StoryEditor

Chcete schudnúť a napraviť si chrbát? Skúste powerjogu

15.09.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Chcete schudnúť, ale nie ste fanúšikom posilňovne? Chcete sa pretiahnuť, ale joga je pre vás veľmi pomalá? Vyskúšajte dynamickú powerjogu, o ktorej píše portál idnes.cz, tá vám zaistí oboje. A k tomu všetkému ešte lepšiu náladu. Jej základmi vás prevedie skúsená lektorka a zároveň lekárka Aneta Králová.

Powerjoga vo svojej dnešnej podobe zahŕňa aj rôzne princípy modernej fyzioterapie a je tak výbornou voľbou nielen na pretiahnutie a posilnenie svalov celého tela, ale aj na odstránenie problémov s bolesťami chrbta. Vďaka tomu, že je powerjoga fyzicky náročnejšia ako tradičná joga, pomáha aj pri chudnutí či udržiavaní zdravej váhy.
 

Výskumy neustále prichádzajú na jej ďalšie pozitívne účinky na naše zdravie a aj preto jej v zahraničí prepadli už milióny nadšencov. Účinky powerjogy totiž pôsobia priaznivo aj na vnútorné orgány - kardiovaskulárny a dýchací systém, uľahčuje odstraňovanie odpadových látok z organizmu. Pomáha vyrovnávať hladinu hormónov a tým udržiavať rovnováhu v tele. Pravidelný pohyb navyše svedčí našej nálade a pocitu šťastia.

Základom je upokojenie sa a dych
Základom cvičenia jogy je správna technika dychu. Jogový dych je hlboký a smeruje až do bránice. Práve sústredenie sa naň môže byť spočiatku náročné, ale určite sa oplatí. Dychové funkcie ovplyvňujú nielen väčšinu fyziologických pochodov v našom tele, ale aj našu psychiku.

"Nikto dnes nemáme čas, bohužiaľ často ani na seba samých. Strácame tým cit pre vlastné telo a namiesto toho, aby sme sa zastavili a uvedomili si, čo nám robí dobre, hľadáme zdravý životný štýl vo vegánskej alebo bezlepkovej strave, antioxidantoch alebo motivačnej literatúre," myslí si rehabilitačná lekárka a lektorka powerjogy Aneta Králová. Jej riešenie stresu a bolesti začína práve pri dychu a upokojení.


 

"Skúste sa každý deň na 5 až 10 minút zastaviť, posadiť sa alebo položiť do príjemnej polohy, upokojiť dych, uvedomiť si svoje telo. Potom môžete pridať niekoľko cvikov, napríklad pozdrav slnku. Čoskoro sa začnete vo svojom tele cítiť lepšie. A možno vás potom aj prestane bolieť chrbát," hovorí Aneta Králová, ktorá vás prevedie základom powerjogy v novom seriáli Playtvak.cz.

Pozdrav slnku
Ak ste zvládli plný jogový dych, môžete začať s pozdravom slnku. Je to krátka dynamická zostava, s ktorou sa môžete rozpohybovať a prebrať hneď ráno. V Indii sa hovorí, že by každý mal zvládnuť v deň svojich narodenín toľko pozdravov slnku, koľko má rokov. Spočiatku je ale lepšie nič nehrotiť a neprepínať svoje sily.

"Existuje mnoho variantov prevedenia pozdravu slnku. Začnite s jednoduchým variantom, ktorý zahŕňa pozíciu mačky, klikov s oporou kolien a polovičnú pozíciu kobry, skôr než sa pustíte do plnej varianty s klikom (tzv. Chaturanga) a vysokou pozíciou kobry. Myslite na zapojenie brušných svalov," pripomína Aneta Králová.

Pozdrav slnku sa začína v stoji v pozícii hory, pokračujete hlbokým predklonom s výdychom a pomalým narovnaním, potom znovu urobte hlboký predklon. Pokračujte do pozície dosky (pre uľahčenie môžete rovno prejsť do pozície mačky), urobte kliky s pokrčenými kolenami a následne sa zdvihnite do pozície mačky. Ďalším klikom sa spustíte na zem a prejdite do pozície kobry, najprv polovičnej a potom celej. Cez ľah a pozíciu mačky sa znovu vytiahnite do strechy. Prikročte k rukám a zdvihnite sa do polovičného predklonu, s výdychom sa znova hlboko predkloňte a s nádychom sa vzpriamte do pozície hory a zdvihnite ruky nad hlavu a opäť dolu. Teraz môžete plynulo pokračovať od začiatku a urobiť ďalší pozdrav slnku.

Na stránkach relácie Schudnite s powerjogou nájdete videá Anety Královej.

01 - Modified: 2007-09-18 06:13:00 - Feat.: 0 - Title: UNICEF bojuje proti nasadzovaniu detských vojakov
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 19:17