Jeden z členov Národnej kriminálnej agentúry. FOTO: TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Kauza Súmrak: Vyšetrovateľ NAKA a dozorový prokurátor konajú v kauze Súmrak bez prieťahov

01.08.2022, 16:27
Autor:
TASRTASR

Úrad špeciálnej prokuratúry reaguje na informácie k prípadu, v ktorom figuruje aj Robert Fico.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry a dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry konajú v kauze Súmrak, kde čelí obvineniu aj expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico, bez prieťahov.

Vyplýva to zo stanoviska Úradu špeciálnej prokuratúry zverejneného na sociálnej sieti.

Špeciálna prokuratúra priblížila, že sťažnosti obvinených proti uzneseniu o vznesení obvinenia boli podané v tretej dekáde mesiaca apríl a vyšetrovateľ NAKA ich predložil na Úrade špeciálnej prokuratúry 21. júna. 

Preskúmaný spis 

"Dôvodom pre tento postup bola skutočnosť, že obhajca doktor práv Michal Mandzák (obvinených Norberta Bödöra a Tibora Gašpara) v podanej sťažnosti uviedol, že túto chce odôvodniť, a keďže tak po dlhšiu dobu neučinil, vyšetrovateľ predložil dňa 21. júna 2022 sťažnosti na rozhodnutie," argumentuje ÚŠP.

Ďalej uviedol, že spisový materiál je podľa obvyklého postupu orgánov činných v trestnom konaní predložený dozorovému prokurátorovi až po odôvodnení sťažností obvinených.

image

Kauza Súmrak: V konaní o sťažnostiach obvinených, medzi ktorými je aj Fico, došlo k prieťahom

"Zároveň je potrebné brať do úvahy, že vyšetrovateľ má povinnosť podané sťažnosti vyhodnotiť a v prípade, ak ich považuje za dôvodné, im vyhovieť. Tento proces si vyžaduje adekvátny čas, ktorý zodpovedá rozsiahlosti spisového materiálu a podaných sťažností," zdôraznila špeciálna prokuratúra.

Ako ďalej podotkla, z dôvodu rozsiahlosti spisového materiálu dozorový prokurátor ÚŠP vyšetrovací spis preskúmal a s navrhovanou právnou argumentáciou predložil 16. júla poverenému zástupcovi špeciálneho prokurátora na rozhodnutie o podaných sťažnostiach obvinených.

Konať by nemal ani Žilinka 

"Zdôrazňujeme, že doposiaľ neuplynula lehota stanovená opatrením špeciálneho prokurátora na rozhodovanie o sťažnosti, preto ani v konaní dozorového prokurátora nemožno hovoriť o žiadnych prieťahoch," vyhlásil ÚŠP. V tejto súvislosti tiež uviedol, že vyšetrovanie v tejto veci prebieha bez prieťahov a bolo skončené do štyroch mesiacov od vznesenia obvinenia.

image

Fico a Kaliňák podali žiadosť o zrušenie obvinenia predčasne, tvrdí generálna prokuratúra

"Rovnako poukazujeme na skutočnosť, že v zmysle príkazu generálneho prokurátora je príslušný na preskúmavanie prieťahov prokurátora výlučne bezprostredne nadriadený prokurátor – v danom prípade vedúci oddelenia organizovaného zločinu, terorizmu a extrémizmu ÚŠP," zdôraznila prokuratúra s tým, že preskúmavať postup vyšetrovateľa vrátane prieťahov v konaní je príslušný výlučne prokurátor vykonávajúci dozor v prípravnom konaní.

"V danej veci teda nie je oprávnený konať ani špeciálny prokurátor, ale ani generálny prokurátor," upozornil ÚŠP.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v pondelok skonštatoval, že v konaní o sťažnostiach obvinených v kauze Súmrak proti uzneseniu o vznesení obvinenia došlo k neodôvodneným prieťahom. Zároveň uložil povinnosť o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť.

01 - Modified: 2022-05-21 14:32:27 - Feat.: 0 - Title: Najkontroverznejší slovenskí politici: Od Mečiara až po Fica s Mazurekom 02 - Modified: 2022-07-26 13:03:29 - Feat.: 1 - Title: Generálna prokuratúra posúdi postup Lipšicovho prokurátora pri rozhodovaní o sťažnostiach v kauze Súmrak 03 - Modified: 2022-07-19 11:56:44 - Feat.: 1 - Title: Na úrade vlády má byť rekonštrukcia ku kauze Súmrak
01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:29