StoryEditor

Slovenské osobnosti chcú zmeniť svet. Začať chcú od seba

07.07.2016, 10:00
Autor:
TASRTASRredred
Janko Kuric, Henrieta Mickovičová, Alexander Bárta a ďalšie osobnosti slovenského verejného a občianskeho života nás v spolupráci s mimovládkami vyzývajú na zmenu prístupu k našim každodenným rozhodnutiam.

To, ako vyzerá naša planéta a svet, v ktorom žijeme, je výsledkom našich každodenných rozhodnutí. Naše rozhodnutia nie vždy počítajú s budúcnosťou a ich vplyvom na ľudí inde na planéte.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa počas svojho prejavu na samite OSN na jeseň 2015 v New Yorku vyjadril, že sme prvou generáciou, ktorá začína fatálne pociťovať dopad nášho nezodpovedného konania. No zároveň dodal, že sme možno tou poslednou, ktorá s tým ešte dokáže niečo urobiť. Otázkou je, či a ako to dokážeme. Tieto otázky si kladie aj Platforma mimovládnych rozvojových organizácií, ktorá vydala pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie Manifest – Buďme príkladom.

Vyzýva ním kompetentných konať. „O veciach už nestačí len hovoriť. Naši predstavitelia budú viesť počas predsedníctva dôležité rokovania v mene Rady Európskej únie. Budú to práve oni, kto bude určovať agendu s európskym a celosvetovým dosahom. Je preto úlohou a povinnosťou Slovenska prísť s vlastnými iniciatívami a prispieť k celkovej zmene,“ hovorí Mária Sliacka z Platformy mimovládnych rozvojových organizácií. Slovensko by sa podľa nej malo aktívne prihlásiť k Cieľom udržateľného rozvoja, ku ktorým sme sa zaviazali spolu s ostatnými krajinami OSN, a začať riešiť problémy dnešného sveta.

Platforma MVRO manifest Buďme príkladom symbolicky odovzdala do rúk Michalovi Mlynárovi, generálnemu riaditeľovi Sekcie medzinárodných organizácií, rozvojovej a humanitárnej pomoci ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. „Sú tam veci, s ktorými súhlasíme a pred jeho vydaním sme s Platformou o obsahu komunikovali. Samozrejme, že sú to dlhodobejšie záležitosti, a tak sa netýkajú len obdobia nášho predsedníctva," potvrdil Mlynár.

Mimovládky zároveň popri predstavení manifestu spúšťajú kampaň Vyber si. Chcú ňou osloviť verejnosť, teda bežných ľudí, aby prevzali zodpovednosť za svoje každodenné konanie. Do kampane sa zapojili aj viaceré známe osobnosti verejného života – herci Henrieta Mičkovicová a Alexander Bárta, módna návrhárka Dana Kleinert, hudobník Jano Kuric, tanečník Jaro Bekr, spisovateľka Tamara Šimončíková Heribanová, Nora Beňáková z Človeka v ohrození, Petra Ježeková zo Živice a ďalší. Niekedy stačí jedna malá vec, jeden dobrý výber alebo jedno správne rozhodnutie. Stačí, ak sa začneme zaujímať o to, odkiaľ pochádzajú veci, ktoré si kupujeme a kto ich vyrobil alebo kupovať len to, čo naozaj potrebujeme,“ vysvetľuje Dana Kleinert, prečo sa rozhodla zapojiť do kampane.

Platforma MVRO

Kampaň sa nevenuje iba rozvojovej spolupráci, ale celkovo zodpovednému prístupu k životu. Jej cieľom je ukázať, do akej miery môžu naše kroky prispieť k riešeniu problémov vo svete. „Chceme ňou inšpirovať ľudí, aby priniesli vlastné iniciatívy, ako vytvoriť zo sveta lepšie miesto pre život. Svetu pomáhame aj tým, ako zodpovedne žijeme. Či už sa rozhodneme pre menej konzumu, začneme nakupovať len to, čo potrebujeme, prestaneme plytvať jedlom alebo niektorý deň zvezieme kolegu do práce. Každý z nás sa môže začať správať viac zodpovedne a fér a k tomu by sme mali viesť aj deti a mladých na školách,“ hovorí Mária Sliacka z Platformy MVRO.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:13