Flickr
StoryEditor

Toto je 8 potravín, vďaka ktorým budete mať v lete peknú pleť

29.06.2016, 00:00

Blíži sa leto, ktoré väčšinou milujeme, no pokožke dá poriadne zabrať. Aby slnečné mesiace ublížili pleti čo najmenej, treba ju pripraviť. Pomôcť môžu najmä vhodné potraviny, vybrali sme ich pre vás osem, takže nech sa páči - zdravie na vašu pleť.

Betakarotén

Už teraz si naplánujte betakaroténové hody. Vyplatí sa. Betakarotén alias provitamín A chráni pokožku pred spálením, redukuje škodlivý vplyv voľných radikálov, ktoré sa v pokožke tvoria aj dôsledkom UV žiarenia. Navyše spomaľuje starnutie buniek. Hoci betakarotén toho zvládne naozaj veľa, v lete nezabúdajte ani na krém s ochranným faktorom. Stále je povinný.

Aby ste do tela dostali slušnú dávku betakaroténu, ihneď si do jedálnička zaraďte ovocie a zeleninu červenej, oranžovej a žltej farby. Mrkvu, oranžové tekvice, farebnú papriku a sladké zemiaky. Z ovocia sú na tom najlepšie marhule, mango, papája, broskyne, nektarinky a ružový grapefruit. Bohatá naň je aj tmavozelená listová zelenina, predovšetkým špenát, kel, brokolica a listové šaláty. Betakarotén nájdete tiež v žeruche či tymiane. Odporúčaná denná dávka betakaroténu sú dva až štyri miligramy. Získate ju z päťdesiatich až sto gramov hlávkového šalátu, päťdesiatich gramov mrkvy alebo z približne dvesto gramov marhúľ. 

Ak rozmýšľate, ako s vymenovanými pochúťkami naložiť, vedzte, že niektoré spôsoby prípravy jedál zlepšujú využiteľnosť prírodného betakaroténu. Napríklad, keď mrkvu alebo kel krátko sparíte, provitamín A sa ľahšie vstrebáva. Je dôležité vedieť aj to, že betakarotén telo dobre využije vtedy, keď ho skombinujete s tukmi. Preto si čerstvé šaláty vždy pokvapkajte olejom. Chcete si urobiť zásoby marhúľ na zimu? Nebojte sa mrazenia, betakaroténu neublíži. Ovocie a zeleninu však príliš dlho nevarte a nepečte, klesá jeho množstvo i účinnosť. Jeho dávky znižuje aj konzervovanie.

Ale pozor, nechce sa vám upravovať jedálny lístok a myslíte si, že pokožke pomôžete, ak si pred letom nasadíte syntetický betakarotén? Nie je to ideálne riešenie. Telo vie lepšie spracovať prírodný betakarotén. A umelému sa určite vyhnite, ak fajčíte. Zistilo sa, že táto kombinácia zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc. Prírodného betakaroténu sa však báť nemusíte.


 Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-12-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Prísady do jedál, ktoré liečia. Čo zaberá na boľavé zuby a žalúdok či podporuje chudnutie? 02 - Modified: 2024-12-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Profesor strávil pod vodou 100 dní. Jeho biologický vek sa znížil o 10 rokov a objavil nový organizmus 03 - Modified: 2024-12-18 10:10:02 - Feat.: - Title: Nepodložené presvedčenia ohrozujú verejné zdravie. Prevenciu nahradí liečba, tvrdia vedci 04 - Modified: 2024-12-17 13:47:05 - Feat.: - Title: Cena kakaa je na ďalšom rekorde, od začiatku roka si pripisuje vyše 180 percent 05 - Modified: 2024-12-17 09:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka na zdravé stravovanie Margit Slimáková: Keď sme dostatočne sýte, nebudeme maškrtiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. december 2024 06:58