StoryEditor

Hossovci na šampionáte v Rige zbierali skúsenosti

19.05.2006, 00:00

Slováci skončili na hokejových majstrovstvách sveta v Rige na ôsmom mieste, teda v porovnaní s predošlým šampionátom spadli o tri priečky. Opäť neprekročili štvrťfinálový tieň, opäť vypadli so silnou Kanadou. Na turnaji sme sa museli cítiť ako na húsenkovej dráhe. Začali sme ho dvoma nešťastnými prehrami s Bieloruskom a Ruskom, po ktorých sa naša šanca na účasť vo vyraďovacích bojoch rapídne znížila, no následný heroický výkon a víťazstvo nad Švédskom a aj kus šťastia v podobe výhry Bieloruska nad Švajčiarskom nás dostali späť do hry. Vo štvrťfinále nám však nevyšla koncovka a znovu sme ťahali za kratší koniec povrazu. Bilancia: tri prehry, jedna remíza a tri víťazstvá pri vysoko aktívnom skóre 26:14.

Tréner bez vážnejších výhrad
Kormidelník František Hossa bol napriek horšiemu štartu do turnaja s celkovým herným prejavom mužstva spokojný: "Nemám tomuto tímu čo vyčítať. Po zlom úvode sme hrali skvele. Negatíva prevládali najmä v úvode turnaja, v ktorom sa prejavila nesúčinnosť formácií. Forma však gradovala a aj spolupráca bola na vyššej úrovni."

Križan: Nemám sa za čo hanbiť
V brankárovi Karolovi Križanovi rastie Slovensku skutočná brankárska osobnosť. "Karol bol počas celého turnaja neustále pod tlakom a mal toho dosť. Odviedol však dobrú prácu. Škoda, že sa zranil Jano Lašák, nemohli sme tak brankárov prestriedať." U brankára švédskeho MoDo by bolo možno treba odmyslieť záverečnú sedemminútovku zápasu s Kanadou, no ináč zanechal dobrý dojem. O jeho služby je zvýšený záujem, dokonca sa spomína aj všemocná NHL. "Počas turnaja som dával tieto veci bokom. Uvidíme, či sa teraz niečo udeje. Prvýkrát som chytal na takomto veľkom podujatí a myslím si, že sa nemám za čo hanbiť," tvrdí Križan.

Chytili sa aj Európania
Z hráčov pôsobiacich v Európe výkonom upútal Ivan Čiernik, vo štvrtej "checking line" a aj v oslabeniach sa darilo nitrianskym spoluhráčom Andrejovi Kollárovi a Miroslavovi Kováčikovi, ktorí sa postarali asi o najlepší výkon extraligistov v histórii slovenských vystúpení na svetových šampionátoch. "Sú to bojovníci. Upozornili na seba a predali sa. O ich nominácii nebolo pochýb, pretože už v príprave potvrdzovali, že patria do tímu. Odviedli kus roboty a boli prínosom," komentoval tréner Hossa.

Neľútostný hrací systém
Slováci mali pred rozhodujúcim štvrťfinálovým súbojom iba necelých 24 hodín na regeneráciu, kým súper o deň viac. Tréner Hossa videl na hráčoch, že v závere stretnutia im už dochádzajú sily: "Treba zvážiť, či nedať tímom pred štvrťfinále minimálne deň voľna. Po večernom zápase sme mali pôvodne hrať dokonca už popoludní. To by bolo proti všetkým pravidlám," zdôraznil.

V omladenom tíme je budúcnosť
Dvanásť nováčikov sa predstavilo v našom tíme, ktorý vekovým priemerom patril k najmladším na turnaji. Podľa kouča veľa hráčov môže vytvoriť základ tímu, ktorý nás bude reprezentovať na ďalších veľkých podujatiach. "V mužstve sa vytvorila okolo Mariána skvelá partia. Tento tím je naša budúcnosť, netreba chlapcov zatracovať. Je však potrebné, aby sa viac takýchto chalanov z extraligy zo strednej generácie bilo o účasť na majstrovstvách sveta."

Hossa smeruje ďalšie aktivity k Trenčínu
Tréner sa po olympijských hrách nechal presvedčiť, aby pri reprezentačnom kormidle ešte zostal pár mesiacov a potiahol aj šampionát. Ďalej však už pokračovať nebude. "Definitívne odchádzam a nič by na tom nezmenil ani prípadný postup mužstva do semifinále alebo zisk medaily," vyhlásil Hossa, ktorý viedol ako hlavný tréner slovenský národný tím štyri roky. Do svojej funkcie nastúpil v roku 2002 po zisku titulu, a hneď v nasledujúcej sezóne priviedol mužstvo k zisku bronzových medailí na MS v Helsinkách. "Čo bude ďalej z hľadiska mojej osoby, sa ešte iba uvidí. Pri hokeji v Trenčíne však ostávam," dodal na záver Hossa, ktorý sa rozlúčil so želaním návratu Slovenska na medailové pozície pod vedením nového reprezentačného kouča.

Slováci v Rige
Základná C-skupina
vs. Bielorusko 1:2 (0:0, 1:2, 0:0), gól SR: Čiernik, vs. Kazachstan 6:0 (0:0, 3:0, 3:0), góly SR: Kapuš, Surový, Bartovič, Rastislav Pavlikovský, Kováčik, Jurčina, vs. Rusko 3:4 (2:2, 1:1, 0:1), góly SR: Surový, Kollár, Čiernik.
Osemfinálová F-skupina
vs. Švajčiarsko 2:2 (1:0, 1:0, 0:2), góly SR: Cibák, Milo, vs. Švédsko 5:2 (2:0, 2:2, 1:0), góly SR: Marián Hossa, Cibák, Vydarený, Marcel Hossa, Kollár, vs. Ukrajina 8:0 (1:0, 4:0, 3:0), góly SR: 2 Kapuš, Milo, Štrbák, Kováčik, Bartovič, M. Hudec, Jurčina.
Štvrťfinále:
vs. Kanada 1:4 (1:0, 0:1, 0:3), gól SR: Milo.

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Íri chystajú nákladné i osobné lety z Milovic 02 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Advokáti kritizujú novelu 03 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S rozpočtom a bez ozdravného režimu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 17:45