Flickr
StoryEditor

Nazbierajte si vzácnu bylinu s názvom rebríček. Pomáha na všetky neduhy

10.06.2016, 00:00

V júni si naplánujte prechádzku, na ktorej si nazbierate rebríček obyčajný. Oplatí sa. Táto bylinka pomáha azda na všetky neduhy.

Rebríček obyčajný alebo myší chvost, ako sa ľudovo nazýva, ste určite aspoň raz v živote videli. Je to veľmi rozšírená bylinka. Natrafiť na ňu môžete na lúkach, okrajoch ciest a v nepokosených záhradách od konca mája do konca septembra. Ak si rebríček chcete nazbierať do zásoby, sústreďte sa na kvety a vňať, a ak môžete, na zber si vyberte slnečný deň. Sušte ich v tenkých vrstvách v dobre vetranej miestnosti alebo v nádobe s otvormi. Keď budú kvety a vňať suché, vložte ich do papierovej krabice či papierovej tašky.

Hlavne pre ženy
Hoci na rebríček natrafíte takmer všade, je to veľmi vzácna bylinka. Najmä pre ženy, ktoré by ho mali mať doma naozaj vždy poruke. Už aj preto, lebo patrí do skupiny byliniek, ktoré si vedia poradiť s takmer každým ženským neduhom. S meškajúcou alebo nepravidelnou menštruáciou, bolesťami v podbruší a tiež s rôznymi zápalmi. Ak vás niečo z toho trápi, doprajte si dvoj- až trojtýždňovú rebríčkovú kúru. Pravidelne si pripravujte čaj z dvoch lyžičiek sušeného rebríčka, ktorý zalejte dvomi decilitrami vriacej vody. Nechajte lúhovať päť minút a popíjajte teplý dva- až trikrát denne. Vďaka čaju sa vám môže veľmi rýchlo uľaviť. Tento nápoj však nie je určený len pre mladšie ročníky. Siahnuť po ňom by mali aj dámy v najlepších rokoch, najmä v období pred klimaktériom. Spomínaný čaj totiž zmierňuje ťažkosti spojené s prechodom.

Pre rebríček je hračkou i nepríjemné svrbenie vagíny. Stačí si silnejším odvarom umývať intímne partie alebo si dopriať sedací kúpeľ. Sto gramov sušených alebo čerstvých byliniek na noc namočte do studenej vody. Ďalší deň zmes zahrejte na bod varu a pridajte do kúpeľa. Rovnako postupujte aj pri zápale vaječníkov. Už po prvom kúpeli by sa vám malo poriadne uľaviť. Tento liečivý úkon si naplánujte aj vtedy, ak vám odhalili myóm. V tomto prípade však nestačia jeden alebo dva kúpele. Opakujte ich dovtedy, kým sa nedozviete, že myóm zmizol. Trápi vás nočné pomočovanie vášho potomka? Aj jemu môžu pomôcť časté sedacie kúpele.

Zlepší trávenie
Rebríček si neporadí iba so ženskými neduhmi. Problémom preň nie sú ani ťažkosti so žlčníkom a pečeňou. Ak ste zaregistrovali, že pri popíjaní tohto čaju vás prestali trápiť brušné kŕče, máte pravdu. Rebríček ich poľahky zaženie. Táto bylinka navyše urýchľuje hojenie rán. Na vonkajšie použitie si však vyrobte silnejší odvar. Štyri lyžičky sušených byliniek zalejte dvesto mililitrami vriacej vody a zmes lúhujte päť minút. Po vychladnutí si odvarom potierajte rany, ale aj bolestivé kŕčové žily. Pomôže aj mastnej pleti či rýchlo mastiacim sa vlasom, stačí si ich ním opláchnuť a ťažkosti ustúpia. Možno sa budete čudovať, no nad odvarom z myšieho chvosta sa dá aj naparovať. Vynikajúco uvoľní zapchatý nos a dutiny. Mávate migrény? Aj v tom prípade by ste si čaj z tejto bylinky mali zaradiť do pitného režimu. Ak vás migréna znovu prepadne, vypite po dúškoch šálku veľmi teplého rebríčkového čaju. Malo by to dokonca zastaviť už rozbehnutý záchvat. Pri pravidelnom užívaní záparu sa mučivá bolesť hlavy môže dokonca úplne vytratiť.

Čaj z rebríčka pomáha aj pri krvácaní zo žalúdka a pri silne krvácajúcich hemoroidoch. Úľavu prináša pri silnom pálení záhy, pri prechladnutí, bolestiach chrbta alebo reumatických bolestiach. V spomínaných prípadoch treba piť čaj taký horúci, aký len znesiete. Zápar navyše odstraňuje nechuť do jedla a výsledkom jeho popíjania môže byť aj pravidelná stolica. Čo poviete? Je to naozaj dosť dôvodov na to, aby ste si rebríček v tomto období nazbierali do zásoby.

Článok bol uverejnený v časopise Fit magazín.

01 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 04 - Modified: 2024-04-03 21:43:52 - Feat.: - Title: "Nejde o zdravotné dôvody." Psychiatri kritizujú zrušenie štandardného postupu k osobám s transsexualizmom 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. apríl 2024 07:22