StoryEditor

Fico o prejave prezidentky: Čaputová sa postavila na stranu zločinu, vystúpila ako hovorkyňa opozície

18.01.2024, 14:04
Autor:
natnatTASRTASR

Premiér rozporoval argumenty, ktoré vo svojom prejave k návrhom zmien v Trestnom zákone uviedla prezidentka v mimoriadnom vystúpení v parlamente.

Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade bolo čisto politické, opozičné i farizejské. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v reakcii na prezidentkin prejav v parlamente k téme zmien v Trestnom zákone.

Postoj vlády sa nezmení

Fico obvinil Čaputovú aj z toho, že vystúpila ako hovorkyňa opozície. Zasiahla podľa neho do prezidentskej kampane v prospech Ivana Korčoka. Nerozumie, prečo prezidentka nevystupovala zásadovo v predchádzajúcom vládnom období, keď podľa neho boli hrubo porušované ľudské práva a kriminalizovaná opozícia.

image

Mimoriadny prejav Čaputovej: Jeden z hlavných argumentov vlády neobstojí. Skutočný dôvod vidí vo výroku Fica

"To, že tu stojíme, nie je vyjadrenie rešpektu k pani prezidentke, ale k návrhu Trestného zákona, ktorým zrušíme Úrad špeciálnej prokuratúry. Toto je prejavenie rešpektu k nášmu vlastnému záväzku. Tieto kroky považujeme za správne," povedal Fico.

"Musíme zmeniť charakter trestného práva z represívneho na taký, ktorý bude predovšetkým sledovať náhradu škody, ktorá je spôsobená trestným činom," vyjadril sa.

Dôkaz, že idú správne

Rozporoval argumenty, ktoré vo svojom stanovisku k návrhom zmien v Trestnom zákone uviedla vo vystúpení. "Nezastavíme sa. Musíme zareagovať na to, čo sa v rokoch 2022 a 2023 dialo. Ako predseda vlády nemôžem tolerovať to, že prezidentka sa postavila na stranu zločinu z týchto rokov," dodal premiér, pričom narážal na čurillovcov.

Zdôraznil, že postoj vlády a rozhodnutie presadiť zmeny sa nemení. "Vystúpenie prezidentky je dôkazom, že ideme správnou cestou. Urobíme všetko preto, aby táto významná zmena trestného práva bola v parlamente presadená. Žiadne hranice demokracie neprekračujeme," povedal. Vláda podľa jeho slov stojí za rozhodnutím zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, "lebo je principiálne správne".

image

Reakcie politikov na prejav prezidentky Čaputovej

"Som presvedčený, že v histórii Slovenska nepoznáme návrh zákona, ktorý by bol prerokovávaný v takom časovom rozsahu. Návrh zákona bol predložený do Národnej rady ešte v decembri, predtým sa viedla široká diskusia - laická i odborná. Argumenty pani prezidentky, že nie sú dôvody na skrátené legislatívne konanie, sú klamlivé. Zarazilo ma, že prezidentka spochybňovala vyjadrenia Ústavného súdu," dodal Fico.

Rovnako dlhá diskusia poslancov parlamentu ešte podľa Fica čaká. A to aj vrátane predpokladaného rokovania o prelomení veta hlavy štátu. Pripomenul tiež argumenty predkladateľov o legitímnosti skráteného legislatívneho konania, týkajúce sa hrozby porušovania ľudských práv.

Susko s výrokmi nesúhlasí

"Celý brífing prezidentky bol čisto opozičný," zopakoval Ficove slová minister spravodlivosti Boris Susko. Nesúhlasí s výrokom Čaputovej, že príde do zásahu ústavných práv poškodených. "Je to zavádzajúce a nie je to pravda."

Susko spochybnil vyváženosť diskusie odborníkov, ktorých si pozvala prezidentka k stredajšiemu okrúhlemu stolu na tému legislatívnych zmien. Upozornil, že tak ako kritikov je celý rad tých, ktorí sa stavajú za novelu Trestného zákona. "Toto však prezidentka vo svojom vystúpení vôbec nespomenula," poznamenal Susko.

Zopakoval dôvody legislatívnych úprav, prechod k restoratívnej justícii, väčšiemu využitiu alternatívnych trestov i možnosti postupovať individuálne v prospech uloženia primeraného trestu. Minister takisto pripomenul, že zmeny kladú dôraz na nahradenie škôd pri ekonomických trestných činoch. Tvrdí, že týmito krokmi chcú predísť k opakovanému páchaniu trestného činu.

"Máme cieľ zhumanizovať trestné právo a priblížiť ho ostatným krajinám, tak ako je to všade v modernej, vyspelej Európe, s cieľom znížiť, nie zvýšiť kriminalitu," dodal Susko. Vyjadrenia o tom, že zmeny spôsobia nárast kriminality, označil za strašenie. 

 

01 - Modified: 2024-01-18 13:27:18 - Feat.: 1 - Title: Reakcie politikov na prejav prezidentky Čaputovej 02 - Modified: 2024-01-18 08:10:04 - Feat.: 1 - Title: Za bolo takmer päťsto poslancov. Európsky parlament schválil uznesenie kritické voči slovenskej vláde 03 - Modified: 2024-01-17 15:18:07 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini: Prijatie rezolúcie pred schválením zákona považujem za čisto účelové 04 - Modified: 2024-01-17 14:03:53 - Feat.: 1 - Title: Uznesenie europarlamentu má rukopis slovenských opozičných europoslancov, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-01-17 10:08:27 - Feat.: 1 - Title: Čaputová prijala právnické autority k téme zmien v Trestnom zákone 06 - Modified: 2024-01-16 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nebyť opozičného zdržiavania, koalícia by nemohla vylepšiť kontroverzný zákon
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:56