v niektorých tukových nátierkach a pečive, napríklad koláčoch, krekroch, keksoch a vo vyprážaných potravinách (teda aj väčšine fast foodov). Viaceré štúdie potvrdili, že TFA zvyšujú hladinu takzvaného zlého cholesterolu v krvi, s čím súvisí napríklad zvýšené riziko srdcovo-cievnych ochorení.



„Spojitosť trans-tukov s negatívnym vplyvom na správanie, náladu a niektoré ďalšie funkcie mozgu je už preukázaná. Až teraz sme však dokázali, že majú výrazný vplyv na pamäť,“ hovorí vedúca autorká štúdie Beatrice A. Golomb. Americký úrad na kontrolu potravín US Food and Drug Administration nedávno nariadil výrobcom potravín odstrániť umelé trans-tuky z ich produktov. Agentúra rozhodla, že táto prísada nie je pre ľudí bezpečná, pretože zvyšuje riziko vzniku ischemickej choroby srdca, čo vedie k tisícom smrteľných infarktov ročne.

Do troch rokov by tak mali byť minimálne v Spojených štátoch minulosťou. Trans-tuky sú pritom pomerne bežnou súčasťou potravinárskych výrobkov, pretože sú lacné a vylepšujú štruktúru či trvanlivosť. 

 

01 - Modified: 2007-07-03 14:04:00 - Feat.: 0 - Title: Vyše 80 percent slovenských žien zanedbáva svoje zdravie
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 05 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 12:07