Flickr
StoryEditor

Aj genetika nám dá zabrať. Súvisí s chudnutím i váhou

23.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Žiadna dokonalá diéta, vďaka ktorej schudneme a vysnívanú postavu si potom bez snahy udržíme, neexistuje. Stredomorská strava, nízkosacharidová diéta, raw, delená strava... Všetky tieto chudnúce triky prišli s dobou a my si myslíme, že na 100 percent zafungujú. Nová štúdia však zistila, že aj gény zohrávajú obrovskú úlohu v tom, či na nás niektorá diéta zapôsobí.

Vedci vďaka špeciálne vyšľachtenej myši skúmali, ako ktorá diéta pôsobí a zistili, ktorá fungovala, ktorá nie, a ktorá vyústila až do zhoršeného zdravotného stavu. Na tento výskum sa použili štyri vyšľachtené kmene myší, ktoré sa stali genetickým zástupcom všeobecnej populácie. Aj keď niektoré diéty viedli k strate hmotnosti, niektoré neviedli k ničomu, prípadne k chorobe. „Zistili sme, že vplyv diéty na konkrétneho človeka závisí aj od jeho genetických predispozícií,“ uviedol genetik William Barrington z univerzity v Severnej Karolíne, ktorý na výskume pracoval.

To znamená, že pokiaľ nám niekto známy povie, že naňho účinkovala niektorá diéta, nemusí to isté platiť aj u nás. Počas šiestich mesiacov každá z identických myší dostala separátnu diétu. Jeden kmeň testoval západnú stravu s vysokým obsahom tuku, iný stredomorskú stravu s extraktom z červeného vína, ďalší japonskú zloženú z ryže a zeleného čaju a posledná skupina dostávala nízkosacharidovú diétu s vyšším obsahom tuku známu ako ketogenickú.

Jedna kontrolná skupina jedla na porovnanie štandardné krmivo. Hlodavce jedli, koľko chceli, aby vedci sledovali spotrebu energie aj zdravotný stav, vrátane známok chorôb ako diabetes, obezita či tuky v pečeni. Výskumníci zostali po experimente zaskočení, lebo západná strava neprospievala myšiam, stali sa obéznymi, a mala nízky až žiadny efekt. Ketogenická strava zas spôsobovala metabolický syndróm, no bola zdravšia než západná strava.

„Niektoré myši, nech jedli hocijakú stravu, nezmenili svoj zdravotný stav a boli mierne obézne bez ohľadu na to, akú diétu mali,“ povedal Barrington. Personalizované diéty Vedec poznamenal, že je môže byť možné spojiť niektoré čiastočné diéty, aby fungovali a boli úspešné. Je však dôležité poznať genetické pozadie a faktory, ktoré človeka ovplyvňujú. Pomôcť môže aj precízna výživa, na základe ktorej by raz v budúcnosti mohol lekár naordinovať diétu na základe genetického testu.

Informácie o genetike sčasti potvrdzuje aj trénerka, Saša Machanová. "Genetika súvisí s chudnutím do určitej miery, ale veľa z nás sa na to rado vyhovára. Sama viem, že sa dá všetko prekonať, ak nie sú zdravotné problémy," vysvetlila trénerka, ktorá svojich zverencov denne motivuje k lepším výsledkom. Sama totiž vie, aké je to bojovať so spomínanou genetikou. "Ja som dostala do vienka tiež nábeh na obezitu, keďže u nás v rodine majú takmer všetci nadváhu, ale ja som to vybojovala. Disciplína, príprava a odhodlanie určite porazia aj genetiku," dodala. 

01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 03 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 04 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 05 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 18:05