Martin Hromádka, generálny riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ľudia sú ochotní platiť stovky eur, aby nemuseli mesiace naháňať zazmluvneného lekára (rozhovor)

19.03.2023, 00:00

V rozhovore pre HN sa okrem iného dočítate:

  • Do novely zákona sa dostali aj nezmyselné ustanovenia. Protestovala proti nim aj Slovenská psychiatrická spoločnosť.
  • Každé použitie obmedzovacieho prostriedku treba hlásiť prokuratúre, okresnému súdu, zákonnému zástupcovi i osobe, ktorú určí pacient.
  • Žiadna reforma, ani tá psychiatrická, sa nemôže šiť horúcou ihlou.

U psychiatrov pandémia covidu vyvolala obavy zo sekundárnej pandémie duševných chorôb. Sú oprávnené?

Určite áno. Už prvé štúdie nám ukázali, že pandémia mala za následok, že ak napríklad v nejakej krajine dosahovala incidencia depresie štyri percentá, po koronavíruse sa strojnásobila. Nové štúdie sa ustaľujú na zhruba dvojnásobku, no aj to je enormný nárast. Druhou rovinou je neurotropný (schopná infikovať nervové bunky – pozn. red.) charakter koronavírusu, a dnes ešte nedokážeme povedať, čo jeho prekonanie bude znamenať v dlhodobom horizonte. Podobne ako pri španielskej chrípke, keď sa následky demaskovali až časom.

Ak k tomu všetkému navrch prirátame vojnu na Ukrajine, infláciu či energetickú krízu?

Pokiaľ ide o ďalšie stresory, platí priama úmera. Čím viac ich je, tým väčší potenciál majú prelomiť naše kompenzačné mechanizmy. A tie máme každý rozdielne silné. Ak teda dôjde k takej kumulácii stresorov, akú sledujeme dnes, často sa prelomia.

image

Hodnotenie nemocníc: Aj nemocnice na posledných priečkach dostali známku 2, čo nie je zlé

Ako sa tieto skutočnosti prejavujú konkrétne vo vašej nemocnici?

Na číslach obsadenosti. Po skončení druhej vlny pandémie ideme naplno, čo sa predtým nikdy nestalo. Ak covid obmedzoval hospitalizácie, tak v našej nemocnici len minimálne. Posledné dva roky rastie počet pacientov a vlani sme mali historicky najvyšší počet lôžkodní – takmer 147-tisíc. Zmenenú situáciu badať aj na štruktúre ochorení. Narastajú úzkostné a depresívne stavy, psychosomatické ochorenia, poruchy príjmu potravy, poruchy osobnosti. Prispôsobujeme sa tomu a reprofilizujeme oddelenia.

Má Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela Pezinok naplnené kapacity?

Blížime sa k plnej obložnosti. Aj tento mesiac ideme na 95 percent, čo je za hranicou niečoho, čo je zdravé. Sto percent nemôžeme dosiahnuť, to by sme museli fungovať rezervačným systémom ako v hoteloch a nebrať akútne príjmy, pre ktoré sa vždy snažíme mať vytvorené miesto.

V decembri minulého roka parlament v tichosti odobril novelu zákona zohľadňujúcu aj práva pacientov. Slovenská spoločnosť psychiatrov protestovala hneď proti viacerým paragrafom. Jedným z nich sú zmeny v používaní obmedzovacích prostriedkov. Do akej miery sa týkajú vašej nemocnice?

Do veľkej. Ide o jeden z najvýznamnejších zásahov za posledné roky. Budeme ho vedieť zhodnotiť až s odstupom času. Zatiaľ si trúfam povedať, že sme túto zmenu zvládli bez väčších ťažkostí. Novela však prin...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-10 08:13:18 - Feat.: 1 - Title: Je aféra so zostrelenými balónmi nad Amerikou ticho po búrke, alebo pred ňou? Podľa ufológa "hrozí kontakt" 02 - Modified: 2023-03-04 23:02:11 - Feat.: 1 - Title: REPORTÁŽ: V Komárne prerobili bunker pre pol tisícku ľudí na múzeum studenej vojny (+ galéria) 03 - Modified: 2023-03-04 18:21:24 - Feat.: 1 - Title: Historik pre HN: Tajná služba zostáva nočnou morou Slovenska. Pri kolektívnej strate pamäti môže každý tárať 04 - Modified: 2023-02-25 05:49:49 - Feat.: 1 - Title: Slováci sa v prípade vojny nemajú kde schovať. Podzemné kryty nie sú na programe dňa (+ galéria) 05 - Modified: 2023-02-20 06:43:08 - Feat.: 1 - Title: Rodinné dynastie, v ktorých sa prenáša povolanie z generácie na generáciu? Zabudnite (+ grafy)
01 - Modified: 2024-02-16 14:36:43 - Feat.: - Title: Konferencia: 100 rokov psychiatrie v Pezinku 02 - Modified: 2024-02-07 10:20:55 - Feat.: - Title: Psychiatrická nemocnica ušetrí po energetickej modernizácii státisíce eur ročne 03 - Modified: 2023-10-05 12:55:10 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku odsúdil Hromádku pre vraždu kamaráta príborovým nožíkom na 24 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:53