Žatva sa začala tento rok o dosť skôr. „Dôvodom je suchšie a teplejšie počasie počas jari, ktoré prispelo k skoršiemu dozretiu obilnín v južne položených oblastiach Slovenska,“ uviedla pre HN pred časom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Napriek tomu, že sa na juhu tradične začína so zberom skôr, zazrieť aktivitu strojov už v polovici júna je niečo ojedinelé.
Včasný začiatok sa však netýka iba obilnín. „Pri hrachu sme začali 24. júna, čo je najskorší dátum začatia žatevných prác v histórii družstva,“ pripomína Karol Motyka z družstva v Šenkviciach s tým, že z tohto dôvodu prišli už o desať až 20 percent úrody pšenice. Navyše, ak pretrvajú horúčavy, vyhliadky nevyzerajú priaznivo ani v prípade ovocinárov. „Ovocie prestáva nad 30 stupňov rásť,“ vysvetľuje pestovateľ Marián Bednár.
HN preto zisťovali, aký vplyv má zmena klímy na obilninárov, ovocinárov či vinárov.
Otázky:
1. Zber úrody či oberačky sa tento rok začali výnimočne skôr. Aký vplyv má skorší zber na vaše podnikanie?
2. Uvažujete pre zmenu klímy nad preorientovaním sa na pestovanie iných plodín či odrôd?
3. Významní svetoví producenti z Ruska a Ukrajiny sú vo vojne, čo necháva dvere otvorené pre ďalšie krajiny. Evidujete preto zvýšený záujem aj zo zahraničia?
Zostáva vám 84% na dočítanie.