Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Daniel Stehlík
StoryEditor

Šutaj Eštok vysvetľuje nové bezpečnostné opatrenia skandovaním na protestoch. Šimečka: Je to cez všetky čiary

14.08.2024, 15:51
14.08.2024, 16:53
Autor:
ČTKČTKalaala

Ministerstvo vnútra zdôvodnilo bezpečnostné opatrenia šírením nenávistných prejavov a ohlásenými zhromaždeniami, bližšie informácie však neposkytlo.

Slovensko posilnilo bezpečnostné opatrenia okolo niektorých chránených osôb a objektov. Ministerstvo vnútra to dnes zdôvodnilo šírením nenávistných prejavov a ohlásenými zhromaždeniami, bližšie informácie však neposkytlo.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok oznámenie využil na kritiku opozície, ktorá naposledy v utorok zorganizovala protivládnu demonštráciu.

Šéf najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka oponoval, že zhromaždenie bolo pokojné.

Trojica vládnych strán v spoločnom vyhlásení tvrdí, že ľudia skandovali štvavé heslá a že za prípadný ďalší útok na predstaviteľov vládnej koalície bude niesť zodpovednosť politická opozícia.

image

Koalícia reaguje na protesty: Médiá, mimovládky a opozícia nevedia prijať výsledky volieb. Šíria len nenávisť

Neburcujte verejnosť, vyzýva Šutaj Eštok

"Tieto opatrenia sme museli prijať z dôvodu zvýšeného šírenia nenávistných prejavov voči niektorým ústavným činiteľom, ktoré by mohli vyústiť do podobného incidentu, aký sa stal 15. mája v Handlovej. Aj preto apelujem na predstaviteľov súčasnej opozície, aby prestali šíriť nenávisť a neburcovali verejnosť, " uviedol Šutaj Eštok.

Výzvy na zatvorenie Fica do väzenia označil za nezodpovedné manipulovanie s emóciami ľudí. "Politika sa robí v parlamente, nie na ulici," odkázal opozícii.

Šéf SNS Andrej Danko doplnil, že každý má právo protestovať, ale na zhromaždeniach nemôžu odznievať heslá o zatváraní politikov.  Opoziční predstavitelia by sa mali podľa neho zamyslieť nad svojím cieľom ešte predtým, ako pozývajú ľudí na protesty.

"Máme plné právo hovoriť o zmenách v spoločnosti," povedal Danko vo videu na sociálnej sieti. Spoločnosť podľa neho opäť "šalie", pýta sa opozície, či necíti zodpovednosť za napätie v spoločnosti.

V polovici mája atentátnik opakovane postrelil premiéra Roberta Fica, ktorý potom prekonal operácie a liečbu a na začiatku júla sa vrátil do práce. Strelca označil za aktivistu slovenskej opozície.

Šimečka v reakcii na vyjadrenie ministra vnútra povedal, že na utorkovej demonštrácii nepanovala žiadna nenávisť.

Zhromaždenie zvolalo Progresívne Slovensko a SaS proti krokom ministrov kultúry a spravodlivosti; podľa organizátorov sa tohto zhromaždenia zúčastnilo viac ako 18-tisíc ľudí.

Progresívne Slovensko už skôr spolu s ďalšími opozičnými stranami organizovalo protivládne demonštrácie kvôli zmenám v trestnom práve či novému zákonu o verejnoprávnej televízii a rozhlase.

image

Prešli tri mesiace a verejnosť nevie nič. Progresívci chcú vytvoriť parlamentnú komisiu k atentátu na premiéra

Jeden atentát im nestačil, reaguje koalícia

"Neprešli ani tri mesiace a opozičný míting opäť skandoval tie isté štvavé heslá spred atentátu, ako ‘Dosť bolo Fica" a "Fico do basy". Jeden atentát im zjavne nestačil," uviedli vládne strany.

Vo vyhlásení tiež napísali, že odsudzujú "hrubé osobné útoky na ministrov vládnej koalície zo strany opozičných aktivistov, politikov a médií, len kvôli vykonávaniu ústavných a zákonných kompetencií a plneniu programového vyhlásenia vlády".

Napríklad predvlani na mítingu Ficovej strany Smer, ktorá vtedy bola v opozícii, zazneli z davu vulgárne pokriky na adresu vtedajšej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Dav k verbálnym výpadom povzbudzoval podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

Podľa Šimečku ani tri mesiace od atentátu na Fica prakticky nie sú k dispozícii informácie o vyšetrovaní prípadu, v ktorom útočník na premiéra čelí obvineniu z teroristického útoku.

Opozičný politik doplnil, že vládna koalícia v reakcii na pokus o zastrelenie premiéra zmenou zákona už obmedzila zhromažďovacie právo a zaviedla doživotnú rentu pre ďalších politikov. Podmienky na jej poberanie by teraz splnil iba Fico.

image

Takto sa slúži vlasti? Čoraz viac ľudí hovorí, že ste prezidentom na okrasu, odkazuje Šimečka Pellegrinimu

Šimečka: Navrhujeme tri kroky na zlepšenie situácie

"Ostro odmietame útoky Smeru, Hlasu a SNS na ľudí, ktorí slušne uplatňujú svoje občianske právo zhromažďovať sa," vraví Šimečka vo vyhlásení, ktoré zaslalo hnutie médiám. Podľa neho hlavnú zodpovednosť nesú minister vnútra a tajná služba bez riaditeľa.

Hnutie navrhuje tri kroky na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku. "Ide o zriadenie parlamentnej komisie na prešetrenie atentátu na predsedu vlády, sfunkčnenie výboru na kontrolu SIS a obsadenie postu šéfa tajnej služby," uviedol šéf progresívcov.

"Dôrazne žiadame koalíciu, aby prestala očierňovať a vyhrážať sa mladým študentom, mamičkám a otcom s kočíkmi, seniorkám a všetkým ďalším ľuďom, ktorí na námestiach slušne vyjadrujú nesúhlas s babráckymi krokmi ministerky Martiny Šimkovičovej, ministra Borisa Suska a ďalších členov koalície. Takýto útok na základné demokratické práva je cez všetky čiary," doplnil Šimečka.

Slovenský generálny prokurátor Maroš Žilinka napísal, že orgány činné v trestnom konaní robia všetko pre vyšetrenie atentátu na Fica. Podľa neho vzhľadom na neverejný charakter vyšetrovania a závažnosť trestného činu by poskytnutie čiastkových informácií bolo nekorektné a škodlivé z hľadiska dosiahnutia účelu trestného konania.

image

Orgány činné v trestnom konaní robia všetko potrebné pre vyšetrenie atentátu na premiéra, vyhlásil Žilinka

01 - Modified: 2024-08-14 11:44:25 - Feat.: 1 - Title: Jesenná rekonštrukcia vlády? V kuloároch sa šíria špekulácie o zmenách vo Ficovom kabinete, tvrdí STVR 02 - Modified: 2024-08-14 09:47:12 - Feat.: 1 - Title: Parlamentný výbor pre kultúru a médiá zasadne vo štvrtok k odvolaniam Drličku a Kusej 03 - Modified: 2024-08-14 07:20:43 - Feat.: 1 - Title: Nevisí nad nami Damoklov meč, hovorí Jaroslav Naď. Demokrati začínajú rásť, voličov berú Matovičovi 04 - Modified: 2024-08-13 18:42:51 - Feat.: 1 - Title: Odstúpte, šírenie strachu je zbraň normalizácie. Dosť bolo Fica, kričalo 18-tisíc ľudí pred rezortom kultúry 05 - Modified: 2024-08-13 16:46:32 - Feat.: 1 - Title: KDH sa nepripojilo k dnešnému protestu dvoch opozičných strán. Odvolávania však podporuje
01 - Modified: 2024-09-11 09:21:19 - Feat.: - Title: Vrtuľník kúpený za Mikulca bude uvedený do prevádzky do konca októbra 02 - Modified: 2024-09-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rezort Šutaja Eštoka plánuje nákup helikoptér. O výhru v tendri chce zabojovať európsky gigant 03 - Modified: 2024-09-07 17:15:26 - Feat.: - Title: O miesto v parlamente sa usilujú štyri nové politické strany 04 - Modified: 2024-08-29 08:03:36 - Feat.: - Title: Rezort vnútra chce v ďalšom roku predstaviť návrh zmien, ktoré zlepšia fungovanie obecných polícií 05 - Modified: 2024-08-24 08:41:06 - Feat.: - Title: Polícia nemá dosť nabíjačiek pre elektrické autá. Rezort vnútra teraz rokuje o rozšírení siete
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. september 2024 13:22